Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα: ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Συγκέντρωση 30/12, 10.30 π.μ. στην αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα

Για ακόμη μια φορά τα εργατικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο! Η τρικομματική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το εμπορικό, ξενοδοχειακό/τουριστικό και το πολυεθνικό κεφάλαιο προωθούν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με τη γνωστή πια μέθοδο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ή καλύτερα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν») τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά δύο Κυριακές και όχι μία, όπως γινόταν ως τώρα την περίοδο των γιορτών.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί πρόλογο για τη νέα χρονιά, όπου προωθείται νομοσχέδιο που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, ενώ για καταστήματα μικρότερα των 250 τ.μ. ελεύθερη λειτουργία ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ! Καλή χρονιά λοιπόν και ευτυχισμένο το 1909!!! Εκατό και πλέον χρόνια πίσω, τότε που οι εργαζόμενοι δούλευαν και τις Κυριακές!

Βέβαια, το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου αποτελούσε ανέκαθεν επιδίωξη του κεφαλαίου, αλλά τώρα με το πρόσχημα της «τόνωσης της αγοράς και της οικονομίας» επιχειρούν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τον «αναχρονισμό» της κυριακάτικης αργίας, όπως και με τον «αναχρονισμό» των εργατικών δικαιωμάτων συνολικά. Γιατί και αυτή η μεθόδευση δεν είναι παρά ένα ακόμη χτύπημα στις εργατικές κατακτήσεις μαζί με όσες προηγήθηκαν: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, λεηλασία μισθών, κατάργηση επιδομάτων, μείωση αποζημιώσεων, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, απογείωση της ελαστικής και της μαύρης εργασίας, εκτόξευση της ανεργίας.

Ανακοίνωση συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου: Κυριακή 30 Δεκ. 2012: Μέρα αλληλεγγύης και αγώνα, όχι υποταγής και κατανάλωσης!


Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ

Κανένα βιβλιοπωλείο/εμπορικό κατάστημα ανοιχτό

Ποτέ την Κυριακή!

Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση («αποφασίζουμε και διατάζουμε», όπως όλα τα μέτρα του τελευταίου διαστήματος) καταργεί την κυριακάτικη αργία,ανοίγοντας για 2η Κυριακή -στις 30/12- τα καταστήματα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα θεσμοθετήσει από το νέο χρόνο το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο και για όλες τις Κυριακές το χρόνο για τα καταστήματα μέχρι 250 τμ. Βέβαια, ο Χατζηδάκης και ο Σκόρδας (Υπ. και Υφυπ. Ανάπτυξης) ξέρουν καλά ότι αυτή η διάταξη δεν μπορεί να σταθεί. Μετά από προσφυγή οποιουδήποτε πολυκαταστήματος θα ανοίξει ο δρόμος για να είναι όλα ανοιχτά την Κυριακή! Φυσικά όλα αυτά στο όνομα της… ανάπτυξης. Όμως οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις μιλούν για ανάπτυξη, εννοούν την ανάπτυξη των κερδών τους, την επιβολή των συμφερόντων τους εις βάρος μας. Κι έτσι 700.000 εργαζόμενοι στο εμπόριο φέτος την πρωτοχρονιά δεν θα υποδεχτούμε το 2013, αλλά το… 1909, που ήταν η τελευταία χρονιά με μαγαζιά ανοιχτά την Κυριακή. 103 χρόνια πίσω μας γυρνάει η ανάπτυξή τους!

Το επιχείρημα της «αναζωογόνησης της αγοράς» και η ανάπτυξη που επικαλούνται οι ξενοδόχοι, το εμπορικό κεφάλαιο, οι εργοδότες και η κυβέρνηση είναι αστείο και προκλητικό. Στους 1,5 εκατομμύριο άνεργους, στους 500.000 (επισήμως) απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στους δημόσιους υπάλληλους με τους καρατομημένους μισθούς, στους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους με τις πετσοκομμένες συντάξεις, το μόνο που δεν λείπει είναι οι ώρες να ψωνίσουν! Τους λείπουν τα χρήματα για να επιβιώσουν και οι ώρες για να ζήσουν! Η λεηλασία των μισθών, το τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των αποζημιώσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων συνιστούν τη ζοφερή πραγματικότητα της κρίσης που χρησιμοποιείται από τα αφεντικά, ώστε να μας εκμεταλλεύονται ασύδοτα, όσο και όπως μπορούν, δεσμεύοντας ακόμα και τον όποιο ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.


Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Φωτογραφίες από την αντιφασιστική-αντικατασταλτική πορεία στη Νέα Ιωνία το Σάββατο 22/12


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/12 αντιφασιστική-αντικατασταλτική διαδήλωση στη Νέα Ιωνία, με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Στην πορεία συμμετείχαν κάτοικοι και συλλογικότητες της Νέας Ιωνίας καθώς και πολιτικοί φορείς της περιοχής. Η διαδήλωση ξεκίνησε από τον Τροχονόμο στη Νέα Ιωνία, κατευθύνθηκε σε όλη τη Λ.Ηρακλείου μέχρι την Ιφιγενείας και κατέληξε στην πλατεία Ν. Ηρακλείου.





 

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΛΑΪΚΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ


Το προηγούμενο Σάββατο, εμφανίστηκε στην πόλη μας τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζουμε αυτήν την ενέργεια γιατι εκδηλώσεις μίσους και μισαλοδοξίας δεν χωρούν στη Νέα Ιωνία του Μπλόκου της Καλογρέζας, των δολοφονημένων υφαντουργών της Απεργίας του 1943, των προσφύγων Μικρασιατών, των χιλιάδων πολιτικών εξόριστων και κρατούμενων. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ.
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι τις επιπτώσεις από την πολιτική των κυβερνήσεων των μνημονίων και των-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, με τις συνεχείς μειώσεις μισθών, τις απολύσεις που έχουν δημιουργήσει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τα απανωτά χαράτσια, τους φόρους, τη διάλυση παιδείας και υγείας, που  έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας. Ο λόγος είναι πως ότι το κεφάλαιο και οι μεγαλοτραπεζίτες προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους πάνω στη πλάτες των εργαζόμενων. Αυτό υπηρετούν οι πολιτικοί εκφραστές τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αλλά και το ακροδεξιό δεκανίκι του συστήματος η Χρυσή Αυγή. Δεν τους αρκεί μόνο η οικονομική βία που ασκούν σε όλους εμάς (εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, συνταξιούχους), αλλά χρειάζονται και τη βία που οι εργοδότες ασκούν στους χώρους δουλειάς, με την απόλυση κάθε εργαζόμενου που επιχειρεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, και την κρατική καταστολή που επιχειρεί να χτυπήσει κάθε δράση του μαζικού κινήματος. Η Χρυσή Αυγή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα σε αυτή την πολιτική.

Η Χρυσή αυγή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και των καπιταλιστών. Το απέδειξαν:

·         Όταν ήρθε η Μέρκελ και κρύφτηκαν στα λαγούμια τους, αποδεικνύοντας ότι για αυτούς πατρίδα είναι μόνο τα αφεντικά τους.

·         Όταν απεργούσαν οι Χαλυβουργοί και αυτοί γίνονταν στήριγμα τον ιδιοκτήτη Μάνεση, στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών

·         Όταν στη Βουλή στήριζαν τους εφοπλιστές, ζητώντας μηδενισμό της ελάχιστης συμμετοχής τους και υποστήριζαν το αίτημα να τους δοθούν και άλλα θαλασσοδάνεια, όταν υπερθεμάτιζαν να ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί η Αγροτική Τράπεζα στον τραπεζίτη Σάλλα της Πειραιώς.

·         Όταν χτυπάνε μετανάστες εργάτες, όταν όχι μόνο είναι απόντες από κάθε εργατικό αγώνα αλλά και υπερασπιστές των βιομηχάνων και των αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους.  Οταν επιχειρούν εμφύλιο μεταξύ των φτωχών, θέλοντας να κρατήσουν τα μεροκάματα χαμηλά για όλους τους εργαζόμενους. Στόχος τους είναι όχι μόνο οι μετανάστες αλλά  όλοι οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα.

Αντιφασιστική Αντικατασταλτική πορεία στη Νέα Ιωνία


Σε πορεία ενάντια στο φασισμό και την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στη Νέα Ιωνία, καλούν φορείς και συλλογικότητες της περιοχής μας το Σάββατο 22/12, ώρα 13:00.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση μικροεμπόρων και εμποροϋπαλλήλων Καλογρέζας για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας


Αναρτούμε ανακοίνωση των μικροεμπόρων και εμποροϋπαλλήλων Καλογρέζας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ…….

Οι μικροέμποροι και μικροκαταστηματάρχες της Καλογρέζας αντιδρούμε:
-στην οικονομική μας εξόντωση με την άδικη φορολογία και τα χαράτσια
-στην τάση συγκέντρωσης του τζίρου στα μεγάλα πολυκαταστήματα του κλάδου
- στην ανεργία που μαστίζει τον κλάδο
- στην αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών
- στο κλείσιμο των καταστημάτων μας
- στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

ΩΣ ΕΔΩ!!!!!

Δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε για να μην γίνουμε δούλοι των πολυεθνικών του εμπορίου και της διανομής.
Παλεύουμε για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου μικροκαταστηματαρχών και εμποροϋπάλληλων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των μεγαλοκαταστημάτων, που στοχεύουν στην οικονομική εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα συντονισμού της δράσης στους συνάδελφους μικροεμπόρους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας, στους εμπορουπάλληλους και στους φορείς που τους εκπροσωπούν καθώς επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους που πλήττονται εξίσου από την κυβερνητική πολιτική.

Καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Ν.Ιωνίας να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να εκφραστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεσή μας στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ (mail επικοινωνίας:mikroemporoik@yahoo.gr).

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

3ο Μνημόνιο (και βλέπουμε): Η κοινωνία στο απόσπασμα


Η τρικομματική κυβέρνηση του ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ με το νέο (τρίτο στη σειρά) Μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα στη Βουλή επιχειρεί, να εφαρμόσει  ένα εφιαλτικό καθεστώς για τους εργαζόμενους, το λαό και όλη την κοινωνία. Στόχος τους οι απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο (λέγε με αργία, μετακίνηση, διαθεσιμότητα, μετάταξη…) χιλιάδων εργαζομένων με την ρετσινιά ότι οι διορισμοί τους έγιναν με «ρουσφέτι», η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση απολύσεων, η πάμφθηνη εργασία, η διάλυση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η φορομπηξία, τα χαράτσια, η ακρίβεια….

Ζούμε ένα εργασιακό παρόν όπου οι αμοιβές μας θυμίζουν περισσότερο ελεημοσύνη παρά ένα μισθό για αξιοπρεπή διαβίωση. Ζούμε τις συνέπειες από την κατάργηση της δημόσιας παιδείας και υγείας την πλήρη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση κάθε δημόσιου αγαθού ως πεδίου κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο σε κάθε σφαίρα της κοινωνικής ζωής. Η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό, ακόμη και ο αέρας που θα αναπνέουμε θα γίνουν είδος πολυτελείας για τους εργαζόμενους.

Τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κοινά και στοχεύουν στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, στη διαμόρφωση ενός εργαζόμενου υποταγμένου και εξαθλιωμένου που δεν θα έχει το κουράγιο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον εργοδότη, είτε είναι το κράτος είτε ιδιώτης. Γι αυτό θέλουν να προσθέσουν στη στρατιά των 1.300.000 ανέργων και των 500.000 απλήρωτων εργαζόμενων άλλα 150.000 θύματα από το δημόσιο κ ευρύτερο δημόσιο  τομέα, θυσία στο σφαγείο της χρεομηχανής, των τραπεζικών και πολυεθνικών συμφερόντων με ένα και μοναδικό στόχο: να μπορέσει το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του αλώβητα για το ίδιο φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού.

3ο Μνημόνιο και Δήμοι: Κοψτε, Απολύστε, Ξεπουλήστε!

Ας σταθούμε όμως, λίγο στους δήμους. Η εφαρμογή της «Οικονομικής Επιτροπείας» από ένα «Παρατηρητήριο» του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς (έστω και 10%) που είναι σχεδόν βέβαιη μιας και το κεντρικό κράτος δεν δίνει την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση στους δήμους, σημαίνει σύμφωνα με την Πράξη Ν.Π. ότι «αυτοί οι δήμοι υπάγονται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης» και έχουν «υποχρέωση εφαρμογής παρεμβάσεων» που είναι «αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές», «αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και δεκαπλασιασμό», «ο περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες», «αναστολή προσλήψεων», «υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού»  κ.α.