Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της Εκτός Σχεδίου για το διήμερο κλείσιμο των δήμων 12-13 Σεπτέμβρη



Νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρρευση του συνόλου των υπηρεσιών τους.

Στο πλαίσιο των Μνημονίων, η κυβέρνηση έχει περικόψει περίπου 60% την κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, υλοποιώντας το σχέδιο της για παράδοση των λειτουργιών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες. Ουσιαστικά, ενεργοποιείται όλη η «λογική» του «Καλλικράτη» για την ιδιωτικοποίηση-επιχειρηματικοποίηση των Δήμων.

Ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τον «Καλλικράτη» και την πολιτική που επιβάλουν ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και τα μνημόνια στους δήμους.

Έχουμε επισημάνει ότι ο «Καλλικράτης» σημαίνει:

α) κατάρτιση των δημοτικών προϋπολογισμών από το Κράτος,

β) κατάργηση φορέων και νομικών προσώπων που σχετίζονται με κοινωφελείς δομές (όλο το φάσμα που αφορά την παροχή υπηρεσιών στην οικογένεια, το παιδί και την τρίτη ηλικία αλλά και ιδιαίτερες δομές όπως συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς ομάδες κ.λπ.),

γ) υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων με ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος, αλλά κυρίως στην εκμετάλλευση τους. 

Βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, καθαριότητα, άλλες κοινωνικές υπηρεσίες θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο, με τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους, και ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους και τους άνεργους.

Μπορεί σε αυτή τη φάση η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) να φαίνεται πως «βγαίνει» μπροστά, ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στο παρελθόν, αυτή ήταν που στήριξε την εφαρμογή του Καλλικράτη, θεωρώντας πως αποτελεί βήμα ισχυροποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας ταυτόχρονα και  τις αντιλαϊκές πολιτικές που συνεπάγονταν, όπως τα αυξημένα δημοτικά τέλη, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου (υπηρεσίες καθαριότητας κλπ), οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κλπ. Για να μη μιλήσουμε για τη στάση των δημάρχων απέναντι στη μεγάλη απεργία και τις καταλήψεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ τον περασμένο Οκτώβρη και την προσπάθεια τους να χαρακτηριστούν ως παράνομες και καταχρηστικές, για τις απολύσεις συμβασιούχων, την αποδοχή προγραμμάτων ΜΚΟ και μια σειρά άλλες πολιτικές που ακολουθούν.

Στο σημερινό τοπίο καταρρέουν και οι αυταπάτες και τμημάτων της αριστεράς(ΣΥΡΙΖΑ), για «καλό και κακό Καλλικράτη» και αριστερή διαχείριση στους δήμους.

Ούτε φυσικά μπορούμε οι εργαζόμενοι να περιμένουμε σαν επαίτες τη φιλανθρωπία του κεφαλαίου που από τη μια επιβάλει έναν εργασιακό μεσαίωνα, μειώσεις μισθών, ανεργία, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και από την άλλη τάχα μου ενδιαφέρεται για την εξάπλωση της φτώχειας και δίνει ψίχουλα σε ελάχιστους σε συνεργασία με τους δήμους μέσω υποτιθέμενης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα !

Μόνο ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, με μορφές συλλογικής λαϊκής αυτοργάνωσης στο δήμο μας και κάθε δήμο, μπορεί να  παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στην καταστροφή.

Η κυβέρνηση του Μνημονίου, μέσω και του Καλλικράτη διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις σχολές, τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνει «γη και ύδωρ» στους δανειστές-τοκογλύφους, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους ή σε δούλους των 400€ και τους νέους σε μετανάστες.

Είναι φανερό ότι με Μνημόνια, αποπληρωμή του χρέους και συμμετοχή στο σύστημα του ευρώ δεν υπάρχει καμιά σωτηρία του λαού, αλλά αντίθετα χρεοκοπία του προς όφελος του κεφαλαίου.

Δεν πάει άλλο! Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία πρέπει να τους ανατρέψουμε!


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση της Νέα Ιωνία