Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Πάρτι απολύσεων…
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστή στην εφαρμογή της συμφωνίας με Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. κάνει άλλο ένα βήμα διάλυσης κάθε έννοιας δικαιώματος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Καταργεί κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα ειδικά για τη νέα γενιά η οποία δεν πρόκειται καν να γνωρίσει την έννοια της σύνταξης, ενώ με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα ανατρέπονται οι εργατικές κατακτήσεις των τελευταίων 50 χρόνων. Η απόλυση γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Υπερδιπλασιάζεται το νόμιμο ποσοστό των απολύσεων και μειώνεται κατά 50% η αποζημίωση. Οι εργοδότες έχουν κάθε λόγο να κάνουν πάρτι. Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που ζητούν 20 χρόνια τώρα και υπογράφτηκε με το μνημόνιο, τους δόθηκε στο πιάτο. Αν δεν ανατραπεί αυτή η επίθεση, η ανεργία και η φτώχεια θα εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη τους επόμενους μήνες. Η απόλυση δεν έχει κανένα εμπόδιο πια. Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές παίρνονται για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να διευκολυνθούν τα σχέδια για τη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων.
...για τους εργαζόμενους
Η επόμενη μέρα στους χώρους εργασίας βρίσκει τα δικαιώματά μας στα σκουπίδια. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εργοδοτική ασυδοσία, οι απειλές βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή. Αν σήμερα κυριαρχεί ο αυταρχισμός, μετά από τις εξελίξεις αυτές όλα θα τα σκιάζει η φοβέρα κι η σκλαβιά.
Το Π.Δ. ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν πια καμία συλλογική προστασία.
...και τη νεολαία
Το Προεδρικό Διάταγμα εισαγάγει νέο κατώτερο μισθό για κατηγορίες νέων εργαζομένων και ταυτόχρονα νομιμοποιεί την παιδική εργασία μέσω της «μαθητείας». Οι ανήλικοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται το 70% του κατώτατου μισθού, οι νέοι από 18-21 ετών, το 80% και από 21 -25 ετών, το 85%. Λεηλατούν ακόμα και τη γενιά των 700 ευρώ, μετατρέποντάς τη στην καύσιμη ύλη για να δουλέψουν οι μηχανές της κερδοφορίας τους. Μια νέα γενιά της αθλιότητας των 500 ευρώ βρίσκεται μπροστά μας.
Στο βωμό των ελλειμμάτων, για τη «διάσωση της εθνικής οικονομίας», θυσιάζουν και την εκπαίδευση συνολικότερα. Οι δραματικές ελλείψεις σε καθηγητές αναμένεται να γίνουν χειρότερες μετά το πάγωμα των προσλήψεων. Οι εξαγγελίες για μείωση του αριθμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ φέρνουν μια πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτινάσσοντας τον ανταγωνισμό, την παραπαιδεία και τα βάρη στις τσέπες των γονιών. Όλα τα δικαιώματα που είχαν οι νέοι στη μόρφωση, τη δουλειά, την ελευθερία μετατρέπονται σε «δυνατότητες» για τους «άξιους» και για όσους έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα πανάκριβα φροντιστήρια.
Μας θέλουν εργαζόμενους χωρίς ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση. Μας θέλουν μαθητές και φοιτητές που θα τρέχουμε από εξετάσεις σε εξετάσεις για να πιστοποιούμε (με το αζημίωτο) πακέτα καταρτίσεων. Μας θέλουν φαντάρους από τα 18 για να υπηρετούμε τα συμφέροντα του κάθε Λάτση, Κόκκαλη ή Βαρδινογιάννη χωρίς να ρωτάμε πολλά. Μας θέλουνε να αγοράζουμε και να πουλάμε τα πάντα, τη διασκέδασή μας, τις σχέσεις μας, τη ζωή μας.
Το παρόν ανήκει στους αγώνες
Η ζωή μας όμως δεν χωράει σε αυτά πλαίσια. Η νεολαία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης για να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας κλέβουν. Οι μεγάλοι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν το δρόμο για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Το δρόμο για να γεννηθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να αντισταθούν και να νικήσουν.
Το μέλλον ανήκει σε εμάς
Δε θέλουμε να ζήσουμε σε ένα σύστημα που καταστέλλει τις επιθυμίες μας, ένα σύστημα που καταστρέφει τη φύση, την κοινωνία, τη χαρά μας. Δε θα γίνουμε η Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά του κεφαλαίου. Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί η εργατική και νεολαιίστικη οργή.
Να σταθούμε απέναντί τους! Τα όνειρά μας θα γίνουν οι εφιάλτες τους
Με ένα νεολαιίστικο κίνημα που θα γκρεμίσει τα διαχωριστικά τείχη που χωρίζουν τη νεολαία σε μαθητές, ανέργους, φοιτητές και εργαζόμενους, που με θράσος θα πετάξει στα σκουπίδια τα διαγγέλματα που κάθε τόσο κηρύσσουν και ένα νέο εμφύλιο στη νεολαία για μια καλύτερη θέση στη γαλέρα της εκμετάλλευσης.
Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και μαθητών στις κινητοποιήσεις να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, με ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ και κλιμάκωση με απεργιακές μορφές διάρκειας, καταλήψεις, διαδηλώσεις.

«ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ»- Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com