Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010


Συναυλία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία


Δελτίο Τύπου
Συναυλία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία
Τρίτη 19 Οκτώβρη 5:00 μμ Προπύλαια
Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται η προοπτική της ανεργίας. Η απόφαση του ΔΟΛ, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», να κλείσει την εταιρεία και να πετάξει στο δρόμο 100 εργαζόμενους είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Το μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας κανονικά με την ανεργία να χτυπάει κάθε νοικοκυριό, τους ανέργους να εκτινάσσονται στο 1.000.000, την ακρίβεια να καλπάζει με 5,5% πληθωρισμό και τη φτώχεια να δείχνει τα δόντια της ακόμα και σε τμήματα που παραδοσιακά δεν τη γνώριζαν. Με το τέλος του καλοκαιριού η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεση, αφού προηγουμένως της έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του κεφαλαίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλο αυτό τον κατακλυσμό των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων.

Η κυρίαρχη πολιτική δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες. Με μαζικό, αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν. Να κάνουμε την οργή μας για τα δισεκατομμύρια που χαρίζουν στους τραπεζίτες και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δύναμη κρούσης με το κράτος, την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να κάνουμε την αγανάκτησή μας δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής.

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη στις 5:00 μμ στα Προπύλαια πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας για το τεράστιο κύμα απολύσεων και τη γιγάντωση της ανεργίας.

Συμμετέχουν οι:

Αέρα Πατέρα, Δημήτρης Πουλικάκος, Ελελεύ, Έρωτες πολεμιστές, Πάνος Μουζουράκης, Σπυριδούλα, Τέχνη εν κινήσει, Υπόγεια Ρεύματα, Big fat lips, Illegal Operation, No mind, Pink tank project

Αγώνας μέχρι τη νίκη ενάντια στο μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα
Επιτροπή Αλληλεγγύης
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Με αφορμή τα 400000 που κόστισε το Παναιτώλιο

Με αφορμή τα εγκαίνια του Παναιτώλιου πριν από 2 εβδομάδες και την αγανάκτηση μας από τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής στους πολίτες του Δήμου, ως δημοτική κίνηση βλέπουμε τα όνειρα μας για μια πόλη όμορφη, πολύχρωμη, με υποδομές πρόνοιας και φροντίδας, με ελεύθερους χώρους, με πολιτισμό για όλους και όλες όλο και περισσότερο συρρικνώνονται και καπηλεύονται και θυσιάζονται στο βωμό της κάλπης...
Το Παναιτώλιο είναι η κεντρική πλατεία της Αλσούπολης, και μαζί με το “δασάκι” γύρω από την εκκλησία και το σχετικά νέο παρκάκι στις στήλες του υδραγωγείου του Αδριανού (στον κόμβο Κύμης-Βυζαντίου) αποτελούν τα τρία δυνατά σημεία συγκέντρωσης κόσμου στην Αλσούπολη.
Το Παναιτώλιο ήταν κλειστό, λόγω εργασιών ανάπλασης που γίνονται στο εσωτερικό του, για περισσότερα από 5 χρόνια τώρα με συνολικό κόστος κατασκευής 400.000. Τα χρήματα της ανάπλασης του Παναιτωλίου είναι της (πάλαι πότε) νομαρχίας, και δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος στο ΔΣ του δήμου για την διανομή τους. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, όπως διέρρευσε και στον τοπικό τύπο, τον Ιούνιο εγκρίθηκε κονδύλιο για δενδροφύτευση στο Παναιτώλιο (!!!), ύψους 61.000 ευρώ! Και αν είναι αλήθεια ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, και αν ακόμη είναι αλήθεια ότι είναι και καλαίσθητες, γιατί πήρε 5+ χρόνια για να υλοποιηθούν; Να αναφέρουμε βεβαίως ότι ήταν εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, και όχι του κτηρίου. Πέντε χρόνια δηλαδή για να αναμορφωθεί η αυλή, η οποία δεν είναι ούτε 5 στρέμματα! Και λίγο πριν τις εκλογές με ένα μαγικό τρόπο ξανάνοιξε !
Βεβαίως το ζήτημα των ελεύθερων χώρων της περιοχής δεν εξαντλείται μόνο στο Παναιτώλιο. Το δασάκι γύρω από την εκκλησία μαζί με το “γηπεδάκι” του αποτελεί άλλο ένα ανοιχτό ζήτημα.
Το δασάκι, παρ' ότι είναι αρκετά μεγάλο, δεν έχει καμία υποδομή ώστε να φιλοξενήσει κόσμο, να λειτουργεί ως χώρος συνάθροισης, συζήτησης και “δεσίματος” των κατοίκων μεταξύ τους.
Το 10ο δημοτικό θα μπορούσε να αναπλαστεί ώστε να σταματήσει να δείχνει σαν πίσω τοίχος φυλακής και να μαζεύονται και εκεί κάτοικοι, ολόκληρο το δασάκι είναι έρημο, και τα παιδιά μόνο πηγαίνουν στο γηπεδάκι – το οποίο δεν έχει ούτε μια βρύση!
Τέλος, το νέο πάρκο στις στήλες του Αδριανού θα μπορούσε κι αυτό να γίνει πόλος έλξης κόσμου, καθώς μάλιστα συνορεύει με την Καλογρέζα η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα ελεύθερων χώρων. Σε αυτό το πάρκο πρέπει να φυτευτούν ψηλοί θάμνοι στις πλευρές του οδικού κόμβου που θα λειτουργούν ως ηχοπετάσματα.
Αλλά και οι υπόλοιποι ελεύθεροι χώροι της Νέας Ιωνίας σε μεγάλο βαθμό παραμένουν από αχρησιμοποίητοι ως εγκαταλελειμμένοι.. Και όταν ο δήμος δείχνει κάποιο ενδιαφέρον γι αυτούς, είτε είναι προεκλογικά, είτε αναζητά τρόπους επιχειρηματικής «αξιοποίησής» τους. Τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα τέτοιο, αποτελεί ένας αρκετά μεγάλος χώρος στο κέντρο, μάλιστα, της Νέας ιωνίας, τα FLOCAFE, ο οποίος παραχωρήθηκε από το δήμο σε ιδιώτη. Η εικόνα του χώρου, δεν είναι και η καλύτερη. Τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές (αρκετές από αυτές αυθαίρετες), έχουν κυριολεκτικά, εξαφανίσει ένα χώρο που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο ελεύθερης κοινωνικοποίησης και συνεύρεσης του κόσμου, χώρο οξυγόνου, στο…πολυχτισμένο κέντρο της περιοχής μας. Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε, εκτός από τα κεντρικά ζητήματα που θεωρούμε ότι μας αφορούν, αναζητάμε και ένα διαφορετικό, περισσότερο ανθρώπινο και έξω από τη λογική του κέρδους τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής που ως δομικό του συστατικό έχει την κοινωνικότητα, την ανθρώπινη επαφή και παρέα, την συζήτηση για τα κοινά προβλήματα, τις κοινές αγωνίες αλλά και τα κοινά μας όνειρα..
• Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια, να καταγγείλουμε τους θεατρινισμούς του Δήμου, να διεκδικήσουμε συλλογικά του χώρους σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Γιατί εμείς, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στο μπετό και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, Θέλουμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την χαμένη γειτονιά που μας τη στερήσανε. Γιατί το πράσινο, το δάσος, οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν!
• Η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από ένα δίκτυο αντίστασης και αποτροπής των σχεδίων τους, με σαφή στόχο. Είναι ο μόνος δρόμος που μας μένει, ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε την μοναδική λύση κόντρα στην αδράνεια και την υποκρισία.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com