Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2006

Αρνούμαστε την πόλη εμπόρευμα - τον δήμο επιχείρηση

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία «Εκτός Σχεδίου» είναι μια νέα συλλογικότηττα στην περιοχή που συγκροτήθηκε από ανθρώπους της αριστεράς και ανεξάρτητους αγωνιστές φιλοδοξώντας να εκφράσει μια διαφορετική αριστερή ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πόλη. Με αναφορά στα τοπικά αλλά και τα γενικά πολιτικά ζητήματα, γιατί πιστεύουμε ότι η κατάσταση που βιώνουμε στην πόλη μας είναι απόρροια γενικότερων επιλογών. Μια πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νικηφόρας προοπτικής των αγώνων των ίδιων των κατοίκων για τη βελτίωση της ζωής μας στην πόλη, για μια πόλη εκτός των κυρίαρχων σχεδίων, μια πόλη που να συμβαδίζει με τις πραγματικές μας ανάγκες.

Δημοτικές εκλογές 2006

Στην περιοχή μας ανά περιόδους είχαμε την «τύχη» να έχουμε δημάρχους από το ΚΚΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη διαχείριση της μιας ή της άλλης μορφής, ποτέ όμως δεν είδαμε να αλλάζει η πόλη μας και η ζωή μας στη περιοχή προς το καλύτερο.

Πίσω από τα «λόγια τα μεγάλα» κρύβεται η πραγματική κατάσταση που βιώνουμε στην περιοχή, με την ανεργία που πνίγει την πόλη μας με το κλείσιμο των τελευταίων παραγωγικών μονάδων (κλωστοϋφαντουργίες, ΤΡΙΟΥΜΦ), τους 5000 και πλέον μετανάστες να μένουν στα πιο άθλια και παρατημένα υπόγεια, χωρίς χαρτιά, χωρίς εργασία. Με τις πολυκατοικίες και τα Ι.Χ να έχουν κυριολεκτικά πνίξει την περιοχή, και τον όποιο δημόσιο και ελεύθερο χώρο να εμπορευματοποιείται και να παραχωρείται για την ανέγερση συγκροτημάτων - μεγαθηρίων κατανάλωσης και τραπεζών. Με την αύξηση 20,5% των δημοτικών τελών την τελευταία διετία, την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια…και ο κατάλογος μπορεί να τραβήξει σε μάκρος.

Αυτή η πόλη μπορεί να γίνει δική μας - Να βγούμε εκτός των σχεδίων τους

Η πόλη δεν αλλάζει με τον έναν ή τον άλλο δήμαρχο, αλλά μόνο αν όλοι εμείς πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να γίνει μια καινούργια αρχή στην περιοχή μας. Η αναγκαιότητα της ύπαρξης και δράσης μιας αριστερής κίνησης με συνολικά ριζοσπαστικά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά στη Ν. Ιωνία δεν μπορεί παρά να στοχεύει στο να βγουν οι αγώνες μπροστά, στο να παρεμβαίνει σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στην περιοχή, δεν μπορεί παρά να ξεφεύγει από τη λογική των «ρεαλιστικών» προτάσεων, να αναζητά συγκεκριμένες απαντήσεις στους χώρους που δουλεύουμε και ζούμε καθημερινά.

Μιας αριστερής κίνησης με διακριτό, ανεξάρτητο και φρέσκο λόγο που θα ανασαίνει από το οξυγόνο των κοινωνικών κινημάτων, θα θέτει το ζήτημα της ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης και δεν θα στέκεται απλώς στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, δεν θα ψαρώνει στα όποια σενάρια δήθεν εναλλακτικής διαχείρισης και εξουσίας.

Μιας αριστερής κίνησης που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως κομμάτι, τμήμα μιας ανάλογης προσπάθειας άλλων περιοχών, πλάι και μαζί με αριστερές κινήσεις και συλλογικότητες που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση και από την ίδια ματιά τα ζητήματα της πόλης τους.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι στοιχείο αυτής της δράσης, όχι όμως και μοναδικό, οι ανησυχίες μας άλλωστε για μια άλλη ζωή και μια άλλη πόλη δεν τελειώνουν στις 15 Οκτωβρίου.

Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των δήμων και των υπηρεσιών τους, στη μετατροπή τους σε «ανώνυμες εταιρίες» μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, των προγραμμάτων stage, των ΣΔΙΤ και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διεκδικούμε δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες στις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό, τη εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες και τον αθλητισμό.

Είμαστε ενάντιοι στο συγκεντρωτικό μοντέλο υπερεξουσιών των Δήμων και των Δημάρχων. Απαιτούμε οι πολίτες να έχουν γνώση για ό,τι τους αφορά, να συμμετέχουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ό,τι γίνεται στην πόλη τους, με συνελεύσεις γειτονιών και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, η δημιουργία μεγαθηρίων, η περαιτέρω τσιμεντοποίηση της περιοχής μας. Ζητάμε δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ζητάμε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Είμαστε ενάντιοι στις λογικές εφαρμογής και καθιέρωσης κατασταλτικών μηχανισμών στην περιοχή μας και σε κάθε περιοχή.

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, μέριμνα για τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσής τους. Ίσα πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλους.

Θέλουμε να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη με ανθρώπινες κατοικίες και ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου ανά οικοδομικό τετράγωνο. Είμαστε αντίθετοι στη συνεχόμενη τσιμεντοποίηση της πόλης μας, στο διαρκές χτίσιμο κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου.

Δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλους τους κατοίκους, ελεύθερη και δωρεάν. Κατάργηση των σημερινών τροφείων.

Ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας….

Η προσπάθειά μας είναι ανοιχτή σε όσους αναζητούν μια διαφορετική στάση ζωής, σε όλους όσους πιστεύουν στην αξία των αγώνων.

Με όλους όσους κινούνται σε μια ανεξάρτητη αριστερή τροχιά, με όλους όσους παλεύουν για να έρθουν οι αγώνες στο προσκήνιο, με όλους όσους θεωρούν ότι ο αγώνας και η αντικαπιταλιστική πάλη είναι το ζητούμενο της εποχής μας.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία