Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το ψηφοδέλτιο της ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

1. Βάσιλας Ματθαίος, Μισθωτός Λογιστής

2. Αναγνωστοπούλου Ηλέκτρα, Ψυχολόγος/ Ιδιώτικος υπάλληλος
3. Ανδρίτσος Θάνος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός/αυτοαπασχολούμενος
4. Βάσιλα Αγγελική, Πολιτικός μηχανικός/Εργαζόμενη στο ΤΕΕ
5. Γιανέλης Κώστας, Μισθωτός Τεχνικός/Γεωλόγος
6. Δουρδουμπάκη Αγγελική, Φοιτήτρια Φιλοσοφικής
7. Ζοργιάννος Ιωάννης, Μισθωτός Λογιστής
8. Θέμελη Μαρία, Φοιτήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας
9. Κάνιστρα Άννα, Μηχανολόγος ΤΕ
10. Κεχαγιόγλου Νίκος, Άνεργος/Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός
11. Κοντομήτρου Κωνσταντίνα, Ιδιωτικός Υπάλληλος
12. Κουκούλη Ελένη, Φοιτήτρια φιλοσοφικής
13. Κουμπούρας Γιώργος, Δημόσιος Υπάλληλος
14. Κουτσούκος Αλέξανδρος, άνεργος
15. Κύρου Σπυριδούλα, Ιδιωτικός Υπάλληλος
16. Κωνσταντάρας Σπύρος, Δημόσιος Υπάλληλος
17. Κωστάλας Νίκος, Φοιτητής ΕΜΠ, εργαζόμενος στο χώρο του επισιτισμού
18. Λεκαδίτη Καλλιόπη, Καθηγήτρια
19. Μαραγκουδάκη Δανάη, Μεταφράστρια, εργαζόμενη στο χώρο του υποτιτλισμού
20. Μπατζάκης Παναγιώτης, καθηγητής/Εργαζόμενος σε φροντιστήριο
21. Μπουρμπουχάκης Κυριάκος, Φοιτητής Μηχανολογίας Κρήτης
22. Νάτσικα Χριστιάνα, Φοιτήτρια φιλοσοφικής, εργαζόμενη στο χώρο του επισιτισμού
23. Νίκου Παναγιώτης, Μισθωτός Τεχνικός
24. Παπακουνάδη Μυρσίνη, Φοιτήτρια Ιατρικής
25. Παπακουνάδης Γιώργος, Ιδιωτικός Υπάλληλος
26. Παπακουνάδης Σωτήρης, Φοιτητής ΕΜΠ
27. Παπακωνσταντίνου Βιβή, Καθηγήτρια
28. Παρασκευόπουλος Νίκος, Μισθωτός Μηχανικός/Πολιτικός Μηχανικός
29. Πετράκης Νίκος, Καθηγητής
30. Πέτση Ουρανία, Άνεργη/Μηχανικός ΤΕ
31. Σακκά Ελένη, Ιδιωτικός Υπάλληλος
32. Σταμούλης Δημήτρης, Ιδιωτικός Υπάλληλος
33. Ταβλαδωράκη Βαγγελιώ, Ιδιωτικός Υπάλληλος
34. Τζαμουράνης Δημήτρης, Άνεργος/Μηχανικός
35. Τόλη Καλλιόπη, Νηπιαγωγός
36. Τσάδαρης Χρήστος, Φοιτητής φυσικού
37. Τσούνιας Βασίλης, Άνεργος/Οικονομολόγος
38. Φαλάρα Αρετή, Φοιτήτρια Ιατρικής
39. Φλέσσας Σπύρος, Φοιτητής ΕΜΠ/εργαζόμενος ΕΛΤΑ
40. Φλουρής Ζαχαρίας, Φοιτητής ΕΜΠ
41. Χάγιου Κάτια, Μισθωτός Μηχανικός/Αρχιτέκτων
42. Ψαθάς Παναγιώτης, Δημόσιος Υπάλληλος

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010


Συναυλία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία


Δελτίο Τύπου
Συναυλία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία
Τρίτη 19 Οκτώβρη 5:00 μμ Προπύλαια
Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται η προοπτική της ανεργίας. Η απόφαση του ΔΟΛ, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», να κλείσει την εταιρεία και να πετάξει στο δρόμο 100 εργαζόμενους είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Το μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας κανονικά με την ανεργία να χτυπάει κάθε νοικοκυριό, τους ανέργους να εκτινάσσονται στο 1.000.000, την ακρίβεια να καλπάζει με 5,5% πληθωρισμό και τη φτώχεια να δείχνει τα δόντια της ακόμα και σε τμήματα που παραδοσιακά δεν τη γνώριζαν. Με το τέλος του καλοκαιριού η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεση, αφού προηγουμένως της έλυσε τα χέρια η κυβέρνηση του κεφαλαίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλο αυτό τον κατακλυσμό των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων.

Η κυρίαρχη πολιτική δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες. Με μαζικό, αποφασιστικό και πρακτικό τρόπο να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν. Να κάνουμε την οργή μας για τα δισεκατομμύρια που χαρίζουν στους τραπεζίτες και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δύναμη κρούσης με το κράτος, την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να κάνουμε την αγανάκτησή μας δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής.

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη στις 5:00 μμ στα Προπύλαια πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας για το τεράστιο κύμα απολύσεων και τη γιγάντωση της ανεργίας.

Συμμετέχουν οι:

Αέρα Πατέρα, Δημήτρης Πουλικάκος, Ελελεύ, Έρωτες πολεμιστές, Πάνος Μουζουράκης, Σπυριδούλα, Τέχνη εν κινήσει, Υπόγεια Ρεύματα, Big fat lips, Illegal Operation, No mind, Pink tank project

Αγώνας μέχρι τη νίκη ενάντια στο μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα
Επιτροπή Αλληλεγγύης
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Με αφορμή τα 400000 που κόστισε το Παναιτώλιο

Με αφορμή τα εγκαίνια του Παναιτώλιου πριν από 2 εβδομάδες και την αγανάκτηση μας από τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής στους πολίτες του Δήμου, ως δημοτική κίνηση βλέπουμε τα όνειρα μας για μια πόλη όμορφη, πολύχρωμη, με υποδομές πρόνοιας και φροντίδας, με ελεύθερους χώρους, με πολιτισμό για όλους και όλες όλο και περισσότερο συρρικνώνονται και καπηλεύονται και θυσιάζονται στο βωμό της κάλπης...
Το Παναιτώλιο είναι η κεντρική πλατεία της Αλσούπολης, και μαζί με το “δασάκι” γύρω από την εκκλησία και το σχετικά νέο παρκάκι στις στήλες του υδραγωγείου του Αδριανού (στον κόμβο Κύμης-Βυζαντίου) αποτελούν τα τρία δυνατά σημεία συγκέντρωσης κόσμου στην Αλσούπολη.
Το Παναιτώλιο ήταν κλειστό, λόγω εργασιών ανάπλασης που γίνονται στο εσωτερικό του, για περισσότερα από 5 χρόνια τώρα με συνολικό κόστος κατασκευής 400.000. Τα χρήματα της ανάπλασης του Παναιτωλίου είναι της (πάλαι πότε) νομαρχίας, και δεν υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος στο ΔΣ του δήμου για την διανομή τους. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, όπως διέρρευσε και στον τοπικό τύπο, τον Ιούνιο εγκρίθηκε κονδύλιο για δενδροφύτευση στο Παναιτώλιο (!!!), ύψους 61.000 ευρώ! Και αν είναι αλήθεια ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, και αν ακόμη είναι αλήθεια ότι είναι και καλαίσθητες, γιατί πήρε 5+ χρόνια για να υλοποιηθούν; Να αναφέρουμε βεβαίως ότι ήταν εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, και όχι του κτηρίου. Πέντε χρόνια δηλαδή για να αναμορφωθεί η αυλή, η οποία δεν είναι ούτε 5 στρέμματα! Και λίγο πριν τις εκλογές με ένα μαγικό τρόπο ξανάνοιξε !
Βεβαίως το ζήτημα των ελεύθερων χώρων της περιοχής δεν εξαντλείται μόνο στο Παναιτώλιο. Το δασάκι γύρω από την εκκλησία μαζί με το “γηπεδάκι” του αποτελεί άλλο ένα ανοιχτό ζήτημα.
