Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006

Οι αγώνες στην εκπαίδευση αξίζει και πρέπει να υποστηριχθούν, να συνεχιστούν και να νικήσουν !

Έξι εβδομάδες τώρα η εκπαίδευση βρίσκεται στους δρόμους. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δίδαξαν το μάθημα της αξιοπρέπειας και της διεκδίκησης. Οι μαθητές και οι φοιτητές αγωνίζονται για να ανατρέψουν τις πολιτικές που στερούν το μορφωτικό τους παρόν και το επαγγελματικό τους μέλλον. Τις πολιτικές που περιστέλλουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, που συρρικνώνουν τη γνώση σε στενή επαγγελματική κατάρτιση και που μετατρέπουν το δικαίωμα όλων για εργασία στο πιο οξύ κοινωνικό πρόβλημα, την ανεργία.

Η αντιπαράθεση για τα εκπαιδευτικά θέματα, από τους φοιτητές την περασμένη άνοιξη, από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους τελευταίους δύο μήνες και από τους μαθητές και τους φοιτητές σήμερα αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ. Το πρόσωπο της κοινωνικής αναλγησίας, της ολοκληρωτικής παράδοσης της παιδείας στην «ελεύθερη αγορά», της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τον ρόλο της συναινετικής «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ, την ουσιαστική συμφωνία και σύμπραξη στο πλαίσιο των συντηρητικών πολιτικών για όλα τα σημαντικά κοινωνικά θέματα. Και πίσω από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και στη διαχείριση ήρθε στο προσκήνιο η αντιδραστική εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρά την απατηλή ρητορική για την «αυτοτέλεια των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων», ουσιαστικά απαιτεί και επιβάλλει τη νεοφιλελεύθερη αναδιοργάνωση της παιδείας.

Σύσσωμος ο κόσμος της εκπαίδευσης δίνει μια συνολική μάχη για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα και τη βελτίωση της παιδείας. Οι δάσκαλοι απ’ αυτή τη μάχη βγήκαν νικητές. Μπορεί να μην ικανοποιήθηκαν κάποια βασικά από τα αιτήματά τους, αλλά «ύψωσαν το ανάστημά τους», αγωνίστηκαν με επιμονή και αποφασιστικότητα, τόλμησαν να πουν την αλήθεια στην κοινωνία και διεκδίκησαν:
  • Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της παιδείας.
  • Ενα σχολείο ανοιχτό και δημοκρατικό, που θα αναδεικνύει και θα ενισχύει τη φαντασία και την κριτική ικανότητα των μαθητών, που θα δίνει ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες για τη μελλοντική ζωή και την εργασία.
  • Ανατροπή της σκληρής μακρόχρονης λιτότητας των κυβερνήσεων που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην αναζήτηση και ανεύρεση «δεύτερης εργασίας» ή στη φτώχεια. Τα 1400 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, αίτημα που τόσο λοιδορήθηκε από τους ακριβοπληρωμένους «παντογνώστες» των τηλεοπτικών σταθμών, αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες όλων των χαμηλόμισθων εργαζόμενων. Είναι ο ρεαλισμός της βιοποριστικής ανάγκης και όχι «ο ρεαλισμός του εφικτού» των διαφόρων Υπουργών Οικονομίας.
Οι διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος φανερώνουν τη δυνατότητα να υπάρξουν πραγματικοί αγώνες με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των νέων, για μια κοινωνία που δεν θα αντιμετωπίζει όλους εμάς ως «ανθρώπινους πόρους», δηλαδή ως πηγή τεράστιου κέρδους για τους λίγους και που δεν θα μας θεωρεί «πρόβατα», ανίκανα να αντιδράσουμε και έτοιμα να πιστέψουμε για αλήθεια τα παρωχημένα στερεότυπα της «παραγωγικότητας» και της «εθνικής ανταγωνιστικότητας».

Η απεργία των δασκάλων ήταν και είναι ένας έντιμος αγώνας για το δημόσιο σχολείο και για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Είναι επίσης μία μάχη για την κοινωνική και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Και το πιο σημαντικό… Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το «μέτωπο της παιδείας» παραμένει ανοιχτό. Οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι θα επανέλθουν. Οι μαθητές διευρύνουν τον αγώνα τους με εκατοντάδες σχολεία να βρίσκονται σε κατάληψη. Οι φοιτητικές συνελεύσεις και καταλήψεις άρχισαν να πυκνώνουν.

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι/ες, γονείς και πολίτες της Νέας Ιωνίας αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οι αγώνες που διεξάγονται στην εκπαίδευση αφορούν και μας. Η υποστήριξη και η ενίσχυσή τους είναι και δικό μας θέμα. Τα αιτήματά τους άλλωστε κάθε άλλο παρά άσχετα είναι από την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά στη γειτονιά μας. Μια πραγματικότητα που έχει οδηγήσει τη Νέα Ιωνία να είναι από τις περιοχές που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό αποτυχίας των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του σημερινού «σχεδόν δημόσιου σχολείου», των πανάκριβων ιδιαίτερων μαθημάτων και των φροντιστηρίων, ένας δήμος με αρκετά προβληματικά σχολικά κτίρια, χωρίς επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις, με μεγάλες ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων …

Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε ανοιχτά και να πράξουμε συλλογικά.

Συνάντηση – συζήτηση
την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 19:30
στο Παλιό Δημαρχείο (Ηρακλείου 268, 3ος όροφος)

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία