Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν θα τους αφήσουμε να χαλάσουν τα όνειρα και τις ζωές μας


Η’ ΕΜΕΙΣ ‘Η ΑΥΤΟΙ


Πράξη Πρώτη

Στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Παιδείας με ένα non paper ανακοίνωσε στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς ότι καταργεί άμεσα τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και τον τομέα Γραφιστικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ΕΠΑΛ και όλες τις ειδικότητες στις ΕΠΑΣ. Συνολικά καταργήθηκαν 52 ειδικότητες, 2500 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (βλ. απόλυση) ενώ 20000 περίπου μαθητές πετάχτηκαν μεμιάς στο δρόμο. Στην περιοχή μας, τη Νέα Ιωνία, αυτό σημαίνει 152 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ  εκτός σχολείου και 22 καθηγητές σε διαθεσιμότητα.

Η αιτιολόγηση ήταν, ότι το Δημόσιο Σχολείο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, ότι οι καταργούμενες ειδικότητες δεν προσέφεραν επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους και ότι υπήρχε σύγχυση στα επαγγελματικά δικαιώματα γιατί αντίστοιχες ειδικότητες λειτουργούσαν σε κάποια Δημόσια ΙΕΚ, σε όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα ΤΕΙ.

Είναι έτσι όμως;

Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας λειτουργούσε σε όλα τα ΕΠΑΛ, συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και είχε υψηλό ποσοστό επιτυχίας πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση(Α.ΤΕΙ). Είναι επίσης γνωστό ότι ΟΛΑ τα ιδιωτικά ΙΕΚ διαθέτουν τομέα Υγείας με όλες τις ειδικότητες και οι ιδιοκτήτες- επιχειρηματίες της Ιδιωτικής εκπαίδευσης επενδύουν συστηματικά σε αυτόν τον τομέα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τον τομέα Γραφιστικής αλλά και για τις ειδικότητες των ΕΠΑΣ όπως πχ Κομμωτικής, Αισθητικής κ.α.

Ο σκοπός είναι προφανής: από τη μια προσφέρεται ένα δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση των ειδικοτήτων υψηλής προτίμησης και από την άλλη επιτυγχάνεται ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα κατά την απαίτηση της τρόικας. Εξάλλου, την ίδια βδομάδα που καταργούσε τις συγκεκριμένες ειδικότητες, εγκαινίαζε τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πειραιά με τις ανάλογες ειδικότητες. Κανένα επικοινωνιακό τρικ δε μπορεί να κρύψει αυτή την αλήθεια. Και ρωτάμε: Οι 20000 μαθητές που έχουν τελειώσει την Β΄ΕΠΑΛ και την Α΄ΕΠΑΣ των καταργούμενων ειδικοτήτων πώς θα αποφοιτήσουν; Ποιοι θα τους διδάξουν τα μαθήματα ειδικότητας όταν οι καθηγητές τους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα;