Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημέρωση από τη λαϊκή Συνέλευση Νέας Ιωνίας σχετικά με την εκδίωξη και καταστροφή των εμπορευμάτων των μεταναστών – μικροπωλητών στην Μικράς Ασίας, έπειτα από εντολή της Δημοτικής Αρχής της Νέας Ιωνίας.


Στη Λαϊκή Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα, για το περιστατικό που είχε συμβεί νωρίτερα σχετικά με την εκδίωξη και καταστροφή του εμπορεύματος των μετανάστων-μικροπωλητών στον πεζόδρομο της Μ.Ασίας, από τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από εντολή του δημάρχου κ Γκότση.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έληξε στις 3.15.
Αρχικά έγινε τοποθέτηση ενός εκ των μεταναστών για το περιστατικό και κάποιες ερωτήσεις για το τι ακριβώς συνέβη από τους δημοτικούς συμβούλους.

Από τη ΛαΙκή Συνέλευση Νέας Ιωνίας μίλησαν δύο άτομα οι κ. Στέλιος Μιχαηλίδης και Σπύρος Φλέσσας και ζητήθηκαν τα εξής: Να παρθεί ξεκάθαρη θέση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το περιστατικό και να μην ξαναυπάρξει συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας σε παρόμοια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, να σβηστούν τα πρόστιμα των 7.000 € που επιβλήθηκαν στους μετανάστες, καθώς και να υπάρξει αποζημίωση για το καταστραφέν εμπόρευμα. Ακόμα, να βρεθεί λύση ώστε να μπορούν οι μετανάστες-μικροπωλητές να πωλούν το εμπόρευμά τους χωρίς να τους κυνηγά η αστυνομία και να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Τέλος τονίστηκε ότι για την κατάσταση των καταστημάτων –μείωση αγοραστικού δυναμικού, κλείσιμο κτλ- ευθύνη δε φέρουν σε καμία περίπτωση οι μετανάστες-μικροπωλητές, αλλά η πολιτική Κυβέρνησης-Τροικας-ΔΝΤ, τα μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς, καθώς επίσης και το άνοιγμα μεγαθηρίων τύπου MALL ή καταστημάτων-αλυσίδων όπως JUMBO, ZARA κτλ.

Ο Δήμαρχος έκανε σαφές ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας σε μικτό κλιμάκιο με την ΕΛ.ΑΣ. Υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής λέγοντας ότι χτυπιέται έτσι το παρααεμπόριο, ότι υπάρχουν εκλήσεις διαρκώς για παρέμβαση από τους καταστηματάρχες προκειμένου να εφαρμοσθεί ο νόμος κλπ. Ακόμα ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση το ότι αυτοί που κυνηγήθηκαν είναι μετανάστες αλλά το τι ασκούν παράνομη δραστηριότητα και απαρίθμησε όλες τις “αντιρατσιστικές’’ δράσεις του Δήμου.

Ο Πρόεδρος των εμπόρων της Νέας Ιωνίας δήλωσε ότι «ο εμπορικός κόσμος της Ν.Ιωνίας χαιρετίζει και επικροτεί την επέμβαση του Δημου» και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες-μικροπωλητές φταίνε τόσο για το κλείσιμο καταστημάτων, όσο και για την άσχημη εικόνα της Ηρακλείου αλλά και για πολλά άλλα.

Οι μόνες διαφοροποιημένες παρεμβάσεις ήταν αυτές των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ που κινούνταν σε παρόμοια κατεύθυνση με τις παρεμβάσεις των ατόμων από τη Λαϊκή Συνέλευση Ν Ιωνίας, καθώς και στο τέλος της συνεδριάσης, του μέλους του δημ. Συμβούλου Πρόδρομου Αβακουμίδη ο οποίος είπε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα που έθεσε η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Ιωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο (εξέφρασε ωστόσο την διαφωνία του στο ότι ζητήθηκε η ξεκάθαρη πολιτική θέση όλων των συμβούλων για το συμβάν, λέγοντας ότι δεν θα δώσει πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων). Πάντως μίλησε και αυτός για τη δημιουργία χώρου όπου θα μπορεί να γίνεται παζάρι από τους μικροπωλητές.
Τελικά, ο Δήμαρχος το μόνο που ουσιαστικά είπε ότι θα γίνει είναι η διαγραφή των προστίμων ενώ δεν υπήρξε δέσμευση για τίποτα από τα υπόλοιπα θέματα παρά μόνο γενικολογίες ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν με τον καλύτερο τρόπο για όλους.