Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αλληλεγγύη στο αγώνα μαθητών - φοιτητών για δημόσια δωρεάν παιδεία!

Νέο Λύκειο: Εκτροφείο αλόγων κούρσας με φόντο την ιδιωτική εκπαίδευση

«Είμαστε οι πρώτες σταγόνες της καταιγίδας που έρχεται», έγραφε το μαθητικό σύνθημα στον τοίχο ενός από τα εκατοντάδες σχολεία που συμμετείχαν στο πρόσφατο κύμα των μαθητικών καταλήψεων ενάντια στο λεγόμενο «Νέο Λύκειο».

Η εφαρμογή του Νέου Λυκείου, δεν αποτελεί απλώς «έναν ακόμη πειραματισμό» των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου παιδείας αλλά επιτακτική εντολή του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και βεβαίως και των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτουν, τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την μετατροπή της σε εργοστάσιο παραγωγής άβουλων ανθρώπων - ρομπότ. Την κατάργηση των σημερινών εργασιακών σχέσεων, την παράδοση του χώρου της παιδείας στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, την εισαγωγή νέων εργασιακών σχέσεων στην πιο αντιδραστική τους μορφή και τελικά την δημιουργία του αυριανού εργατικού δυναμικού που θα είναι πλήρως υποταγμένο, αναλώσιμο, φτηνό και χωρίς ουσιαστική μόρφωση, που θα έχει μάθει να απλώνει το χέρι σε στάση επαίτη και όχι να διεκδικεί υψώνοντας τη γροθιά του.

«Θέλουμε τη ζωή και τα όνειρά μας πίσω», έγραφε ένα δεύτερο σύνθημα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια που τα αιτήματα των μαθητών στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος.

Θέλουν να ζουν ως νέοι και όχι ως άλογα κούρσας σε έναν ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο.

Στέκονται αλληλέγγυοι στους γονείς τους που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, που πληρώνονται με 200 ευρώ το μήνα ή που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται τα τελευταία χρόνια κατά 40%.

Ο υπουργός παιδείας, άξιος υπάλληλος της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ , ορκισμένος οπαδός των μνημονίων, έχει το θράσος να δηλώνει, από τη μία, πως τα κενά των εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά και από την άλλη να απειλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς πως όσες ώρες χαθούν λόγω των καταλήψεων θα καλυφθούν με κόψιμο εκδρομών, σχολικών αργιών και με παράταση του σχολικού έτους. Την ίδια στιγμή εκστασιάζεται στην ιδέα τα σχολικά κενά να καλυφθούν με εθελοντές εκπαιδευτικούς προβάλλοντας το καρότο της επιπλέον μοριοδότησης σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον αγωνίζεται ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια και τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αγωνιζόμαστε μαζί με όσους διεκδικούν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους, χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς φραγμούς, σε ένα σχολείο για παιδιά και όχι φυλακή.

Στηρίζουμε τους αγώνες για ουσιαστικό περιεχόμενο της μόρφωσης με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τις ανάγκες του ιδιωτικού κεφαλαίου και των σχεδίων της τρόικας.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι άνεργοι, γονείς και καθηγητές θα σταθούμε για άλλη μια φορά δυναμικά στο πλευρό των μαθητών και των φοιτητών, ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης, συκοφαντίας και καταστολής κυβέρνησης, αστυνομίας, ΜΜΕ και διευθυντών, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών! Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας!


ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία