Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Δυναμική κινητοποίηση των απολυμένων καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών στην εφορία Νέας Ιωνίας

Από νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη, οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών συγκεντρώθηκαν έξω από την εφορία της Νέας Ιωνίας, ενημερώνοντας τον κόσμο της περιοχής μας, όπως κάνουν σε καθημερινή βάση σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Ανάμεσά τους ήταν καθαρίστριες που εργαζονταν - έως την απόλυση-διαθεσιμότητά τους - και στην εφορία της περιοχής μας.

Στην κινητοποίηση βρεθήκαμε κι εμείς, αλληλέγγυοι στον αγώνας τους, ενώ τη συμπαράστασή τους δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στην εφορία. Επίσης, αλληλέγγυοι και παρόντες στην κινητοποίηση ήταν συναγωνιστές και από άλλες συλλογικότητες της περιοχής, (εργατική λέσχη, επιτροπή κατοίκων). Φυσικά, δεν άργησε να φανεί και η αστυνομία...

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συντονιστικού και φωτογραφίες από τη σημερινη κινητοποίηση

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ,
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

595 καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, απολυόμαστε. Είμαστε εργαζόμενες στο συγκεκριμένο υπουργείο (με συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης) για πάνω από 20 χρόνια και οι αμοιβές μας δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ το μήνα!

Τα χρήματα αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αποτελούν και το μοναδικό οικογενειακό μας εισόδημα, με το οποίο καλούμαστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά και να αντιμετωπίσουμε σε πολλές περιπτώσεις πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ταυτόχρονα, η ηλικία των περισσοτέρων από εμάς και το γεγονός ότι οι πιθανότητες να ενταχθούμε ξανά στην αγορά εργασίας είναι ουσιαστικά μηδαμινές, μας καταδικάζει σε ανέχεια για το υπόλοιπο της ζωής μας, αφού δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ποτέ, παρά τα τόσα χρόνια εργασίας, το παραμικρό συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Γιατί μας απέλυσαν;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος από τις δικές μας απολύσεις. Άλλωστε τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουμε, καταναλώνονται στο σύνολό τους και ουσιαστικά επιστρέφουν και πάλι στα δημόσια ταμεία.

Η επιλογή τους να μας απολύσουν (πέρα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη θυσία συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων) οφείλεται στο γεγονός ότι η καθαριότητα διεκδικείται από Ιδιωτικά συμφέροντα!

Το υπουργείο απολύει τις καθαρίστριες των 500 ευρώ και αναθέτει την καθαριότητα σε ιδιώτες με πολλαπλάσιο κόστος για το δημόσιο. Άλλωστε πριν ακόμα μας κοινοποιηθούν οι πράξεις απόλυσης, το υπουργείο μέσα από αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες, άρχισε να αναθέτει την καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία. Όσο για τα ζητήματα ασφάλειας που θα προκύψουν από την είσοδο ιδιωτών στις εφορίες, το ΣΔΟΕ, τα ελεγκτικά κέντρα κλπ., οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Φίλη, Φίλε...

Βρισκόμαστε κάθε πρωί έξω από το υπουργείο οικονομικών, συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους απολυμένους άλλων κλάδων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και καλούμε το σύνολο των εργαζομένων στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας. Η διάλυση του δημοσίου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Το επιπλέον κόστος από την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, θα το πληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως πληρώνουν καθημερινά και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, κλπ.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