Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΟΤΑ: Όταν...

…οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» …

Εδώ κ καιρό εφαρμόζεται στους ΟΤΑ το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπορευόμενο από την Ε.Ε. και συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, ΕΣΠΑ, που έρχεται συμπιέσει κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που με τις πολιτικές που ακολουθούνται από κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι «ωφελούμενοι» άνεργοι θυμίζουν καθεστώς γαλέρας, καθώς απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου, με 19,6 ευρώ ημερομίσθιο για 5 μήνες εργασίας (490 ευρώ «τον μήνα» αν δεν αρρωστήσουν/λείψουν καμία μέρα και 17,1 ημερομίσθιο και 427ευρώ αντίστοιχα για τους κάτω των 25).

Στη Νέα Ιωνία απασχολούνται μέσω των προγραμμάτων αυτών συνολικά 107 άτομα. Με επιχειρήματα όπως «η τρόικα και τα μνημόνια δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε», «θέλουμε να ανακουφίσουμε» τους χιλιάδες ανέργους», κ.α.. η δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας από καιρό προσπαθεί να αιτιολογήσει (δικαιολογήσει) τη συμφωνία της κ συμμετοχή της στα προγράμματα αυτά. Ως ελάχιστο δείγμα αν ήθελε να υπερβεί αυτή την κατάσταση και να συγκρουστεί, θα τολμούσε να πληρώσει με τη ΣΣΕ αυτούς τους εργαζόμενους.

οι συμβασιούχοι απολύονται…

Την ίδια στιγμή με την υπουργική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου, γύρω στους 6000 χιλιάδες συμβασιούχους οι οποίοι παρέμεναν επί σειρά ετών στις υπηρεσίες τους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή της ν Ιωνίας είχε τη θλιβερή πρωτιά προσπάθειας εφαρμογής αυτής της ρύθμισης για 12 εργαζόμενους του δήμου μας, πριν καν αυτή ψηφιστεί!

οι μόνιμοι γίνονται περιττό «πλεονάζον» προσωπικό…

Ταυτόχρονα, με το «Πρόγραμμα Διαδημοτικής κινητικότητας» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα πλαίσια της αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών των δήμων, ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν να διερευνήσουν ποιο είναι αριθμητικά το «απαιτούμενο» προσωπικό για κάθε δήμο, κ κατέληξαν στον αριθμό 10 εργαζόμενοι ανά 1000 κατοίκους, ενώ, ανάλογα με τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» κ τις «ανάγκες» κάθε δήμου προέκυψε το λεγόμενο πλεονάζον προσωπικό (ενδεικτικά για τη Νέα Ιωνία 62, Ηράκλειο 22, Αθήνα 108). Ο υπεράριθμος εργαζόμενος, θα πρέπει εθελοντικά να ζητήσει μετάθεση στο δήμο που έχει την ειδικότητά του ενώ χρειάζεται ταυτόχρονα η σύμφωνη γνώμη και των δύο δήμων για τη μετάθεση αυτή. Με επίφαση την τακτοποίηση των κενών και των υπεραριθμιών, τελικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί ο αριθμός των χιλιάδων εργαζόμενων από τους δήμους, που θα μπουν στις λίστες των απολύσεων του 2014.

άνεργοι κ πρώην συμβασιούχοι βαφτίζονται «επιχειρηματίες»…

Την ίδια ώρα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν προγράμματα κ υπηρεσίες , όπως πχ τα προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων του ΟΠΑΝ, οι πρώην συμβασιούχοι-απολυμένοι των δήμων πιέζονται να δημιουργήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ-συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό, εμπορική δραστηριότητα κ μέλη άτομα ή κ νομικά πρόσωπα κ επιχειρήσεις) με στόχο, μέσω φωτογραφικών διατάξεων να μπορούν για ένα χρόνο να «προσφέρουν» τις υπηρεσίες της επιχείρησής τους στο δήμο. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αμφισβητούν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών κ επιχειρείται η πλήρης ανταποδοτικότητα των παροχών. Είναι η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και αν ακόμα υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους υπάρχοντες εργαζομένους είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες. Έτσι, σταδιακά μετατρέπονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, που μπορούν να τ' απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν.

… οι αξιολογητές ξανάρχονται

Παράλληλα στήνεται ο μηχανισμός της αξιολόγησης στο δημόσιο, με την υλοποίηση του ν. 4250/2014 για τη αξιολόγηση, στον οποίο το 15% των εργαζόμενων θα θεωρείται υποχρεωτικά εκ των προτέρων «ανίκανο», όταν οι διευθυντές μπορούν να είναι ως 70% «άριστοι».

Η αξιολόγηση μαζί με τις λίστες των απολύσεων, τη μισθολογική καθήλωση, τη χειραγώγηση-υποταγή του εργαζόμενου, θα φέρει και την απαξίωση και το κλείσιμο κοινωνικών αναγκαίων υπηρεσιών. Τα περί εξορθολογισμού, αναδιοργάνωσης του δημοσίου κ.λπ. είναι φτηνή προπαγάνδα της κυβέρνησης και της Τρόικας. Επιχειρούν να κρύψουν ότι θέλουν ένα δημόσιο φτηνό και υποχρηματοδούμενο, χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θέλουν απολύσεις στο δημόσιο, για να παγιώσουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας του 1,5 εκατ. και των 800.000 απλήρωτων στον ιδιωτικό τομέα, για να γενικευτεί το καθεστώς του «ωφελούμενου» πενταμηνίτη των 480 ευρώ.

Η αξιολόγηση είναι ένας απροσχημάτιστος τρόπος για περαιτέρω απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και για εξευτελισμό και απαξίωση των υπολοίπων. Προωθείται σήμερα στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, της ανεργίας, της φτώχειας γιατί είναι το ίδιο το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία που βρίσκεται υπό διωγμό.

Η «οπισθοχώρηση ελιγμός» που έκανε η κυβέρνηση μπροστά στον φόβο της σύγκρουσης μέσα στην προεκλογική περίοδο με τους εργαζόμενους στους δήμους είναι μια προσωρινή πρώτη νίκη στο μέτωπο ενάντια στην εφαρμογή του κανιβαλικού νόμου για την αξιολόγηση.

οι δημοτικές αρχές συναινούν…

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, καταργούν την έννοια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κράτος απολύει δημόσιους υπαλλήλους στο όνομα των ανέργων. Η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΤΡΟΙΚΑ ξεριζώνουν κατακτήσεις πάνω από 100 χρόνων, φτωχοποιούν, εξαθλιώνουν και καταστρέφουν τον κόσμο της εργασίας γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Η ανεργία και η φτώχεια μας είναι η λύση τους.

Οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη. Έως τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα δημοτικής αρχής που να αντιδρά. (πέρα από μερικές μικρές φραστικές αμφισβητήσεις). Οι δήμοι, ως τοπικό κράτος εφαρμόζουν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές στην πράξη. Αποδέχονται την αξιολόγηση, προσλαμβάνουν κόσμο (κ το προτιμούν) μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και δεν διεκδικούν την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απευθύνονται στις ΚΟΙΝΣΕΠ (μάλιστα, αυτοί επιλέγουν την υπηρεσία που θα δώσουν σε συνεταιριστικές επιχειρήσει, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις ακόμη περισσότερο), στην πράξη νοικιάζουν απ' αυτές φτηνό προσωπικό (κακοπληρωμένο, προσωρινό, ανακυκλούμενο), που φυσικά δεν είναι ενταγμένο στο προσωπικό των δήμων. Ταυτόχρονα, οι δημότες χαρατσώνονται με τέλη, φόρους και πρόστιμα, κ ο δήμος-τοπικό κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Απαλλάσσεται από τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, από δομές που υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο, τις οποίες μάλιστα έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

…εμείς λέμε:

Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ώρα να σηκώσουμε το γάντι. Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας. Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς!

Να βαδίσουμε σε κοινό αγώνα με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια για να μην χρησιμοποιούν κανέναν μας ώστε να διαλύουν τα δικαιώματα των υπόλοιπων.

Μαζί, εργαζόμενοι, επισφαλείς, απολυμένοι, έλληνες και μετανάστες, με όπλο την αλληλεγγύη των ανθρώπων που ζουν, και θέλουν να μπορούν να ζουν, από την δουλειά τους, και κοινό μας συμφέρον να μην ζήσουμε ο καθένας μόνος του και ηττημένος και όλοι μαζί σαν δούλοι, μέσα από τα σωματεία μας κόντρα στη λογική που μας διαιρεί σε κατηγορίες, να παλέψουμε:
  • ενάντια στην εκμετάλλευση των ανέργων και τη δουλειά χωρίς ασφάλιση και ένσημα.
  • ενάντια στην θεσμοθέτηση στην ουσία της απλήρωτης εργασίας
  • ενάντια στην αξιολόγηση της ζωής μας
  • για αξιοπρεπή αμοιβή και εργασία για όλους με τα ίδια δικαιώματα και συλλογική σύμβαση.
ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργαζόμενοι και άνεργοι να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να παλέψουμε για την ανατροπή τους.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία