Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΟΤΑ: όταν…

…οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» …

Πρόσφατα, άρχισε να εφαρμόζεται στους ΟΤΑ το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπορευόμενο από την Ε.Ε. και συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, ΕΣΠΑ, που έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Να συμπιέσει κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που με τις πολιτικές που ακολουθούνται από κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν για πέντε μήνες οι άνεργοι θυμίζουν καθεστώς γαλέρας, καθώς, χιλιάδες άνεργοι, που εντωμεταξύ ονομάζονται «ωφελούμενοι» θα απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου, με μελλοντικό αντάλλαγμα 19,6 ευρώ ημερομίσθιο για 5 μήνες εργασίας (490 ευρώ «τον μήνα» αν δεν αρρωστήσουν/λείψουν καμία μέρα και 17,1 ημερομίσθιο και 427ευρώ αντίστοιχα για τους κάτω των 25).

Δηλαδή, δεν φτάνει που οι άνεργοι-"ωφελούμενοι" είναι άνεργοι, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, ένσημα, ρεπό, άδειες, σε θέσεις που έως τώρα είχαν εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ούτε σταθερή καταβολή μισθού δεν έχουν αφού πληρώνονται στο τέλος του 5μηνου.

θα πρέπει να μην έχουν κανένα δικαίωμα επιλογής του χρόνου και του χώρου εργασίας, αλλά να υποταχθούν στο μοντέλο ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε χωρίς να λέμε κουβέντα, ενώ «στρέφονται» και ενάντια σε άλλους εργαζόμενους, όπως στην περίπτωση των θέσεων στον ΟΑΣΑ όπου οι άνεργοι έκαναν αίτηση για θέσεις διοικητικών και τώρα τους ανακοινώνονται θέσεις ελεγκτών κομίστρου, εκβιαζόμενοι ότι αν αρνηθούν χάνουν το επίδομα και το δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση για τέτοια προγράμματα.

Στη Νέα Ιωνία, έχουν γίνει πάνω από 400 αιτήσεις για απασχόληση ατόμων μέσω των προγραμμάτων αυτών, έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται 96 άτομα στους τομείς γενικών καθηκόντων κ διοικητικό προσωπικό, ενώ το συνολικό νούμερο (ακόμη δεν έχουν έρθει οι ειδικότητες πληροφορικής) είναι107 άτομα. Με επιχειρήματα όπως «η τρόικα και τα μνημόνια δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε», «δεν μας δίνουν λεφτά», «θέλουμε να ανακουφίσουμε» τους χιλιάδες ανέργους», κ.α.. η δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας από καιρό προσπαθεί να αιτιολογήσει (δικαιολογήσει) τη συμφωνία της κ συμμετοχή της στα προγράμματα αυτά. Ως ελάχιστο δείγμα αν ήθελε να υπερβεί αυτή την κατάσταση και να συγκρουστεί, θα τολμούσε να πληρώσει με τη ΣΣΕ αυτούς τους εργαζόμενους.

οι συμβασιούχοι απολύονται…

Την ίδια στιγμή με την πρόσφατη υπουργική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη τίθενται εκτός Δημοσίου, χιλιάδες συμβασιούχοι οι οποίοι παρέμεναν επί σειρά ετών στις υπηρεσίες τους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα και ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι φθάνει τις 6.000. Με την τωρινή απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται η διαγραφή των συγκεκριμένων συμβασιούχων από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων και επισημαίνεται ότι στο εξής δεν πρέπει να γίνονται δεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή της ν Ιωνίας είχε τη θλιβερή πρωτιά προσπάθειας εφαρμογής αυτής της ρύθμισης για 12 εργαζόμενους του δήμου μας, πριν καν αυτή ψηφιστεί!

οι μόνιμοι γίνονται περιττό «πλεονάζον» προσωπικό…

Ταυτόχρονα, με το «Πρόγραμμα Διαδημοτικής κινητικότητας» που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα πλαίσια της αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών των δήμων, ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν να διερευνήσουν ποιο είναι αριθμητικά το «απαιτούμενο» προσωπικό για κάθε δήμο, κ κατέληξαν στον αριθμό 10 εργαζόμενοι ανά 1000 κατοίκους, ενώ, ανάλογα με τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» κ τις «ανάγκες» κάθε δήμου προέκυψε το λεγόμενο πλεονάζων προσωπικό (ενδεικτικά για τη Νέα Ιωνία 62, Ηράκλειο 22, Αθήνα 108). Ο υπεράριθμος εργαζόμενος, θα πρέπει εθελοντικά να ζητήσει μετάθεση στο δήμο που έχει την ειδικότητά του ενώ χρειάζεται ταυτόχρονα η σύμφωνη γνώμη και των δύο δήμων για τη μετάθεση αυτή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ήπια μορφής διαθεσιμότητας, ενώ με επίφαση την τακτοποίηση των κενών και των υπεραριθμιών, τελικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί ο αριθμός των χιλιάδων εργαζόμενων από τους δήμους, που θα μπουν στις λίστες των απολύσεων του 2014. Εργαζόμενους τους οποίους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα ότι θα θυσιάσει στο βωμό λήψης των νέων δανείων, που αυξάνουν το δημόσιο χρέος για να ξεπληρωθεί στους δανειστές το παλιό κ εργαζόμενους που πολύ πιθανά να καλύψουν τις θέσεις τους οι «ωφελούμενοι».

άνεργοι κ πρώην συμβασιούχοι βαφτίζονται «επιχειρηματίες»…

Την ίδια ώρα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν προγράμματα κ υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», (ή στη Ν Ιωνία τα προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων του ΟΠΑΝ), οι πρώην συμβασιούχοι-απολυμένοι των δήμων πιέζονται να δημιουργήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ-συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό, εμπορική δραστηριότητα κ μέλη άτομα ή κ νομικά πρόσωπα κ επιχειρήσεις) με στόχο, μέσω φωτογραφικών διατάξεων να μπορούν για ένα χρόνο να «προσφέρουν» τις υπηρεσίες της επιχείρησής τους στο δήμο. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αμφισβητούν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, κ επιχειρείται η πλήρης ανταποδοτικότητα των παροχών. Είναι η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και αν ακόμα υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους υπάρχοντες εργαζομένους είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες. Έτσι, σταδιακά μετατρέπονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, που μπορούν να τ' απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν.

οι δημοτικές αρχές συναινούν…

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, καταργούν την έννοια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κράτος απολύει δημόσιους υπαλλήλους στο όνομα των ανέργων. Η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΤΡΟΙΚΑ ξεριζώνουν κατακτήσεις πάνω από 100 χρόνων, φτωχοποιούν, εξαθλιώνουν και καταστρέφουν τον κόσμο της εργασίας γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Η ανεργία και η φτώχεια μας είναι η λύση τους.

Οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη. Έως τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα δημοτικής αρχής που να αντιδρά. (πέρα από μερικές μικρές φραστικές αμφισβητήσεις). Οι δήμοι, ως τοπικό κράτος εφαρμόζουν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές στην πράξη. Αποδέχονται την αξιολόγηση, προσλαμβάνουν κόσμο (κ το προτιμούν) μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και δεν διεκδικούν την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απευθύνονται στις ΚΟΙΝΣΕΠ (μάλιστα, αυτοί επιλέγουν την υπηρεσία που θα δώσουν σε συνεταιριστικές επιχειρήσει, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις ακόμη περισσότερο), στην πράξη νοικιάζουν απ' αυτές φτηνό προσωπικό (κακοπληρωμένο, προσωρινό, ανακυκλούμενο), που φυσικά δεν είναι ενταγμένο στο προσωπικό των δήμων. Ταυτόχρονα, οι δημότες χαρατσώνονται με τέλη, φόρους και πρόστιμα, κ ο δήμος-τοπικό κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Απαλλάσσεται από τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, από δομές που υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο, τις οποίες μάλιστα έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

…εμείς λέμε:

Οι άνεργοι είναι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά και οι «ωφελούμενοι» είναι εργαζόμενοι και όχι επαίτες.

Να βαδίσουμε σε κοινό αγώνα με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια για να μην χρησιμοποιούν κανέναν μας ώστε να διαλύουν τα δικαιώματα των υπόλοιπων.

Μαζί, εργαζόμενοι, επισφαλείς, απολυμένοι, έλληνες και μετανάστες, με όπλο την αλληλεγγύη των ανθρώπων που ζουν, και θέλουν να μπορούν να ζουν, από την δουλειά τους, και κοινό μας συμφέρον να μην ζήσουμε ο καθένας μόνος του και ηττημένος και όλοι μαζί σαν δούλοι, μέσα από τα σωματεία μας κόντρα στη λογική που μας διαιρεί σε κατηγορίες, να παλέψουμε:
  • ενάντια στην εκμετάλλευση των ανέργων και τη δουλειά χωρίς ασφάλιση και ένσημα.
  • ενάντια στην πληρωμή στο τέλος του 5μηνου, στη θεσμοθέτηση στην ουσία της απλήρωτης εργασίας
  • για αξιοπρεπή αμοιβή και εργασία για όλους με τα ίδια δικαιώματα και συλλογική σύμβαση.
ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργαζόμενοι και άνεργοι να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να παλέψουμε για την ανατροπή τους.


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία