Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Είμαστε όλοι καθηγητές!




Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων κλιμακώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο. Τα υποταγμένα σκυλιά της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ, έβαλαν τώρα στο στόχαστρο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τους  μαθητές και τους καθηγητές.

Μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, προχωρά στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου και τη θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης των εκπαιδευτικών με κύριο στόχο τις μαζικές απολύσεις για να μπορεί να παρουσιάσει «έργο» στους τροϊκανούς η κυβέρνηση Σαμαρά. Με τα νέα μέτρα 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οδηγούνται την επόμενη σχολική χρονιά στην απόλυση, με στόχο μέσα από την τεχνητή δημιουργία «υπεράριθμων», να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε απολύσεις και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα σχολείο- εξεταστικό κάτεργο, παράρτημα των φροντιστηρίων, με μαθητές πελάτες και διευθυντές manager, και  τη διδασκαλία  να αντικαθίσταται από συνεχείς εξετάσεις και φραγμούς. Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τους εξαθλιώνουν, υποχρεώνοντάς τους να μετακινούνται  σε απομακρυσμένες περιοχές για πολλά χρόνια και με επίδομα αντί για μισθό.  Η κυβέρνηση είναι αυτή που επέλεξε αυτή την στιγμή να νομοθετήσει τις νέες «μεταρρυθμίσεις» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να εκβιάσει τους εκπαιδευτικούς προβάλλοντας το επιχείρημα των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου. Δεν έχουν δικαίωμα να κατηγορούν τους καθηγητές για παιχνίδι με τον κόπο και την αγωνία των μαθητών! Την στιγμή που οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περικόπτονται και η ανεργία στους νέους εκτινάσσεται στο 64.2%,  η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μιλά για την αγωνία της νεολαίας και των οικογενειών τους.



Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ο πανικός στην κυβέρνηση και στα γραφεία των πουλημένων μεγαλοδημοσιογράφων δεν είναι τυχαίος. Η απεργία των καθηγητών είναι απεργία για τη δημόσια παιδεία, είναι απεργία για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και στο μέλλον, είναι απεργία για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Είναι ψηφίδα στον αγώνα του λαού για την απόκρουση και ανατροπή του κοινωνικού σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Και η νίκη της μπορεί να γίνει αφετηρία για να απαλλαγεί όλος ο λαός με τους αγώνες του από των εφιάλτη των μνημονίων, του χρέους και των αντεργατικών μέτρων.

Ο αγώνας των καθηγητών μπορεί να είναι νικηφόρος μόνο αν στηριχτεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία! Οι μαθητές πρέπει να βρεθούν στο πλάι των δασκάλων τους στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.  Κάθε σχολείο να γίνει  ένα κέντρο αγώνα, κάθε κέντρο αγώνα και μια φλόγα αναζήτησης του τι σχολείο, τι εργασία, τι πολιτισμό θέλουμε. Χωρίς ρατσισμό, φασισμό, με δικαιώματα στην γνώση, στην εκπαίδευση, την εργασία, την ίδια μας τη ζωή.

Σχολεία περιφρουρημένα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, σχολεία κατειλημμένα από τους ίδιους τους μαθητές, οργάνωση της συμπαράστασης σε κάθε γειτονιά - αυτή είναι η απάντηση στις επιστρατεύσεις της ξένης και ντόπιας τρόικας.

Όλες οι μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες είναι υπόθεση όλων, τέρμα στις εξαγγελίες και τα  ξεπουλήματα των συνδικαλιστικών ηγεσιών στη  ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τέρμα στην ηττοπάθεια. Τα μεγάλα συνδικάτα μπορούν να παραλύσουν τη χώρα και να αποδείξουν ότι είναι κάτι περισσότερο από μηχανισμοί υπουργοποίησης συνδικαλιστών.

Πριν από 70 χρόνια η εργατική τάξη και ο λαός ανέτρεψαν την επιστράτευση που προωθούσε η κυβέρνηση των δοσίλογων για να προσφέρει δωρεάν εργατικό δυναμικό στη Γερμανία. Το 2013 μπορούν να το ξανακάνουν. Οι Ισπανοί πριν λίγες μέρες πέτυχαν μια πρώτη νίκη απέναντι στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που επιχειρούσε η δική τους τρόικα με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Το μήνυμα ελήφθη. Είναι η καλύτερη στιγμή να τους ανατρέψουμε και η Ευρώπη θα ακολουθήσει.

Ως Εκτός Σχεδίου, δηλώνουμε ότι  βρεθούμε μαζί με τους καθηγητές στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή, αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά.

Νίκη στην απεργία των καθηγητών!
Παλαϊκός ξεσηκωμός, να μην περάσουν τα μέτρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να ανατραπούν τα μνημόνια και η κυβερνησή τους!




Εκτός Σχεδίου –Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com