Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΝΤΑΜΣ!

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ …ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δεν μας κάνει (δυστυχώς) εντύπωση πια, που σχεδόν καθημερινά, ακούμε, διαβάζουμε μαθαίνουμε για ακόμη έναν ελεύθερο χώρο ο οποίος καταπατείται, παραχωρείται ή διεκδικείται για εμπορική χρήση.

Σε όλο το λεκανοπέδιο οι ειδήσεις για επίθεση στους ελεύθερους χώρους με πρόσχημα την ανάπλαση συνεχώς πυκνώνουν: Ελαιώνας, Γουδί, παραλία Ελληνικού & Καλλιθέας, άλσος Βεϊκου, Λιπάσματα Δραπετσώνας, είναι κάποιοι απ’ αυτούς που παραδίδονται στην καταστροφή και τελική εξαφάνιση. Θυμηθείτε την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση, που ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε το περασμένο διάστημα. Ρωτήστε για τα ολυμπιακά ακίνητα και όλες τις ελεύθερες δημόσιες εκτάσεις που δόθηκαν με τις ευχές κράτους και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία μεγαθηρίων πολυχώρων και κέντρων με εμπορικές δραστηριότητες.

ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ (ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΤΟΝ) ΣΤΗ ΜΕΣΗ… ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΝΤΑΜΣ

Στην Νέα Ιωνία υπάρχουν πολλά οικόπεδα ή και οικοδομικά τετράγωνα, που ανά περιόδους έχουν δεσμευθεί από τον Δήμο και χαρακτηριστεί, ως χώροι μελλοντικού πράσινου. Αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των Δημοτικών αρχόντων μας, θα δούμε ότι αρκετές φορές η επιλογή των χώρων ήταν λίγο πολύ τυχαία και χωρίς σχεδιασμό. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι εκάστοτε ιδιοκτήτες των οικοπέδων δεν έχουν αποζημιωθεί κι έτσι τα ακίνητα είναι πρακτικά στον αέρα, αφού ποτέ δεν έγινε προσπάθεια οι χώροι να αξιοποιηθούν άμεσα με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την περίπτωση του οικοπέδου Άνταμς, στο κέντρο της Νέας Ιωνίας, στην οδό Παναγούλη. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος χώρος διεκδικείται εκ νέου από την πάλαι ποτέ εδρεύουσα στην περιοχή, εταιρία άνταμς.

Άλλη μια «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της Νέας Ιωνίας. Μια έκταση, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές της Νέας Ιωνίας, 1,3 στρεμμάτων παρατημένη και αφημένη.

Εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στη Δημοτική αρχή και τους ιδιοκτήτες της εταιρίας άνταμς, που προσπαθούν, η καθεμιά απ΄ την πλευρά της να διεκδικήσει το χώρο. Προεδρικά Διατάγματα, δικαστικές αποφάσεις, ενστάσεις και πάλι από την αρχή, η ουσία, ωστόσο, παραμένει η ίδια. Επί είκοσι και πλέον χρόνια, ο χώρος δεν αποδίδεται στους κατοίκους, αντιθέτως μένει αφημένος στην τύχη του και αναξιοποίητος, (σήμερα οι κάτοικοι τον χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ)….

Είναι πια φανερό πως αυτή η λογική που ακολούθησε ο δήμος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αποτύχει. Βλέπετε, η πολιτεία, και η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας δε θέλησαν ποτέ να βάλουν ουσιαστικά εμπόδια στα συμφέροντα μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών, αντίθετα, με τη στάση τους φαίνεται πως τελικά αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων.

Επί δεκαετίες, και με τα προσχήματα της νομιμότητας ισχυρίζονται ότι …κάνουν ότι μπορούν. Κατά τη γνώμη μας κάνουν ότι μπορούν, ώστε – στην καλύτερη των περιπτώσεων – να περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια συζητώντας τα ίδια, ακολουθώντας την οδό της «νομιμότητας» - στη χειρότερη να χαθεί άλλος ένας ελεύθερος χώρος. Δεν μας προκαλεί έκπληξη αυτή τους η στάση. Όταν η λογική που εκφράζει η δημοτική αρχή είναι του δήμου-επιχειρηματία που αντιμετωπίζει τον κάτοικο σαν πελάτη, όλα έχουν την εξήγησή τους, Άλλωστε όταν το κέρδος μπαίνει πάνω από όλα το να μιλά κανείς για πράσινο, ελεύθερους χώρους και ποιότητα ζωής είναι «σκέτη πολυτέλεια».

Το ίδιο, άλλωστε δεν έκανε και με το τμήμα του άλσους Βεϊκου στα όριά της (αφήνοντάς το να ρημάζει, με σκουπίδια, μπάζα των κάθε λογής εταιριών), ή ακόμη με το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ στον Περισσό;

Εμείς, όμως, οι κάτοικοι της Ιωνίας, ζούμε καθημερινά την έλλειψη σε πράσινο, σε πάρκα, σε ελεύθερους χώρους στις γειτονιές μας. Τσιμέντο και τεράστια πολυκαταστήματα καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου ή μη στην περιοχή μας. Κτίρια, δρόμοι και πλατείες, είναι ιδιοκτησία του κάθε μικρού ή μεγάλου μαγαζάτορα. Οι γειτονιές μας θυσιάζονται υπέρ των «ιδιωτικών-κερδοφόρων έργων», μακριά και έξω από τις ανάγκες μας, υποβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας…

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ

Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια, να καταγγείλουμε την απραξία του Δήμου, να διεκδικήσουμε συλλογικά του χώρους σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Γιατί εμείς, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στο μπετό και στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί το πράσινο, το δάσος, οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν!

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο αντίστασης και αποτροπής των σχεδίων τους, μέσα από μια ανοιχτή επιτροπή αγώνα, με συνέλευση στη γειτονιά, με διαδικασίες των ίδιων των κατοίκων της περιοχής, που θα συζητούν, θα διεκδικούν και θα αποφασίζουν. Είναι ο μόνος δρόμος που μας μένει, ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε την μοναδική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους κατοίκους.

ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΝΤΑΜΣ!
ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία