Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ή με τους εργαζόμενους ή με τα μνημόνια και την τρόικα


Όσοι ήμασταν παρόντες στα τραγικά που συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 15/10 από μεριά της δημοτικής αρχής, σίγουρα δεν μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Η δημοτική αρχή παρά το «αριστερό» προσωπείο που επιχειρεί να εμφανίσει, δείχνει για άλλη μια φορά ότι δυστυχώς δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια εκδοχή της πολιτικής τρόικας και κυβέρνηση σε επίπεδο δήμου, και αυτό που την απασχολεί είναι το πώς θα διατηρήσει την εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η επίθεση Τρόικας – κυβέρνησης – κεφαλαίου εντείνεται με αιχμή το δημόσιο τομέα, τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά (υγεία, παιδεία, νερό, ρεύμα, πρόνοια, συλλογή απορριμμάτων κ.α.), επιχειρώντας το ξεθεμελίωμά τους και την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή τους, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζωή μας σαν εργαζόμενους. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων, με τη βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ, μια βιομηχανία συκοφάντησης απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Το έργο χιλιο-ιδωμένο στα χρόνια του μνημονίου, κάθε κλάδος που αγωνίζεται, που αντιστέκεται, βαφτίζεται συντεχνία. Κάθε εργαζόμενος σε υπηρεσία που την προορίζουν για ξεπούλημα θα βαφτιστεί «τεμπέλης» και «χαραμοφάης» και κάθε εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα που θα αγωνιστεί πρέπει να νιώθει μέσω του πειθαρχικού κώδικα τη «δαμόκλεια σπάθη» της απόλυσης πάνω από το κεφάλι του.

Αναρωτιόμαστε όλα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στο δήμο μας σε τι διαφέρουν από τα παραπάνω; Σε τι διαφέρει η πειθαρχική δίωξη εργαζόμενου γιατί τόλμησε να διαμαρτυρηθεί στη δημοτική αρχή για τις αυθαιρεσίες και τη συμπεριφορά του προϊσταμένου του; Σε τι διαφέρει η επίθεση στο σωματείο εργαζομένων στο δήμο και το διοικητικό του συμβούλιο; Σε ποια μαύρα χρόνια μας γυρνάει η απαίτηση εργοδότη (στην προκειμένη περίπτωση της δημοτικής αρχής) να της δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων; Σε τι διαφέρουν το ψέμα και η συκοφαντία για τους εργαζόμενους;

Η συνολική επίθεση απέναντι στις ζωές μας επιβάλλει ξεκάθαρες τοποθετήσεις.

 Ή με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους σε ένα παλαϊκό κίνημα ανατροπής της πολιτικής που καταστρέφει τη ζωή μας, που απαιτεί και έναν άλλο μοντέλο συλλογικής δημοκρατικής οργάνωσης και πάλης  ή με την τρόικα, την ΕΕ και τις πολιτικές τους στους δήμο, τον αυταρχισμό, τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» που για να τους πετύχεις πρέπει να ισοπεδώσεις τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις πολιτικές των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων των εργαζόμενων του ξεροκόμματου μέσω ΜΚΟ, προγραμμάτων ΟΑΕΔ και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, και φυσικά, τη συκοφάντηση των εργαζομένων που αντιστέκονται.

Αν είσαι με το πρώτο, κοιτάς πώς θα ενισχύσεις τις εργατικές και κοινωνικές συλλογικότητες  της περιοχής (σωματεία, εργατική λέσχη, επιτροπές κατοίκων, λαϊκή επιτροπή κ.α.), πώς θα σταθείς στο πλευρό τους και, κυρίως, πώς η λειτουργία του δήμου θα μπορέσει να είναι μια έμπρακτη αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής. Αν είσαι με το δεύτερο, κοιτάς πώς θα τις πολεμήσεις για να μπορείς απρόσκοπτα να εφαρμόσεις την αντιλαϊκή πολιτική που επιδιώκεις.

Η δημοτική αρχή έχει ταχθεί με το δεύτερο για αυτό και επιτίθεται με τόση μανία απέναντι στους εργαζόμενους στο δήμο και το σωματείο τους , όπως έκανε πέρσι απέναντι σε άλλες συλλογικότητες, όταν προσπάθησε να σαμποτάρει την προσπάθεια της Εργατικής Λέσχης στην οργάνωση δωρεάν υποστηρικτικών μαθημάτων και όπως λίγο πιο παλιά αμφισβήτησε και χλεύασε το δικαίωμα των επιτροπών κατοίκων για τα χαράτσια να συμβάλουν στην  οργάνωση της αντίστασης του λαού  της Νέας Ιωνίας.

Το πιο χυδαίο, βέβαια, είναι ότι παρουσιάζουν αυτήν την διαμάχη ως μια προσωπική βεντέτα του δημάρχου με τον πρόεδρο του σωματείου. Δεν τοποθετήθηκαν ούτε μια φορά στις καταγγελίες που γίνονται από το σωματείο και το μόνο που κάνουν είναι να πετάνε λάσπες για τον πρόεδρό του και άλλους εργαζόμενους, κάνοντας κριτική στο ήθος και τις πράξεις τους με φράσεις που ταιριάζουν σε χυδαίους μνημονιακούς φιλελεύθερους οπαδούς.

Απορία επίσης μας προκαλεί γιατί τόσο ο αντιδήμαρχος κ. Κολμανιώτης όσο και μέλη της Αριστερής Όχθης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αλλά μάλλον για αυτούς η αριστερή αναφορά μένει μόνο στα αντιρατσιστικά μέτωπα και όχι σε εργασιακά ζητήματα.

Καλούμε το δήμαρχο να ανακαλέσει τις αντεργατικές αποφάσεις, όπως και την εκδικητική τιμωρία  προς τον κ. Μπουρνελέ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων της Νέας Ιωνίας  που μάχονται για την διαβίωσή τους και την αξιοπρέπεια τους ενάντια σε ένα κρατικό μηχανισμό  που το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να ξεπουλάει την δημόσια περιουσία και να τσακίζει τον κόσμο της εργασίας .

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνησης στη Νέα Ιωνία