Το δασάκι, παρ' ότι είναι αρκετά μεγάλο, δεν έχει καμία υποδομή ώστε να φιλοξενήσει κόσμο, να λειτουργεί ως χώρος συνάθροισης, συζήτησης και “δεσίματος” των κατοίκων μεταξύ τους.
Το 10ο δημοτικό θα μπορούσε να αναπλαστεί ώστε να σταματήσει να δείχνει σαν πίσω τοίχος φυλακής και να μαζεύονται και εκεί κάτοικοι, ολόκληρο το δασάκι είναι έρημο, και τα παιδιά μόνο πηγαίνουν στο γηπεδάκι – το οποίο δεν έχει ούτε μια βρύση!
Τέλος, το νέο πάρκο στις στήλες του Αδριανού θα μπορούσε κι αυτό να γίνει πόλος έλξης κόσμου, καθώς μάλιστα συνορεύει με την Καλογρέζα η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα ελεύθερων χώρων. Σε αυτό το πάρκο πρέπει να φυτευτούν ψηλοί θάμνοι στις πλευρές του οδικού κόμβου που θα λειτουργούν ως ηχοπετάσματα.
Αλλά και οι υπόλοιποι ελεύθεροι χώροι της Νέας Ιωνίας σε μεγάλο βαθμό παραμένουν από αχρησιμοποίητοι ως εγκαταλελειμμένοι.. Και όταν ο δήμος δείχνει κάποιο ενδιαφέρον γι αυτούς, είτε είναι προεκλογικά, είτε αναζητά τρόπους επιχειρηματικής «αξιοποίησής» τους. Τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα τέτοιο, αποτελεί ένας αρκετά μεγάλος χώρος στο κέντρο, μάλιστα, της Νέας ιωνίας, τα FLOCAFE, ο οποίος παραχωρήθηκε από το δήμο σε ιδιώτη. Η εικόνα του χώρου, δεν είναι και η καλύτερη. Τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές (αρκετές από αυτές αυθαίρετες), έχουν κυριολεκτικά, εξαφανίσει ένα χώρο που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο ελεύθερης κοινωνικοποίησης και συνεύρεσης του κόσμου, χώρο οξυγόνου, στο…πολυχτισμένο κέντρο της περιοχής μας. Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε, εκτός από τα κεντρικά ζητήματα που θεωρούμε ότι μας αφορούν, αναζητάμε και ένα διαφορετικό, περισσότερο ανθρώπινο και έξω από τη λογική του κέρδους τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής που ως δομικό του συστατικό έχει την κοινωνικότητα, την ανθρώπινη επαφή και παρέα, την συζήτηση για τα κοινά προβλήματα, τις κοινές αγωνίες αλλά και τα κοινά μας όνειρα..
• Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια, να καταγγείλουμε τους θεατρινισμούς του Δήμου, να διεκδικήσουμε συλλογικά του χώρους σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Γιατί εμείς, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τη ζωή μας στο μπετό και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, Θέλουμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την χαμένη γειτονιά που μας τη στερήσανε. Γιατί το πράσινο, το δάσος, οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν!
• Η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από ένα δίκτυο αντίστασης και αποτροπής των σχεδίων τους, με σαφή στόχο. Είναι ο μόνος δρόμος που μας μένει, ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε την μοναδική λύση κόντρα στην αδράνεια και την υποκρισία.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πηνελόπειο ίδρυμα: κοινωνικός χαρακτήρας ή κοινωνικός αποκλεισμός;

Το Πηνελόπειο ίδρυμα είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστός παιδικός σταθμός στην Ν. Ιωνία, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του. Πρόκειται για έναν παιδικό σταθμό που δημιουργήθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια, σε εποχές όπου δεν υπήρχε καμία δομή για κοινωνική πρόνοια, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε παιδιά χαμηλόμισθων και άπορων οικογενειών. Ένας θεσμός – σανίδα σωτηρίας για τον χαμηλά αμειβόμενο, άνεργο, απολυμένο, οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένο γονιό, που παλεύει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών του.
Η σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που καταλύει καταστρέφει με τον πιο προκλητικό τρόπο το κράτος πρόνοιας (υγεία, παιδεία), άγγιξε και το ίδρυμα αυτό. Οι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο και αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης και της μείωσης μισθού. Στη θέση τους θα προτιμηθεί προσωπικό με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, μειωμένο ωράριο, χαμηλότερο μισθό. Να σημειωθεί ότι το ίδρυμα – για το οποίο επιδιώχτηκε, αλλά δεν επετεύχθη, η ένταξή του στο δήμο το 1984 – επιχορηγείται από τη Νομαρχία Αθηνών, έχει συνάψει σύμβαση με το ΙΚΑ και λαμβάνει και οικονομική συνδρομή από τους γονείς. Η συνδρομή αυτή μάλιστα αυξήθηκε την τελευταία χρονιά κατά 30%. Μια χρονιά κατά την οποία μια μέση οικογένεια βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται και το κόστος ζωής να αυξάνεται και παλεύει να επιβιώσει. Πόσο μάλλον ένας χαμηλά αμειβόμενος γονιός που απέχει πολύ από την δυνατότητα τριπλής (δημοτικά τέλη, φόρος, τροφεία) εισφοράς για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, και φυσικά ούτε συζητάει τα υπέρογκα δίδακτρα ιδιωτικών σταθμών.
Οι 13 εργαζόμενοι εργάζονται σταθερά στο ίδρυμα εδώ και 20 ή και παραπάνω χρόνια. Η εμπειρία τους και η σταθερή παρουσία τους, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την φροντίδα και την υπεύθυνη τέλεση παιδαγωγικού έργου. Πώς όμως να προσφέρουν δημιουργική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και ενθάρρυνση της ανάπτυξης των παιδιών, όταν δεν αμείβονται για το δύσκολο και αναντικατάστατο έργο τους; Ή μήπως θα πρέπει να προσφέρουν απλήρωτοι το έργο τους στο όνομα της φιλανθρωπίας, τη στιγμή που ως γονείς και οι ίδιοι πρέπει να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες των παιδιών τους; Η ανταλλαγή τους με νέο ευέλικτο προσωπικό, σημαίνει την έλλειψη σταθερών και έμπειρων προσώπων στην καθημερινή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και κατά συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και γενικότερης λειτουργίας του ιδρύματος.
Οι γονείς των παιδιών του Πηνελόπειου ιδρύματος - όπως και όλοι οι γονείς - δεν μπορούν να δεχθούν τον ευτελισμό της φροντίδας και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Ούτε φυσικά μπορούν να επιβαρύνονται με καταβολή συνδρομής και μάλιστα αυξανόμενης σε περίοδο σκληρών οικονομικών μέτρων, ανεργίας και απολύσεων. Βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους απλήρωτους εργαζόμενους, γιατί γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα πει να είσαι εργαζόμενος ή απλήρωτος γονιός και τι θα πει να διεκδικείς την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης και σωστής μέριμνας για τα παιδιά. Εδώ να θυμίσουμε ότι στη Νέα Ιωνία, φέτος έμειναν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς περίπου 200 παιδάκια, λόγω έλλειψης προσωπικού και κτιρίων, αναγκάζοντας τους γονείς να στραφούν σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Η απάντηση σε όλα αυτά, δίνεται μέσα από την κοινή διεκδίκηση και ενεργή δράση όλων μας, εργαζόμενων, γονέων, πολιτών.
• Ένταξη του ιδρύματος στο δήμο Ν. Ιωνίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Δικαίωμα πρόσβασης στο Πηνελόπειο όλων των κατοίκων και μεταναστών, χωρίς την καταβολή συνδρομής ή τροφείων.
• Το Πηνελόπειο ίδρυμα πρέπει να έχει δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα για όλους.
• Καμιά ανοχή στην άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων. Καμιά ανοχή στην πολιτική απολύσεων και στη λογική πρόσληψης προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
• Παροχή ασφαλών και σταθερών εργασιακών σχέσεων με αξιοπρεπείς μισθούς.
Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί με όλους τους τρόπους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ποιότητα στη φροντίδα και αγωγή των παιδιών μας.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: 0-1

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς και όλοι μας ομολογούμε, ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς , αλλά για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Την ώρα που η μέση ελληνική οικογένεια δεινοπαθεί από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τις επιπτώσεις του Μνημονίου, βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται διαρκώς και το κόστος ζωής να αυξάνει, αναζητεί μεθόδους για να εξοικονομήσει χρήματα και να επιβιώσει. Την ίδια ώρα το κράτος πρόνοιας, που τόσος λόγος είχε γίνει γι' αυτό προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα από την κυβέρνησή του, απουσιάζει προκλητικά.
Δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση στο γεγονός ότι ένας σημαντικός θεσμός-στήριγμα για τις εργαζόμενες μητέρες, οι βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί, αντιμετωπίζει και φέτος δεκάδες προβλήματα.
Οι γονείς-δημότες, καλούνται να πληρώσουν τριπλά. Από τη μια ως δημότες, μέσω των δημοτικών τελών που κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνονται, ως εργαζόμενοι μέσω και των φόρων που πληρώνουν προς το κράτος, και ως γονείς μέσω των τροφείων.
Το μέλλον, προδιαγράφεται ακόμα χειρότερο τώρα που θα εφαρμοστεί το «Σχέδιο Καλλικράτης» για την τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το οποίο, οι γονείς-δημότες, θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς αλλά και για άλλες υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, πρόνοια…), αλλά και η έλλειψη προσωπικού και οι μαζικές απολύσεις των συμβασιούχων, η μειωμένη οικονομική κρατική επιχορήγηση και τα κτιριακά προβλήματα οδηγούν σε κλείσιμο παιδικούς σταθμούς. αναστέλλουν τη λειτουργία κυρίως βρεφικών τμημάτων και αυξάνουν τα τροφεία σε κάποιους από αυτούς.
Στο Δήμο Νέας Ιωνίας λειτουργούν σήμερα 7 παιδικοί σταθμοί οι οποίοι φιλοξενούν γύρω στα 600 περίπου παιδιά (βρέφη και νήπια). Κι εδώ να θυμίσουμε ότι πέρσι 200 παιδάκια δεν έγιναν δεκτά, και τα έστειλαν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της περιοχής μας σήμερα απασχολούνται περίπου γύρω στους 120 εργαζόμενους (παιδαγωγοί, μάγειροι, καθαρίστριες, κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες, διοικητικό προσωπικό). Οι εργαζόμενοι παιδαγωγοί στους σταθμούς για να μπορούν να τελούν το παιδαγωγικό τους έργο έχουν ανάγκη από την τήρηση της αναλογίας παιδιών - παιδαγωγού. Το θέμα δεν είναι να έχουμε παιδικούς σταθμούς -parking για τα παιδιά. Οι παιδικοί σταθμοί είναι χώροι φροντίδας και αγωγής, είναι το πρώτο «σχολειό» στην πιο ευαίσθητη και πιο τρυφερή ηλικία του ανθρώπου. Χρειάζεται, λοιπόν, να προσφέρουν σύγχρονη ανθρωπιστική και δημιουργική εκπαίδευση στα παιδιά, μέσω της κοινωνικοποίησης τους από τη διαδικασία παρακολούθησης. Άρα το θέμα είναι και η επάρκεια του προσωπικού (σε αριθμό) μαζί φυσικά με την πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη (σε υποδομές και μισθολογικά ) για να γίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, η περιοχή μας, δεν έχει να επιδείξει τα καλύτερα, ενώ κάποια από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι παιδικοί ο σταθμοί, δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.
Όλη αυτή η κατάσταση που έχει προκαλέσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει συγκεκριμένο σκοπό , την συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων εκπαιδευτικών παροχών και τη δημιουργία πελατών για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Φέτος από τις 465 αιτήσεις γονέων (αύξηση 35%) ικανοποιήθηκαν οι 240, ακόμη υπήρξε κλείσιμο των βρεφικών τμημάτων σε δύο παιδικούς σταθμούς. Η κατάσταση χειροτερεύει αν σκεφτούμε την υποχρηματοδότηση των δήμων φέτος από το κράτος, που εμφανίζει μια μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Όμως…
Ένας παιδικός σταθμός που ασφυκτιά από παιδιά γιατί καταργούνται τμήματα δεν έχει «κοινωνικές ευαισθησίες» αντιθέτως στερεί από τα παιδιά την ευκαιρία για μεγαλύτερη ενασχόληση του παιδαγωγού με κάθε παιδί ξεχωριστά...
Ένας παιδικός σταθμός που δεν έχει αρκετά βιβλία, λόγω έλλειψης κονδυλίων πώς θα καλλιεργήσει στο παιδί την αγάπη για διάβασμα...
Ένας παιδικός σταθμός που δεν παρέχει υλικά και σύγχρονα παιχνίδια για δημιουργία και πειραματισμό δεν τα βοηθά να μάθουν να παίζουν και να συνεργάζονται ούτε τα οδηγεί στο όμορφο παιχνίδι της ανακάλυψης της γνώσης...και τόσα άλλα...

Η λύση φυσικά δεν μπορεί να δοθεί με την αύξηση των τροφείων, πόσο μάλλον σε περιόδους που κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
• Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί πρέπει να έχουν δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα για όλους.
• Ανυπακοή των κατοίκων στην πληρωμή των τροφείων.
• Δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους Ιωνιώτες και τους μετανάστες, χωρίς την καταβολή τροφείων.
• Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
• Μεταστέγασή τους σε σύγχρονα κτήρια.

Όλα αυτά απαιτούν τη συμβολή όλων των κατοίκων της Ν Ιωνίας, την ενεργή δράση και διεκδίκηση, ενάντια σε όσους θέλουν τους σταθμούς υποβαθμισμένους και τους δήμους επιχειρήσεις με τους δημότες πελάτες. Ως Εκτός Σχεδίου παλεύουμε και καλούμε τον κόσμο αγωνιστεί με όλους τους τρόπους για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο στη Νέα Ιωνία

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Web: www.ektossxediou.blogspot.com, e-mail: ektossxediou@gmail.com