Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

3ο Μνημόνιο (και βλέπουμε): Η κοινωνία στο απόσπασμα


Η τρικομματική κυβέρνηση του ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ με το νέο (τρίτο στη σειρά) Μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα στη Βουλή επιχειρεί, να εφαρμόσει  ένα εφιαλτικό καθεστώς για τους εργαζόμενους, το λαό και όλη την κοινωνία. Στόχος τους οι απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο (λέγε με αργία, μετακίνηση, διαθεσιμότητα, μετάταξη…) χιλιάδων εργαζομένων με την ρετσινιά ότι οι διορισμοί τους έγιναν με «ρουσφέτι», η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση απολύσεων, η πάμφθηνη εργασία, η διάλυση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η φορομπηξία, τα χαράτσια, η ακρίβεια….

Ζούμε ένα εργασιακό παρόν όπου οι αμοιβές μας θυμίζουν περισσότερο ελεημοσύνη παρά ένα μισθό για αξιοπρεπή διαβίωση. Ζούμε τις συνέπειες από την κατάργηση της δημόσιας παιδείας και υγείας την πλήρη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση κάθε δημόσιου αγαθού ως πεδίου κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο σε κάθε σφαίρα της κοινωνικής ζωής. Η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό, ακόμη και ο αέρας που θα αναπνέουμε θα γίνουν είδος πολυτελείας για τους εργαζόμενους.

Τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κοινά και στοχεύουν στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, στη διαμόρφωση ενός εργαζόμενου υποταγμένου και εξαθλιωμένου που δεν θα έχει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εργοδότη, είτε είναι το κράτος είτε ιδιώτης. Γι αυτό θέλουν να προσθέσουν στη στρατιά των 1.300.000 ανέργων και των 500.000 απλήρωτων εργαζόμενων άλλα 150.000 θύματα από το δημόσιο κ ευρύτερο δημόσιο  τομέα, θυσία στο σφαγείο της χρεομηχανής, των τραπεζικών και πολυεθνικών συμφερόντων με ένα και μοναδικό στόχο: να μπορέσει το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του αλώβητα για το ίδιο φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού.

3ο Μνημόνιο και Δήμοι: Κοψτε, Απολύστε, Ξεπουλήστε!

Ας σταθούμε όμως, λίγο στους δήμους. Η εφαρμογή της «Οικονομικής Επιτροπείας» από ένα «Παρατηρητήριο» του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς (έστω και 10%) που είναι σχεδόν βέβαιη μιας και το κεντρικό κράτος δεν δίνει την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση στους δήμους, σημαίνει σύμφωνα με την Πράξη Ν.Π. ότι «αυτοί οι δήμοι υπάγονται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης» και έχουν «υποχρέωση εφαρμογής παρεμβάσεων» που είναι «αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές», «αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και δεκαπλασιασμό», «ο περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες», «αναστολή προσλήψεων», «υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού»  κ.α.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός και οι απολύσεις εργαζομένων στους δήμους, θα επιφέρουν την πλήρη κατάρρευση  μιας  σειράς  κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών ( Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Πολιτισμός - αθλητισμός κ.α.) νέους φόρους και χαράτσια στους δημότες. Η εκχώρηση της καθαριότητας  στα αρπαχτικά του ΦΟΥΧΤΕΛ και τους εργολάβους ιδιώτες  θα πενταπλασιάσει τα ανταποδοτικά τέλη.

Το κεντρικό κράτος και τα τοπικά κράτη παίζουν το ρόλο του φοροεισπράκτορα για λογαριασμό των δανειστών και των τραπεζών κατ’ επιταγή του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.. Μας ξεζουμίζουν για να πληρώνουν τα επενδυτικά κεφάλαια και μας αλυσοδένουν με νέα δάνεια για να κάνουν το ίδιο και στα εγγόνια μας. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Ανεργία, μισθοί πείνας, δουλειές του ποδαριού, φαληρημένα ή λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία, διαλυμένα νοσοκομεία και σχολεία, όλες οι υποδομές για ηλεκτρική ενέργεια, νερό, επικοινωνία, δρόμους, λιμάνια, ΜΜΜ σε πολυεθνικές, όλη η δημόσια γη στα αρπακτικά-«επενδυτές».

Ν. Ιωνία: Να τους φράξουμε το Δρόμο. Κίνημα εργαζομένων και κατοίκων, αλληλεγγύης και ανατροπής της επίθεσης

Η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας, μπορεί να μην έχει φτάσει στο …κόκκινο, όπως άλλοι δήμοι όσον αφορά τα χρέη της, ενώ έως σήμερα δε φαίνεται να έχει αρνηθεί την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων προκειμένου να συμμορφωθεί στις γενικότερες πολιτικές απαιτήσεις της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας, αλλά και της εφαρμογής του Καλλικράτη, θεωρώντας πως αποτελεί βήμα ισχυροποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας, ταυτόχρονα, και τις αντιλαϊκές πολιτικές που συνεπάγονταν, με πρώτες την υιοθέτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ήταν από τις πρώτες που προχώρησε σε πεντάμηνες συμβάσεις εργαζομένων με ΜΚΟ των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας, σε μια σειρά υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δήμου, ενώ τελευταία, μάθαμε για τη συνεργασία της δημοτικής αρχής με τη ΜΚΟ «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ» για τον εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών, καθώς και  για τη συμφωνία με την Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών (!) οι οποίοι ανέλαβαν την διατροφική φροντίδα κάποιων φτωχών οικογενειών, στα πλαίσια της «αλληλεγγύης-φιλανθρωπίας» που πάντα επιδεικνύουν… Σε αυτό το πλαίσιο όπως διαμορφώνεται, σύντομα κάθε κοινωνική δαπάνη θα κόβεται και θα καλύπτεται από ανάλογης φύσης προγράμματα που μάλιστα θα ντύνονται και τον μανδύα της κοινωνικής πολιτικής, αφού θα βρίσκουν μέσω αυτών έστω προσωρινά έστω με άθλιες εργασιακές συνθήκες ένα κομμάτι ψωμί χιλιάδες άνεργοι.

Ως εργαζόμενοι αλλά και κάτοικοι της περιοχής, δεν μπορούμε να περιμένουμε ως επαίτες τη φιλανθρωπία του κεφαλαίου που από τη μια επιβάλει έναν εργασιακό μεσαίωνα, μειώσεις μισθών, ανεργία, ιδιωτικοποίηση (ουσιαστικά) κοινωνικών υπηρεσιών και από την άλλη τάχα μου ενδιαφέρεται για την εξάπλωση της φτώχειας και δίνει ψίχουλα σε ελάχιστους σε συνεργασία με τους δήμους, μέσω υποτιθέμενης κοινωνικής αλληλεγγύης, αντικαθιστώντας στην πράξη πραγματικές κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα του λαού.

Τώρα πρέπει να μπει ένα τέλος!
Δυόμιση χρόνια μας λένε «μνημόνιο ή χάος». Κι αντί να σωνόμαστε βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στο «βούρκο» των μνημονίων. Ζωή για τους εργαζόμενους, την κοινωνία ολόκληρη δεν μπορεί να υπάρξει όσο είμαστε εγκλωβισμένοι στην εξυπηρέτηση του χρέους και των τραπεζών που μας επιβάλλει η ΕΕ, το ΔΝΤ και τα κέρδη του κεφαλαίου. Ζωή με την πολιτική τους, τα μνημόνια και τα αντεργατικά αντιλαϊκά καταστροφικά μέτρα δεν υπάρχει, μόνο η φτώχεια και η εξαθλίωση θα γιγαντώνεται.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να αλλάξουμε την κατάσταση χρειάζεται να αγωνιστούμε από κοινού όλοι μας. Τώρα είναι η ώρα για πανεργ ατικό – παλλαϊκό ξεσηκωμό, για ένα πολύμορφο αγώνα διαρκείας των δημοσίων υπαλλήλων από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη νεολαία με στόχο την ανατροπή της επίθεσης, την ανατροπή της κυβέρνησης αλλά και κάθε άλλης κυβέρνησης του κοινωνικού πολέμου, ενάντια στην πολιτική των μνημονίων που μας στέλνει ΟΛΟΥΣ στη φτώχια  και την  εξαθλίωση, που καταστρέφει και διαλύει την κοινωνία ολόκληρη.

Είναι ανάγκη να συναντηθούμε σε κοινό μέτωπο και αγώνα, δημότες, εργαζόμενοι - άνεργοι - νέοι, επιτροπές κατοίκων, συλλογικότητες, σωματεία και σύλλογοι της περιοχής μας.

Μαζί με τους εργαζόμενους στο δήμο μας, και σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά να ξεσηκωθούμε, να πάρουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες αντίστασης και αγώνα να βγούμε ξανά στο προσκήνιο του λαϊκού ξεσηκωμού, στην πάλη για μια κοινωνία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.


 ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΔΕΚΟ, ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!


Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία