Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μια οφειλόμενη απάντηση στο δήμαρχο και τους υποστηρικτές του

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του αντιδημάρχου του τομέα καθαριότητας του δήμου μας κ. Τσομπάνογλου, (που μας θύμισε εκπομπή σε μεσημεριανή ζώνη), αλλά κυρίως την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Ιωνίας κ. Γκότση (που μας θύμισε ανάλογες ανακοινώσεις του κ. Πάγκαλου), με τις οποίες καταγγέλλουν «μικρή μερίδα» εργαζομένων που «... την κοπανά, αρνείται να προσφέρει εργασία, παίρνει πλασματικές υπερωρίες...» και το Σωματείο εργαζομένων που «προσπαθεί να συνδιοικήσει» τον δήμο, έχουμε, καταρχήν να δηλώσουμε τα εξής:
Ζούμε σε μια περίοδο όπου καταπατούνται εργατικά δικαιώματα αιώνων.
Η χούντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί την παρουσία της τρόϊκας δηλαδή των εκπροσώπων της ΕΕ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εδώ και ενάμιση χρόνο έχει εξαπολύσει τη χειρότερη ταξική επίθεση από τη μεταπολίτευση και μετά στην εργαζόμενη πλειοψηφία.
Η επίθεση αυτή περνάει από το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και την επίθεση σε στοιχειώδη δικαιώματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σαν όραμά της μια κατάσταση όπου οι εργοδότες δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση και οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα, ενώ επιχειρεί να καταστείλει είτε με τη φυσική βία, χτυπώντας αλύπητα κάθε διαδήλωση είτε με τη λεκτική βία συκοφαντώντας με τα παπαγαλάκια της από τα δελτία «ειδήσεων» όποιον τολμάει έστω να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη. Σε αυτά τα πλαίσια επιχειρείται να γίνει συνολική απαξίωση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, και των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζόμενων ώστε αυτοί πια να γίνουν βορά στις διαθέσεις του κεφαλαίου.
Σε αυτή της την προσπάθεια η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την νέα δημοτική αρχή. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα – και για αρκετούς υποσχόμενη, δημοκρατική, αριστερή δημοτική αρχή (καθώς αποτελούσε κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή) – έδειξε ποιους θεωρεί, καταρχήν, εχθρούς της. Όλο το προηγούμενο διάστημα με συστηματικό τρόπο επιχειρεί να συκοφαντήσει το σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο μας, αφού όπως φαίνεται, εκτιμάει ότι αυτό θα σταθεί εμπόδιο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με όλες τις δημοτικές αρχές, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου που επιτάσσει ο Καλλικράτης.
Δεν είναι τυχαία αυτή η επίθεση. Το σωματείο εργαζομένων του δήμου είναι ένα  σωματείο το οποίο εδώ και χρόνια προβάλλει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση και ανατρεπτική αντίληψη για το εργατικό κίνημα και αγωνίζεται για να υπάρξει πραγματική αντίσταση, μαζική ανυπακοή, και κοινή δράση των εργαζόμενων απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να γίνει υποχείριο κανενός, ούτε φυσικά να συναινέσει στην απεμπόληση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης που ζήλεψε την δόξα του ανεκδιήγητου αντιπροέδρου της κυβέρνησης καταφέρεται ενάντια στο συγκεκριμένο σωματείο, κατηγορεί ευθέως τους εργαζόμενους ότι δεν δουλεύουν και καταλήγει με μεγαλοστομίες κενές περιεχομένου περί ανάγκης να «ανταποκρίνονται καλύτερα και αποδοτικότερα οι δημοτικές υπηρεσίες», θυμίζοντας ανησυχητικά την ορολογία της κυβέρνησης και των παπαγάλων της που αναμασούν καθημερινά κατηγορίες για δημοσίους υπαλλήλους τεμπέληδες και κοπρίτες.
Μάλιστα φτάνει στο εξωφρενικό σημείο να καταγγείλει δήθεν «συνδιοίκηση» του δήμου που τάχα γινόταν το προηγούμενο διάστημα από το σωματείο, αφήνοντας άφωνο ακόμα και τον πιο σκληρό υπερασπιστή της κυβέρνησης και του μνημονίου. Αλήθεια, την παρέμβαση του σωματείου για να μην υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δήμο και άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, ο δήμαρχος τις θεωρεί συνδιοίκηση; Για να μην ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του δήμου και αυτή τη θεωρεί συνδιοίκηση; Και, φυσικά, την παρέμβαση του σωματείου, ώστε να αποτραπούν δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις ο δήμαρχος τις θεωρεί συνδιοίκηση; Μήπως θα πρέπει να του ζητάει και την άδεια το σωματείο για να βγάλει ανακοίνωση;
Στην εφιαλτική ζωή που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία από την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υπάρχουν δύο δρόμοι. Του αγώνα και της διεκδίκησης ή της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού.
Ο δρόμος που φαίνεται να επιλέγει η διοίκηση του δήμου είναι επικίνδυνος. Είναι δρόμος μιας δήθεν αριστερής διαχείρισης, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αποδοχή και εφαρμογή του συνόλου της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Την καλούμε να να σταματήσει την επίθεση στο σωματείο και τους εργαζόμενους.
Καλή η φιλεργατική σας ρητορεία κύριοι/ες της δημοτικής αρχής, αλλά πια, όλοι γνωρίζουμε ότι απειλείτε εργαζόμενους, ότι μόνιμοι εργαζόμενοι καθαιρούνται για να βάλετε «τους δικούς σας» ανθρώπους στη θέση τους, ότι θέλετε να εφαρμόσετε κι εσείς τις νεοφιλελεύθερες, καλλικρατικές πολιτικές που (μόνο στα λόγια) καταγγέλλετε. Ποιος ξέρει; ίσως γι’ αυτό και η άμεση ανταπόκριση του δήμου στην έκκληση της αστυνομίας να επισκευάσουν τα συνεργεία του δήμου τα περιπολικά της. Κατά τα άλλα, κοινωνικά κινήματα, αναφορά στους εργαζόμενους των 600-700 ευρώ, πουλμανάκια για την Κερατέα κ.λπ., μόνο στις διακηρύξεις...
Ως Εκτός Σχεδίου στηρίζουμε το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Νέας Ιωνίας και δηλώνουμε ότι θα απαντήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις οργανωμένα και αποφασιστικά.
Έχουμε μπουχτίσει με την «Αριστερά» των ωραίων λόγων και του life-style που όχι μόνο συναινεί με τις αντεργατικές επιλογές του συνασπισμού εξουσίας, αλλά τις προωθεί. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η ελπίδα είναι αλλού: στους ασυμβίβαστους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και στην αντικαπιταλιστική αριστερά.


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία