Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Για μια άλλη ζωή έξω από τα σχέδιά τους

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα γίνουν μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων σαν αποτέλεσμα της επίθεσης που βιώνει ο κόσμος της εργασίας λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» της δεκανίκια συνεχίζει πιστά στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων και της Ε.Ε.

Κάθε νέο πακέτο μέτρων ξεπερνάει σε αντιλαϊκότητα το προηγούμενο(κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών, ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία, χαράτσια κάθε λογής κ.α). Το success story αποδεικνύεται παραμύθι με δράκους, με την ανεργία να ξεπερνά το 27%, υγεία, παιδεία, ασφάλιση να διαλύονται και το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται στους απανταχού επενδυτές. Με την εκτίναξη της ανασφάλειας κάθε νέου εργαζόμενου, ανέργου αλλά και συνταξιούχου για το μέλλον, με την αύξηση της μετανάστευσης (ιδιαίτερα των νέων) και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αυτή η πολιτική τροφοδοτεί και στηρίζει την άνοδο των ρατσιστικών-φασιστικών ιδεών και την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, η οποία κάθε-μέρα που περνάει δείχνει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο, από τη δολοφονία του Π.Φύσσα και την υπεράσπιση του συστήματος ως το αντιπάλεμα κάθε εργατικού και λαϊκού αγώνα.

"Πεδίο βολής" οι δήμοι

Η περίοδος από το 2010 έως σήμερα σηματοδοτείται από μια σειρά πολύ σημαντικών αλλαγών στο επίπεδο του τοπικού κράτους(δήμοι). Οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε ένα αντεργατικό αντιλαϊκό τοπικό κράτος που λειτουργεί ως επιχειρηματίας, και αντιμετωπίζει τους πολίτες-δημότες ως πελάτες. Η τριετής εφαρμογή του «Καλλικράτη» και των πολιτικών των μνημονίων για τις λειτουργίες των δήμων και η εναρμόνιση με τις πολιτικές της ΕΕ δήγησαν στην εφαρμογή μιας ποικιλίας αντιλαϊκών μέτρων (διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών και ιδιωτικοποίησή τους, δουλεμπορικές εργασιακές σχέσεις, έργα μόνο μέσω ΕΣΠΑ με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου, αύξηση της δημοτικής φορολογίας κ.α. ) που ενισχύουν την καθημερινή πίεση από τη συνολική επίθεση.

Στη Νέα Ιωνία

Η κατάσταση που βιώνουμε στο δήμο μας δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό από τη συνολική κατάσταση. Παρά την αλλαγή της διοίκησης στις προηγούμενες εκλογές η πολιτική που εφαρμόζεται έμεινε η ίδια. Η ακρίβεια, η λιτότητα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η καταστολή, η ανεργία και το κλείσιμο των τελευταίων παραγωγικών μονάδων οι απολύσεις, η τσιμεντοποίηση (με κορυφαία αυτή που επιχειρείται στο ΟΤ150), η αυξημένη δημοτική φορολογία, το κλείσιμο σχολείων (βλ. ΕΠΑΛ) οι ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία, τα αυξανόμενα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς με το πέταγμα έξω από αυτά εκατοντάδων μικρών παιδιών κάθε χρόνο, οι απλήρωτοι γιατροί στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, η υποβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών παροχών όπως ο αθλητικός οργανισμός και η δημοτική συγκοινωνία, είναι στιγμές από την καθημερινή μας ζωή στη Ν. Ιωνία. Αποδεικνύεται ότι καμιά διαχείριση μέσα στα υπάρχοντα πλαίσια δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι επικαλούνται και «αριστερό-αντιμνημνιακό» πρόσημο σε αυτή τη διαχείριση, όπως η σημερινή δημοτική αρχή.

Υπάρχει άλλος δρόμος ΕΚΤΟΣ του κυρίαρχου αντιλαϊκού ΣΧΕΔΙΟΥ κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ

Τα παραπάνω κάνουν φανερό πως καμιά πολιτική υπέρ των κατοίκων δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρήξη με την κεντρική πολιτική εξουσία και την τρόικα.

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλο των πολιτικών που επιβάλλονται από την EE και εκτελούνται μέσω των δήμων. Άρα το ποια στάση θα κρατήσει η αριστερά και ποιους στόχους πάλης θα προτάξει απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, είναι καθοριστικά για το αύριο της κοινωνίας. Για αυτό θεωρούμε ότι χωρίς ρήξη και αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε, δεν υπάρχει ελπίδα μέσα στο ασφυχτικό πλαίσιο θεσμών και συσχετισμών.

Πιστεύουμε πως δεν μπορείς να δημιουργείς «ελπίδες» για μια πιθανή διαφορετική πορεία αν δεν κάνεις ξεκάθαρο πως η πραγματική πάλη απέναντι στην πολιτική που ρημάζει τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα νοσοκομεία, που ιδιωτικοποιεί και καταργεί τις κοινωνικές υπηρεσίες που απολύει συμβασιούχους και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις όσων παραμένουν ακόμα «μόνιμοι», σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καθιστά αναγκαία την οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής του μνημονίου, την επιλογή της συνολικής ρήξης και της σύγκρουσης με κυβέρνηση – ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και την πολιτική τους.

Πιστεύουμε ότι η αριστερά που αντιστοιχεί σε αυτή την αναγκαιότητα σήμερα, κρίνεται από το αν:
  • κινείται σε μάχιμη αριστερή αντικαπιταλιστική πολιτική κατεύθυνση στα ζητήματα της εργασίας, του ελεύθερου χώρου και του περιβάλλοντος, των κοινωνικών αγαθών, ενάντια στη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
  • έχει αντιδιαχειριστική λογική βάζοντας μπροστά τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα έξω από τα όρια που θέτει το τοπικό κράτος του δήμου ιδιαίτερα κάτω από το αντιδραστικό πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του Καλλικράτη.
  • παλεύει για την οργάνωση του λαού, πιστεύει στη συλλογική αγωνιστική οργάνωσή του και συμβάλλει στην πραγματική δημοκρατία του κινήματος μέσα από τη δημιουργία θεσμών συλλογικής οργάνωσης και εργατικής αλληλεγγύης.
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να δοκιμαστεί τόσο στην πόλη μας όσο και γενικά. Πλευρές του φάνηκαν στους μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες των τελευταίων 4 χρόνων, αλλά και στους αγώνες στη γειτονιά μας.

Απέναντι στον αντιλαϊκό μεσαίωνα, το εργατικό λαϊκό κίνημα αντιστάθηκε και έδωσε σκληρές μάχες γράφοντας τη δική του ιστορία αξιοπρέπειας. Μια αξιοπρέπεια που χτίζεται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πλατειών, τις ηρωικές απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή των χαλυβουργών, των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, των καθηγητών, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, της ΒΙΟΜΕ, της ΕΡΤ, τους αγώνες ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ και την αντιφασιστική-αντιρατσιτική πάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι αγώνες που έγιναν στην πόλη μας για τους ελεύθερους χώρους, ενάντια στη φασιστική απειλή, ενάντια στο δήμο επιχείρηση, ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, μπορούν να έχουν μια νικηφόρα προοπτική.

Ως Εκτός Σχεδίου δημιουργηθήκαμε στην περιοχή πριν από 8 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, μάθαμε πολλά και αλλάξανε ακόμα περισσότερα.

Η Εκτός Σχεδίου συναντήθηκε αυτά τα χρόνια σε αγώνες με πολλούς αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλούς χώρους του κινήματος, ανένταχτους και οργανωμένους, σε πολλά μέτωπα, σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα όσο και σε τοπικά. Στα ζητήματα της καταστολής του ρατσισμού αλλά και του φασισμού, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη phonemarketing, στο Πηνελόπειο, στο Αγία Όλγα και στο δήμο, στον αγώνα για να μην κλείσουν τάξεις του ΕΠΑΛ και ενάντια στο νέο «λύκειο-κάτεργο», στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, στις κινητοποιήσεις για δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ, στον αγώνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος (άλσος Βεΐκου, ΟΤ150 κ.α.), στην ανάπτυξη της ταξικής εργατικής αλληλεγγύης, σε μορφές συλλογικής οργάνωσης και αγώνα όπως η λαϊκή συνέλευση, οι επιτροπές κατοίκων, η εργατική Λέσχη κ.α.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές έρχεται ως συνέχεια αυτής της δράσης. Συμμετέχουμε για να επιβάλουμε μια άλλη «ατζέντα» στην προεκλογική συζήτηση. Για να φέρουμε στο κέντρο της συζήτησης, την πάλη για την άμεση βελτίωση της ζωής μας ενάντια στην βάρβαρη λιτότητα, την επιχειρηματικοποίηση και την υποταγή σε EE- ΔΝΤ και κεφάλαιο, τους δρόμους για να δυναμώσουνε οι μορφές οργάνωσης και πάλης των κατοίκων, την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα του ανατρεπτικού δρόμου των μικρών μαχών και των μεγάλων ανατροπών, για το πώς μπορούμε οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουμε τον πλούτο να διαμορφώσουμε μια ζωή «εντός του δικού μας σχεδίου».

«Τώρα, που βγήκε ξανά βόλτα στις γειτονιές ο θίασος των υποψηφίων δημάρχων –πιο θλιβερός από ποτέ– απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που πλήττονται για να τους πούμε: Δεν είμαστε αφελείς να περιμένουμε από ψηλά τη δικαιοσύνη που μόνο από χαμηλά ορθώνεται. Δεν είμαστε μόδα περαστική που θα καταγραφεί στο αρχείο των ηττών… είμαστε ένας άλλος δρόμος»


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία