Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων

Το νέο πακέτο «σοκ και δέους» κυβέρνησης-τρόικας-εργοδοσίας ήρθε να ομολογήσει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο την αποτυχία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «προσωρινών θυσιών για την έξοδο από την κρίση» και να αποκαλύψει τον πραγματικό στόχο της επίθεσης: την πλήρη αναίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και την οριστική διαγραφή του τελευταίου ίχνους του κοινωνικού κράτους.
Παράλληλα, ξεπουλά με φαστ-τρακ διαδικασίες σε ξένο και ντόπιο κεφάλαιο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και μαζί με αυτήν, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, βάζοντας στο εκτελεστικό απόσπασμα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το φως και το νερό! Με μια πολιτική που έχει δημιουργήσει 1 εκατομμύριο ανέργους και τους αυξάνει συνεχώς, που εμπεδώνει την ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και απομυζά τα εισοδήματα των εργαζομένων, καταδικάζει πλατιά κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μετατρέπουν την ελληνική κοινωνία σ’ ένα απέραντο πειραματικό εργαστήρι, ώστε να εξαπλώσουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος της μισθωτής εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
Η συνταγή τους απέτυχε. Οδηγεί στην καταστροφή. Στο Μνημόνιο διαρκείας να αντιτάξουμε τον αγώνα διαρκείας. Η ανατροπή της βαρβαρότητας είναι το δικό μας χρέος. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, φοιτητές, μαθητές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι να ξεσηκωθούμε ενάντια στη νέα «χούντα» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Με την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να νικήσουμε. Με απεργιακό μπλακ-άουτ μπορούμε να διώξουμε κυβέρνηση, Τρόικα και τους υποστηριχτές τους!
Παλεύουμε για να γίνει άμεσα Πανελλαδική-Πανεργατική Πολιτική Απεργία: με το εργατικό κίνημα στο προσκήνιο να επιβληθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων πάνω από τις απαιτήσεις των αγορών. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις ΔΕΚΟ ενάντια στο ξεπούλημα. Καλούμε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να κατακλύσουν το Σύνταγμα και όλες τις πλατείες της χώρας. Προχωράμε σε καταλήψεις, διαδηλώσεις, επισχέσεις εργασίας, πρακτικές ανυπακοής. Στηρίζουμε τη δράση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα νοσοκομεία την 1η Ιούνη. Καλούμε σε Συνελεύσεις στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε πλατεία να γίνει κέντρο αγώνα και ανυπακοής.

·         ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ το χρέος τους
·         ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Η ΤΡΟΪΚΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
·         ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.-ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΜΦΩΝΟ
·         ΝΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
·         ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
·         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΛΑΤΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Σε κάθε πλατεία και συνέλευση...

Εδώ και 3 μέρες στις πλατείες των περισσότερων πόλεων καθημερινά συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, και όχι μόνο.
Ζητούν να φύγουν οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, ζητούν να αλλάξουν όλα. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα, που έχει δημιουργηθεί για να αποτυπώνει το τι συμβαίνει στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, εδώ





Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ύστερα από την συνάντηση που είχαμε γονείς και εργαζόμενοι του πηνελόπειου παιδικού σταθμού με την Διοίκηση του πηνελόπειου  συμπεράναμε τα εξής:
Η διοίκηση του πηνελόπειου ιδρύματος αποδείχθηκε ανίκανη να αναλάβει τις ευθύνες τις για την λειτουργία του ιδρύματος.
Εμείς ως γονείς θεωρούμε πως οι ανάγκες των παιδιών μας δεν μπορεί να αφήνονται στα χέρια του κάθε φιλανθρωπικού σωματείου προκειμένου  να παρουσιάζει το δήθεν έργο της στην κοινωνία με κάποια ψίχουλα που μαζεύει (από διάφορα bazaar κλπ.) την στιγμή που βασικοί χορηγοί είναι το κράτος και οι γονείς.
Η μόνη διέξοδος και λύση δεν μπορεί παρά να είναι η κοινή διεκδίκηση γονέων και εργαζομένων για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την λειτουργία του παιδικού σταθμού.
Θέλουμε δημόσιους δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς και μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων  .
Το διοικητικό συμβούλιο του πηνελόπειου και το κράτος έχει την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και στους γονείς που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.
Η πρόταση της προέδρου να δουλέψουν οι εργαζόμενοι χωρίς να έχει η διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων τους μας βρίσκει αντίθετους και το γεγονός ότι μπορεί να πληρωθούν μερικοί είναι επίσης  εξοργιστικό.
 Ζητάμε άμεση λύση του προβλήματος να πάρει θέση το Δημοτικό συμβούλιο στο πρόβλημα.
Εμείς ως γονείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Οι γονείς των παιδιών του πηνελόπειου.                                                                    23/4/2011
Νέα Ιωνία Αττικής

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για την παιδεία και την υγεία την εποχή του μνημονίου


Εκδήλωση – συζήτηση
Παιδεία-υγεία σε κρίση. Τα κοινωνικά δικαιώματα στο αποσπάσμα.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Πέμπτη 26 Μάη, ώρα 19:30
Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας  (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, δίπλα σε ΚΕΠ και ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας)

ΜΝΗΜΟΝΙΟ no… 44
Κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, αποφάσισαν να μας νοικοκυρέψουν! Και νοικοκύρεμα εννοούν ότι στο όνομα της χρεοκοπίας, γκρεμίζουν τριών γενεών εργασιακά δικαιώματά. Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνουν νέα μέτρα, αφού... τα προηγούμενα δεν πέτυχαν. Αύριο θα πάρουν κι άλλα και δεν το κρύβουν. Το μόνο που κρύβουν είναι  για πόσα χρόνια σκοπεύουν να συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Σύμμαχοί τους, οι καναλάρχες, οι μεγαλοεκδότες, τα καθεστωτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και ο υποταγμένος συνδικαλισμός.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια για να πείσουν ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και οι ρυθμίσεις για το χρέος αποτελούν μεγάλες «επιτυχίες», δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: πως η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου σημαίνει επιμήκυνση του Μνημονίου για να πληρωθούν οι τραπεζίτες - τοκογλύφοι, ξένοι και ντόπιοι. Πως η επιμήκυνση αυτή σημαίνει επιμήκυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων με ακόμη περισσότερες περικοπές, για να μπορέσουν να μας ξεζουμίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, τον πλούτο της κοινωνίας,  για να μαζέψει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Διαλύει τις υποδομές και καταργεί κοινωνικές υπηρεσίες, με διαδικασίες fast track ξεπουλά το Ελληνικό, το άλσος Βεϊκου, ιδιωτικοποιεί όλες τις ΔΕΚΟ, χαρίζει τα λιμάνια, τις παραλίες, και τους δρόμους σε «επενδυτές» για χρησιμοποιηθούν σαν κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Υποθηκεύουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στο κεφάλαιο με την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπόσχεται λιτότητα για τουλάχιστον ακόμη 15 χρόνια, νέα ψαλίδια σε μισθούς και συντάξεις, νέα φορομπηξία για την πλειοψηφία και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Οι τράπεζες θα πάρουν, βάσει του μνημονίου, 70 δις € μέσα στο 2011(!)
Αυτά τα σχέδια, που προωθούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ εξυπηρετούν τα γενικότερα σχέδια τους για ισχυροποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Πάνε μαζί με τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Καλλικράτη, καθώς η παιδεία, η υγεία, αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως η κοινωνική πρόνοια, το περιβάλλον-χωροταξία, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.,  περνούν πλέον στη δικαιοδοσία των δήμων.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ…
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συνοπτικές διαδικασίες να εξαφανίσει από το νέο Καλλικρατικό χάρτη της εκπαίδευσης εκατοντάδες σχολεία. Μόνο στην Νέα Ιωνία συγχωνεύονται, καταρχήν, έξι δημοτικά σχολεία, και καταργείται το σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Άμεσος στόχος των συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι λιγότερα σχολεία, λιγότερα «έξοδα», μεγαλύτερα τμήματα μαθητών, λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Όμως, σκοπός της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από την άμεση εξοικονόμηση κονδυλίων που θα φέρουν αυτές οι αλλαγές. Είναι να δημιουργηθεί ένα «νέο» σχολείο κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα σχολείο που θα αναζητά και θα εξασφαλίζει το ίδιο τη χρηματοδότησή του είτε από τους γονείς, είτε από τους χορηγούς, είτε και από τους δύο. Που θα λειτουργεί όχι μόνο για λογαριασμό της αγοράς αλλά και το ίδιο θα λειτουργεί με όρους αγοράς. Που θα διέπεται από ένα συγκεντρωτικό ασφυκτικό ελεγκτικό μηχανισμό, με υπερεξουσίες στο διευθυντή και ελαχιστοποίηση των δικαιωμάτων των διδασκόντων, με τη χρηματοδότηση να γίνεται έπειτα από την αξιολόγησή του, και που τελικά θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να μπορέσει να υπάρξει. Ένα σχολείο με μείωση των οργανικών θέσεων και με αναπληρωτές απλήρωτους και ελαστικά εργαζόμενους από προγράμματα ΕΣΠΑ, χωρίς εργασιακή ασφάλεια, με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές να μετακινούνται όπου υπάρχει «υπηρεσιακή ανάγκη».
Τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από το βάρος των προβλημάτων που δημιουργεί η χούντα κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΔΝΤ – ΕΕ. Τραγικές, πλέον είναι οι ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών, καθώς διορισμοί δεν γίνονται – ούτε γιατρών, ούτε λοιπού προσωπικού- ενώ έχουν μπλοκάρει ακόμα και οι διορισμοί… ειδικευομένων (!), περαιτέρω, δε, το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων παραδίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες managers.

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ …
Με την εφαρμογή του νέου νόμου για την Υγεία, αποσύρεται το κράτος από την χρηματοδότηση του ΕΣΥ και ανοίγει διάπλατο ο δρόμος για την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες. Οι δραματικές περικοπές του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια, η υπαγωγή των δομών υγείας στους Δήμους με τον διαβόητο «Καλλικράτη», οι συγχωνεύσεις – κλείσιμο νοσοκομείων, (ήδη στην περιοχή μας, αποτελεί παρελθόν το ΙΚΑ της Καλογρέζας ενώ επίκειται  η συγχώνευση του νοσοκομείου «Αγ. Όλγα» με το ΙΚΑ των Πατησίων), η ισοπέδωση «προς τα κάτω» των παροχών του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που δε θα καλύπτουν εκατοντάδες σκευάσματα, θεραπείες και εξετάσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελλείψεων που θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών.
Τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών, των υπόλοιπων υγειονομικών και πρώτα και κύρια των ασθενών βρίσκονται μπροστά στον προκρούστη των αντιλαϊκών μέτρων, στη Σκύλα και τη Χάρυβδη των αγορών. Ο κόσμος αναγκάζεται να πληρώνει τα αισχρά «χαράτσια» που επιβάλλει το μνημόνιο, και περίθαλψη να μην έχει.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μια σειρά από κλάδους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε πραγματικό αναβρασμό: Ο χώρος της υγείας - και ειδικά των εργαζόμενων στα νοσοκομεία - με τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους και τις επικείμενες περικοπές που υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ. Ο χώρος της εκπαίδευσης, με αντίστοιχες περικοπές που θα σημάνουν τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο χώρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στη μέγγενη του «Καλλικράτη» καθώς και με τους χιλιάδες συμβασιούχους να τελούν υπό απόλυση. Ο χώρος των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι στοχοποιούνται συλλήβδην για την υποτιθέμενη «χλιδή» που απολαμβάνουν. Ολόκληρος ο δημόσιος τομέας χτυπιέται βάναυσα με περικοπές στους μισθούς, απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αντίστοιχη και χειρότερη η κατάσταση στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα με την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία, τις απολύσεις αλλά και τον εκβιασμό επικείμενων απολύσεων να δίνουν τόνο. Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά,  χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν για πρώτη φορά δουλειά και οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας. Τα όρια ανάμεσα στην εργασία και την ανεργία γίνονται όλο και περισσότερο ασαφή. Την ίδια στιγμή η τρόικα απαιτεί νέες περικοπές και  η κυβέρνηση ανακοινώνει διαρκώς νέα προγράμματα ενίσχυσης, με ζεστό χρήμα, προς τους επιχειρηματίες.

