Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΟΤ 150 ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ


Πριν από λίγες ημέρες, η δημοτική αρχή παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας τους βασικούς άξονες του σχεδίου για  τη δημιουργία υπογείου πάρκινγκ στο ΟΤ 150, σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε πολλές φορές εκφράσει τις απόψεις μας για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης μας, για τη χρήση του αυτοκινήτου και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Συνοπτικά, η άποψή μας για την πόλη που ζούμε απαιτεί μεταξύ άλλων μια μεγάλη διεύρυνση των ελεύθερων δημόσιων χώρων πρασίνου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο χώρος του ΟΤ 150. Πιστεύουμε ότι το βασικό για να γίνει μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, να αγαπηθεί πάλι από τους κατοίκους της και όσους εργάζονται σε αυτή είναι να γίνει βιώσιμη και όχι «κυκλοφορίσιμη».

Προϋποθέσεις γι αυτό είναι μια μεγάλη στροφή στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, της δημιουργίας πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με παράλληλη αντιστροφή στο ρόλο και τη σημασία του ΙΧ στην καθημερινή μας ζωή.

Ίσως, βέβαια, η ανάγκη για ελεύθερους χώρους να μοιάζει «πολυτέλεια» στις σημερινές συνθήκες, όπου λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων των μνημονίων και της τρόϊκας, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αντιμετωπίζει προβλήματα υλικής επιβίωσης, όμως μήπως τελικά αυτό είναι το απολύτως αναγκαίο σε μια περίοδο που η περιοχή της Αθήνας μετατράπηκε το χειμώνα που μόλις πέρασε σε θάλαμο αερίων από την καύση οποιουδήποτε τύπου ξυλείας για να αντιμετωπίσει ο κόσμος το κρύο; Μήπως, τελικά «πολυτέλεια» είναι να θυσιάζεται ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος για την κατασκευή ενός έργου που έχει στόχο την προώθηση της λογικής χρήσης του αυτοκινήτου και μάλιστα σε μια περίοδο που η «αγορά» του αυτοκινήτου κατακρημνίζεται λόγω της οικονομικής ανέχειας;

Άλλωστε,  η ίδια η εμπειρία έχει δείξει ότι ακριβώς τέτοιου τύπου πολιτικές θυσίας ελεύθερων χώρων για τη λειτουργία στεγασμένων πολυώροφων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, είτε είναι υπόγειοι είτε είναι υπέργειοι, μόνο στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον δεν αποφέρουν οφέλη.

Από την πλευρά του δήμου προβάλλεται σαν επιχείρημα ότι η δημιουργία του έργου θα τονώσει την τοπική αγορά. Είναι πραγματικά αστείο στις σημερινές συνθήκες τόσο έντονης οικονομικής κρίσης να πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα «μαρασμού» της αγοράς είναι η έλλειψη πάρκινγκ και όχι η έλλειψη χρημάτων(μας θυμίζει το επιχείρημα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές).


Ανακοίνωση με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο


Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ: http://stopeuroee.wordpress.com/
 
 
Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων των πολιτών στην Κύπρο, από το πρώτο ευρώ και χωρίς την εξαίρεση ούτε καν των λαϊκών μικροκαταθέσεων, έρχεται να καταδείξει ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ληστρικής συμμαχίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, φανερώνει και την ύπαρξη σχέσεων ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και επιβολής στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ από τις χώρες ανώτερων βαθμίδων σε βάρος των υπολοίπων, που θεωρούνται ‘’υποδεέστερες’’,  όπως συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση με την Κύπρο.

 

Τα δοτά όργανα διακυβέρνησης της ΕΕ απευθείας από τα λόμπι των πολυεθνικών, που ουσιαστικά αλλά και θεσμικά βρίσκονται έξω από κάθε λαϊκό έλεγχο και χωρίς κανένα ίχνος δημοκρατικής ανάδειξης ή νομιμοποίησης, δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Λειτουργούν ανοιχτά και αποκλειστικά με σκοπό την εξυπηρέτηση των τραπεζών και γενικότερα των οικονομικών ελίτ σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχών αλλά και σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις (Ρωσία, φυσικό αέριο, Μ. Ανατολή). Αποδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαθύτατη ανισοτιμία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΕΕ με την απόλυτη επικυριαρχία του ηγεμονικού της πυρήνα πάνω στις περιφερειακές χώρες, κυρίως του νότου, και στους λαούς τους. Στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ και της ευρωζώνης οι αλλεπάλληλες αντιλαϊκές αποφάσεις των απολυταρχικών οργάνων της ΕΕ μοιράζουν διαρκώς ανεργία, λιτότητα και φτώχεια χωρίς όρια.