Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: 0-1

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς και όλοι μας ομολογούμε, ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς , αλλά για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Την ώρα που η μέση ελληνική οικογένεια δεινοπαθεί από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τις επιπτώσεις του Μνημονίου, βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται διαρκώς και το κόστος ζωής να αυξάνει, αναζητεί μεθόδους για να εξοικονομήσει χρήματα και να επιβιώσει. Την ίδια ώρα το κράτος πρόνοιας, που τόσος λόγος είχε γίνει γι' αυτό προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα από την κυβέρνησή του, απουσιάζει προκλητικά.
Δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση στο γεγονός ότι ένας σημαντικός θεσμός-στήριγμα για τις εργαζόμενες μητέρες, οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, αντιμετωπίζει και φέτος δεκάδες προβλήματα.
Οι γονείς-δημότες, καλούνται να πληρώσουν τριπλά. Από τη μια ως δημότες, μέσω των δημοτικών τελών που κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνονται, ως εργαζόμενοι μέσω και των φόρων που πληρώνουν προς το κράτος, και ως γονείς μέσω των τροφείων.
Το μέλλον, προδιαγράφεται ακόμα χειρότερο τώρα που θα εφαρμοστεί το «Σχέδιο Καλλικράτης» για την τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το οποίο, οι γονείς-δημότες, θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς αλλά και για άλλες υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, πρόνοια…), αλλά και η έλλειψη προσωπικού και οι μαζικές απολύσεις των συμβασιούχων, η μειωμένη οικονομική κρατική επιχορήγηση και τα κτιριακά προβλήματα οδηγούν σε κλείσιμο παιδικούς σταθμούς. αναστέλλουν τη λειτουργία κυρίως βρεφικών τμημάτων και αυξάνουν τα τροφεία σε κάποιους από αυτούς.
Στο Δήμο Νέας Ιωνίας λειτουργούν σήμερα 7 παιδικοί σταθμοί οι οποίοι φιλοξενούν γύρω στα 600 περίπου παιδιά (βρέφη και νήπια). Κι εδώ να θυμίσουμε ότι πέρσι 200 παιδάκια δεν έγιναν δεκτά, και τα έστειλαν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της περιοχής μας σήμερα απασχολούνται περίπου γύρω στους 120 εργαζόμενους (παιδαγωγοί, μάγειροι, καθαρίστριες, κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες, διοικητικό προσωπικό). Οι εργαζόμενοι παιδαγωγοί στους σταθμούς για να μπορούν να τελούν το παιδαγωγικό τους έργο έχουν ανάγκη από την τήρηση της αναλογίας παιδιών - παιδαγωγού. Το θέμα δεν είναι να έχουμε παιδικούς σταθμούς -parking για τα παιδιά. Οι παιδικοί σταθμοί είναι χώροι φροντίδας και αγωγής, είναι το πρώτο «σχολειό» στην πιο ευαίσθητη και πιο τρυφερή ηλικία του ανθρώπου. Χρειάζεται, λοιπόν, να προσφέρουν σύγχρονη ανθρωπιστική και δημιουργική εκπαίδευση στα παιδιά, μέσω της κοινωνικοποίησης τους από τη διαδικασία παρακολούθησης. Άρα το θέμα είναι και η επάρκεια του προσωπικού (σε αριθμό) μαζί φυσικά με την πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη (σε υποδομές και μισθολογικά ) για να γίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, η περιοχή μας, δεν έχει να επιδείξει τα καλύτερα, ενώ κάποια από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι παιδικοί ο σταθμοί, δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.
Όλη αυτή η κατάσταση που έχει προκαλέσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει συγκεκριμένο σκοπό , την συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων εκπαιδευτικών παροχών και τη δημιουργία πελατών για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Φέτος από τις 465 αιτήσεις γονέων (αύξηση 35%) ικανοποιήθηκαν οι 240, ακόμη υπήρξε κλείσιμο των βρεφικών τμημάτων σε δύο παιδικούς σταθμούς. Η κατάσταση χειροτερεύει αν σκεφτούμε την υποχρηματοδότηση των δήμων φέτος από το κράτος, που εμφανίζει μια μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Όμως…
Ένας παιδικός σταθμός που ασφυκτιά από παιδιά γιατί καταργούνται τμήματα δεν έχει «κοινωνικές ευαισθησίες» αντιθέτως στερεί από τα παιδιά την ευκαιρία για μεγαλύτερη ενασχόληση του παιδαγωγού με κάθε παιδί ξεχωριστά...
Ένας παιδικός σταθμός που δεν έχει αρκετά βιβλία, λόγω έλλειψης κονδυλίων πώς θα καλλιεργήσει στο παιδί την αγάπη για διάβασμα...
Ένας παιδικός σταθμός που δεν παρέχει υλικά και σύγχρονα παιχνίδια για δημιουργία και πειραματισμό δεν τα βοηθά να μάθουν να παίζουν και να συνεργάζονται ούτε τα οδηγεί στο όμορφο παιχνίδι της ανακάλυψης της γνώσης...και τόσα άλλα...

Η λύση φυσικά δεν μπορεί να δοθεί με την αύξηση των τροφείων, πόσο μάλλον σε περιόδους που κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
• Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί πρέπει να έχουν δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα για όλους.
• Ανυπακοή των κατοίκων στην πληρωμή των τροφείων.
• Δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους Ιωνιώτες και τους μετανάστες, χωρίς την καταβολή τροφείων.
• Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
• Μεταστέγασή τους σε σύγχρονα κτήρια.

Όλα αυτά απαιτούν τη συμβολή όλων των κατοίκων της Ν Ιωνίας, την ενεργή δράση και διεκδίκηση, ενάντια σε όσους θέλουν τους σταθμούς υποβαθμισμένους και τους δήμους επιχειρήσεις με τους δημότες πελάτες. Ως Εκτός Σχεδίου παλεύουμε και καλούμε τον κόσμο αγωνιστεί με όλους τους τρόπους για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο στη Νέα Ιωνία

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com