ΩΣ ΕΔΩ!
Μια ολόκληρη κοινωνία συνειδητοποιεί το τέλμα στο οποίο μας καταδίκασε το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, αλλά και το πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του.
Απέναντι στο πραξικόπημα κυβέρνησης – ΕΕ - κεφαλαίου διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα, της ανυπακοής, της ρήξης με τον εκβιασμό των ελλειμμάτων και του χρέους από τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει μια τέτοια μάχη, που προσπαθεί να βρει διέξοδο σε στημένους και αδιέξοδους διαλόγους και σε συμβιβασμούς.
Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες των εργαζόμενων το προηγούμενο διάστημα σηματοδοτούν τη δυνατότητα ανατροπής της επίθεσης. Στα διόδια, στην Κερατέα, στις συγκοινωνίες, στην υγεία, στους αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και σε αρκετούς χώρους δουλειάς, διαμορφώνεται ένα νέο πνεύμα απειθαρχίας, ρήξης και αλληλεγγύης. Ένα όλο και διευρυνόμενο τμήμα εργαζόμενων, ανιχνεύει δρόμους ανατροπής της επίθεσης.  

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
  
ü       Ούτε ευρώ από την τσέπη των εργαζόμενων για την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο. Να ανατραπεί η οικονομική πολιτική, να σπάσει το αντιλαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.
ü       Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Κάτω η κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ!
ü       Μόνιμη, σταθερή και πλήρη δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ü       Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων, τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία. Καμία κατάργηση, συγχώνευση νοσοκομείων.
ü       Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους.



Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρη
Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νέας Ιωνίας
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών,  Αγίας Όλγας
Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Πρωτοβουλία Γένοβα - Νυστέρι Αγίας Όλγας

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ : Κοινωνικό Ίδρυμα… απλήρωτων εργαζομένων

Στα πλαίσια γενικευμένων περικοπών σε κάθε είδους κοινωνική δαπάνη και μη καταβολής δεδουλευμένων σε μία σειρά από εργασιακούς χώρους, από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση επικαλούμενη πάντα της δεσμεύσεις του μνημονίου δεν λείπει φυσικά η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση ανεξαρτήτως βαθμίδας. Στις αρχές του Μαΐου βρεφονηπιοκόμοι και νηπιαγωγοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην τριήμερη απεργία ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση των ωρών εργασίας τους από 30 σε 40, ενώ ταυτόχρονα απολύει χιλιάδες συμβασιούχους βρεφονηπιαγωγούς μετακυλώντας έτσι το βάρος στους εναπομείναντες μόνιμους!
Στη Ν. Ιωνία έρχεται ξανά στο προσκήνιο το «Πηνελόπειο», όπου οι εργαζόμενες παιδαγωγοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή 13 Μαΐου επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτες (με εξαίρεση ελάχιστα έναντι) από τον Δεκέμβριο, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το Δώρο του Πάσχα. Το Πηνελόπειο Ίδρυμα είναι βρεφονηπιακός Σταθμός υπό τη νομική μορφή «Φιλανθρωπικό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου» που όμως επιχορηγείται από την πρώην Νομαρχία -νυν Περιφέρεια- ταυτόχρονα έχει σύμβαση με το ΙΚΑ και πληρώνουν τροφεία και οι γονείς των παιδιών.  Ο σταθμός καλύπτει περίπου 100 οικογένειες, ενώ την τελευταία χρονιά η οικονομική συνδρομή των γονιών αυξήθηκε κατά 30% περίπου. Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2010 οι εργαζόμενες είχαν ξανά κάνει επίσχεση εργασίας αφού ήταν πάλι για μήνες απλήρωτες. Τότε δόθηκε από τη διοίκηση κάποια προσωρινή λύση. Αυτή τη φορά η διοίκηση έχει απαντήσει στις εργαζόμενες ότι  δεν μπορούν να πληρωθούν από τη στιγμή που δεν έχει σταλεί η επιχορήγηση.
Η συγκεκριμένη πρακτική εντάσσεται στη λογική περικοπής εξόδων λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικών δαπανών και άρα και των μισθών των εργαζομένων. Ο «Καλλικράτης» έχει δημιουργηθεί για να παίξει αυτόν το ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν εξαιτίας της συμφωνίας Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου με συνεχείς μειώσεις μισθών και αυξήσεις της φορολογίας ταυτόχρονα η Περιφέρεια, που εντάσσεται στον «Καλλικράτη», δικαιολογείται να καθυστερεί την επιχορήγηση για την πληρωμή των μισθών!
Χρειάζεται και μπορεί να δοθεί απάντηση συλλογικά από τους εργαζόμενους, γονείς και κατοίκους ότι δεν θα επιτρέψουμε η παιδεία των παιδιών μας να καθορίζεται με γνώμονα την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και των τραπεζών, απαιτώντας:

·         Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
·         Ένταξη του ιδρύματος στο δήμο Ν. Ιωνίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Δικαίωμα πρόσβασης στο Πηνελόπειο όλων των κατοίκων και μεταναστών, χωρίς την καταβολή συνδρομής ή τροφείων.
·         Το Πηνελόπειο ίδρυμα πρέπει να έχει δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα για όλους. Καμιά ανοχή στην άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων.
·         Καμιά ανοχή στην πολιτική απολύσεων και στη λογική πρόσληψης προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
·         Καμιά αύξηση των ωρών εργασίας. Ο χρόνος εργασίας ενός παιδαγωγού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6 ώρες ημερησίως.
·         Παροχή ασφαλών και σταθερών εργασιακών σχέσεων με αξιοπρεπείς μισθούς.

Ως Εκτός Σχεδίου καλούμε τον κόσμο να αγωνιστεί με όλους τους τρόπους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ποιότητα στη φροντίδα και αγωγή των παιδιών μας.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Προβολή του ντοκιμαντέρ "The Take" στο στέκι της Εκτός Σχεδίου, Κυριακή 22 Μάη




Κάλεσμα αγώνα για το Ελληνικό

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στο επίκεντρο αντιδραστικών σχεδιασμών του κράτους, με στόχο την επιχειρηματική εκμετάλλευση του, κυρίως με τουριστικές και εμπορικές χρήσεις, αλλά και την οικοπεδοποίησή του προς όφελος του κατασκευαστικού κεφαλαίου.
Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα ( Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.) μεθοδεύουν ο χώρος να ξεπουληθεί, λες και είναι χωράφια του παππού τους, με τη διαδικασία του fast track. Επιδιώκουν να «θυσιαστεί» στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, όπως θυσιάζονται για τις ανάγκες του κεφαλαίου κάθε μικρός και μεγάλος ελεύθερος χώρος, τα σχολεία, οι υποδομές για την υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Με τα μνημόνια και το νέο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» της Ε.Ε. τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού βρίσκονται καθημερινά στο απόσπασμα προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Παράλληλα, επιδιώκεται  το ξεπούλημα κάθε είδους «δημόσιας περιουσίας», είτε πρόκειται για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, είτε για το ξεπούλημα της δημόσιας γης, με το fast track, αναπόσπαστο κομμάτι του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και άλλοι πολύτιμοι χώροι για τους κατοίκους της Αθήνας μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, τα «μπαρουτάδικα» στο Αιγάλεω, οι «αναξιοποίητες ολυμπιακές εγκαταστάσεις», ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ σε Δάφνη-Υμηττό καθώς και δεκάδες περιοχές ανά την Ελλάδα που κινδυνεύουν να αποδοθούν σε κάθε είδους τουριστική και κατασκευαστική «αξιοποίηση».
Το fast track κλιμακώνει επικίνδυνα  τις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων δύο δεκαετιών που οδηγούν στην ερήμωση της υπαίθρου με την καταστροφή της αγροτικής γης και την άνευ όρων παράδοση σε τουριστικές επενδύσεις (Π.Ο.Τ.Α., γήπεδα golf κ.α.), στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, είτε με τη σταδιακή τσιμεντοποίηση, είτε με τις πυρκαγιές, στην επιδείνωση των όρων ζωής των λαϊκών στρωμάτων στα αστικά κέντρα, στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικοποίηση κοινωνικών παροχών στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. που επιβάλλει ο Καλλικράτης.
Οι πραγματικές όμως λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να μπουν στο περιθώριο όσο και αν προσπαθούν οι «τσαμπατζήδες» της πολιτικής να πείσουν το λαό ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι «αναπτυξιακό μέτρο». Αυτοί που θεωρούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους κατοίκους «εχθρό», είναι οι ίδιοι που ονομάζουν το εργατικό κίνημα «συντεχνία», τη διάλυση των σχολείων «παιδαγωγικό μέτρο» και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων «φυσικό φαινόμενο», τη μείωση των μισθών «αποτελεσματική διαχείριση», τη μείωση των προσλήψεων «εξορθολογισμό» και τους φόρους «κοινωνική αλληλεγγύη».
Σήμερα ο αγώνας για το αεροδρόμιο δε μπορεί παρά:
      Να διεκδικήσει το κατοχυρωμένο στη συνείδηση του λαού αίτημα για μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς οικοπεδοποίηση και οικιστική ανάπτυξη, απέναντι σε διαχειριστικές λογικές «αυτοχρηματοδότησης του πάρκου», «άλλης αξιοποίησης» ή ακόμα και «πράσινης ανάπτυξης» που τα «αποτελέσματα» τους φαίνονται από τα φουγάρα του Θριασίου, στα κατεστραμμένα Μεσόγεια, στη «διπλή ανάπλαση» του Ελαιώνα, στο «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο Γουδί και επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την κυρίαρχη πολιτική.
      Να ακολουθήσει το ισχυρό χνάρι της λαϊκής αυτοοργάνωσης, των λαϊκών επιτροπών και συνελεύσεων, τις νέες μορφές κοινωνικής αντίστασης που γεννά η διογκούμενη κοινωνική οργή. Μόνο αν οι κάτοικοι πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους θα δημιουργηθούν οι όροι πραγματικής αντιπαράθεσης και ρήξης, θα δημιουργηθεί αυτή η δυναμική που απαιτείται για να δοθεί αυτή η μάχη με νικηφόρα προοπτική. Για αυτό και ο αγώνας δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο πλαίσιο ενός πολιτικού μετώπου διαμαρτυρίας ετερόκλητων πολιτικών ή/και θεσμικών φορέων, παρέχοντας άλλοθι σε όσους στηρίζουν ή και υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική όλα αυτά τα χρόνια.
      Να συναντήσει τον άκαμπτο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, το κίνημα της ανυπακοής για τα εισιτήρια και τα διόδια, το κίνημα ενάντια στους αυτοκινητόδρομους αλλά και τους αγώνες για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και υγεία και την εντεινόμενη πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.
      Να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και σημαντικό σταθμό της πάλης του λαού ενάντια στο μνημόνιο, που η επιτυχημένη της έκβαση θα συμβάλλει στην ανατροπή της κυβέρνησης και την ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, ΕΕ και ΔΝΤ. Την κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματά τους δεν θα τα πληρώσουμε εμείς, γιατί απλούστατα δεν έχουμε, αφού δεν τα «φάγαμε μαζί». Φτάνει πια !!
Να απαιτήσουμε: 
·         Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου, πάρκο του λαού και όχι του κεφαλαίου. Οι υπάρχουσες ή άλλες υποδομές να αποδοθούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας (μαζικό αθλητισμό, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α.).
·         Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και την παραλία του Αγίου Κοσμά.
·         Καμία οικοπεδοποίηση και οικιστική-οικοδομική «ανάπτυξη». Καμία εκχώρηση όλου ή τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες για κανένα λόγο και με καμιά μορφή. Το κράτος – κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό - να αναλάβει το κόστος για την κατασκευή και τη συντήρηση του πάρκου, χωρίς καμία αύξηση τελών και φορολογίας. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν!
·         Να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες (πίστες αυτοκινήτων, εκθέσεις, εγκαταστάσεις κινηματογραφήσεων, στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις, κάμερες κλπ), που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου.
·         Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή. Δωρεάν μαζικές μεταφορές για τους κατοίκους. Απομάκρυνση των ξενυχτάδικων και κάθε ιδιωτικής εγκατάστασης από την παραλία.

Εμείς, ως κινήσεις πόλεις, σχήματα γειτονιάς, παρεμβάσεις σε εργατικούς και κοινωνικούς χώρους, θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαία τόσο την κοινή δράση όλων των αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων και κατοίκων όσο και την ενίσχυση των λαϊκών διεκδικήσεων με την οικοδόμηση σε κάθε περιοχή μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης και αγώνα, αναγκαίων κοινωνικών όρων για την αποτροπή της παράδοσης του χώρου του Ελληνικού στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και για την απόδοσή του για τις ανάγκες των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος. Αγώνας συνδεδεμένος με την εναντίωση στις διαδικασίες του fast track και του ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας και γενικότερα συνδεδεμένος με ένα κίνημα ρήξης με τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ και ανατροπής τους.
Για αυτό εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η έκφραση και συγκρότηση σε δράση της παραπάνω αντίληψης με τη δημιουργία μιας ανοιχτής, δημοκρατικής, αγωνιζόμενης Πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει στο μαζικό λαϊκό αγώνα για το Ελληνικό. Το παραπάνω πλαίσιο, θέτουμε σε ανοικτή συζήτηση-συνέλευση και κρίση κατά τη διαδικασία συγκρότησης της Πρωτοβουλίας. 
Καλούμε κάθε αγωνιζόμενη συλλογικότητα να συμμετέχει και να στηρίξει τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας και κάθε κάτοικο, που αποδέχεται αυτή την αναγκαιότητα,  να συμμετέχει ισότιμα σε αυτήν.
ανοιχτή εκδήλωση – συνέλευση
την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5, 7:00μ.μ., πλατεία Σουρμένων
για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας
διεκδίκησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού
το αεροδρόμιο ανήκει στο λαό

·         Αγωνιστική Κίνηση «Αντί-ΘΕΣΕΙΣ» Αγία Βαρβάρα
·         Ανεξάρτητη Κίνηση Αριστερών Πεντέλης
·         Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
·         Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
·         Ανυπόταχτη Πετρούπολη
·         Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά - Ανταρσία στο Λιμάνι
·         Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
·         Αριστερή Παρέμβαση Καλλιθέας
·         Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
·         Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
·         Εκτός των Τειχών - Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου
·         Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης-Υμηττού
·         Μια Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
·         Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια


Κατεβάστε την αφίσα σε pdf εδώ και το κάλεσμα εδώ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Πηνελόπειο


Εμείς, οι εργαζόμενοι του "ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ" επανερχόμαστε 8 μήνες μετά την επίσχεση εργασίας που κάναμε τον Οκτώβριο του 2010, θέλοντας να τονίσουμε ότι τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
Υπενθυμίζουμε, ότι το ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ είναι ένας Παιδικός Σταθμός, που λειτουργεί με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στην Νέα Ιωνία από το 1975. Φιλοξενεί περίπου 100 παιδιά και επιχορηγείται από την πρώην Νομαρχία Αθηνών, νυν περιφέρεια και έχει συνάψει σύμβαση με το Ι.Κ.Α.
Τονίζουμε το πάγιο αίτημα του Σωματείου μας για δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς, που θα φιλοξενούν το σύνολο των παιδιών της πόλης μας. Πάγια θέση μας είναι ότι όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν δικαίωμα σε αυτό.
Παρά τις διαβεβαιώσεις την Διοίκησης, ότι θα καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές μας, παραμένουμε απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2010.
Καταλαβαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα έχουν οι γονείς – όλοι εργαζόμενοι – αν διακοπεί η λειτουργiα του σχολείου, προσπαθήσαμε και το κρατήσαμε ανοικτό όλους αυτούς τους μήνες.
Η ανοχή και η υπομονή μας ξεπέρασε τα όρια και προχωράμε σε κινητοποιήσεις.
Σας ενημερώνουμε ότι αρχίζουμε επίσχεση εργασίας την Παρασκευή 13/5, ζητώντας άμεσα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων μας, καθώς και δέσμευση για το αυτονόητο:

ΝΑ ΠAIΡΝΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ!
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2011, ΩΡΑ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Καλούμε το Δ.Σ. να δώσει άμεση και αξιοπρεπή λύση.
Καλούμε τους μαζικούς φορείς την πόλης να σταθούν στο πλευρό μας.
Καλούμε την Πολιτεία (Υπουργείο Υγείας, Ι.Κ.Α., Περιφέρεια Αθηνών), να αναλογιστεί τις ευθύνες της.
Την παρούσα επιστολή απευθύνουμε στους παρακάτω φορείς:

Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας
Υπουργείο εργασίας
Περιφέρεια Αττικής
Επιθεώρηση Εργασίας
Δήμαρχο Νέας Ιωνίας
Πολιτικούς φορείς
Γ.Ε.Σ.Ε.Ε.
Ε.Κ.Α.
Και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους.
Το παρόν έγγραφο πρόκειται να κοινοποιηθεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΕΙΟΥ