Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Το είδαμε κι αυτό! Ένοπλοι αστυνομικοί σε Παιδικούς Σταθμούς στη Νέα Ιωνία

Μετά από καταγγελία που έκανε ο ΠΑΣΙΠΣ (ΠΑνελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών) ότι υπάρχουν Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί που λειτουργούν χωρίς άδεια (πρόκειται για τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς που πέρασαν στη συνέχεια στους Δήμους), η αστυνομία ξεκίνησε γενικευμένους ελέγχους χωρίς, απ’ ότι φαίνεται, να γνωρίζει ούτε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ούτε ποιους παιδικούς σταθμούς αφορά η καταγγελία.

Στα πλαίσια των παραπάνω ελέγχων είχαμε την «εισβολή» ένστολων αστυνομικών με πλήρη εξοπλισμό (όπλο, χειροπέδες, γκλοπ) σε δύο παιδικούς σταθμούς της Νέας Ιωνίας (1ος και 3ος).

Με απλή επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, οι δύο αστυνομικοί προχώρησαν στο σχετικό έλεγχο ο οποίος περιελάμβανε και τον έλεγχο βιβλιαρίων υγείας των μόνιμων παιδαγωγών.

Μάλιστα, στον 1ο Παιδικό Σταθμό, λόγω ενός ορθογραφικού λάθους του ιατρού εργασίας που είναι υπεύθυνος για το σφράγισμα των βιβλιαρίων, λίγο έλλειψε τέσσερις παιδαγωγοί να συρθούν στο αυτόφωρο. Χρειάστηκε η προσωπική τηλεφωνική παρέμβαση του ιατρού εργασίας για να πειστούν οι αστυνομικοί ότι επρόκειτο για δικό του ανθρώπινο ορθογραφικό λάθος.

Αναρωτιέται κανείς, γιατί η αστυνομία δεν απευθύνεται στον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΚΕΒΡΕΦΟ για να αναζητήσει τα πιστοποιητικά που θέλει ώστε να μην χρειάζεται ούτε οι παιδαγωγοί να λείπουν για αρκετή ώρα από τις τάξεις ούτε τα νήπια να ταράζονται και να τρομάζουν βλέποντας, ενδεχομένως, τα πιστόλια και τις χειροπέδες;

Όλοι καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται η «αγωνία» του ΠΑΣΙΠΣ, την οποία έσπευσε να κατανοήσει άμεσα η αστυνομία.

«Είναι πολλά τα λεφτά του ΕΣΠΑ», θα έλεγε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου, στα οποία αποβλέπουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών σε περίπτωση που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν προλάβουν να πάρουν άδεια μέχρι στις 31/12/2014 που λήγει η σχετική προθεσμία.

Τεράστια είναι η ευθύνη που φέρει η πολιτεία για το ότι δεν έχει οριστεί μέχρι τώρα συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης, διασφαλίζοντας τόσο τα απαιτούμενα κριτήρια λειτουργίας των παιδικών σταθμών (κτιριοδομικοί κανόνες, στατική επάρκεια, ασφάλεια και υγιεινή, επάρκεια προσωπικού, δυναμικότητα σε παιδιά) όσο και την αντίληψη ότι η φιλοξενία νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αποτελεί κοινωνική παροχή και υπηρεσία στους κατοίκους των περιοχών, και δεν πρέπει να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως θα ήθελε ο ΠΑΣΙΠΣ και διάφοροι άλλοι σύλλογοι ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Ως Εκτός Σχεδίου πιστεύουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι χώροι φροντίδας και αγωγής, πρώτο «σχολειό» στην πιο ευαίσθητη ηλικία ενός παιδιού. Χρειάζεται, λοιπόν, να προσφέρουν σύγχρονη δημιουργική εκπαίδευση στα παιδιά, μέσω της κοινωνικοποίησης τους από τη διαδικασία παρακολούθησης. Άρα η επάρκεια του προσωπικού (σε αριθμό) μαζί φυσικά με την πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη (σε υποδομές και μισθολογικά ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να λειτουργήσουν.

Δεν είναι λοιπόν, άμοιρες ευθυνών και οι εκλεγμένες δημοτικές αρχές που δεν ανέδειξαν σε μείζον το ζήτημα αυτό θέτοντάς το ως αίτημα διεκδίκησης άμεσης προτεραιότητας.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε τον ορατό κίνδυνο του κλεισίματος των παιδικών σταθμών που δεν θα προλάβουν να αδειοδοτηθούν κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα έως και τα μισά παιδιά, από αυτά που ήδη φιλοξενούνται σ’ αυτούς να μείνουν εκτός.

Απαιτούμε:
  • Άμεσα, η διοίκηση του ΚΕΒΡΕΦΟ και η Δημοτική Αρχή να φροντίσουν ώστε να σταματήσουν οι «επισκέψεις» των αστυνομικών στους Παιδικούς Σταθμούς της Νέα Ιωνίας.
  • Να δοθεί από τη μεριά της πολιτείας η αναγκαία χρονική παράταση ώστε να προλάβουν όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί να αδειοδοτηθούν στη βάση των κριτηρίων που θέσαμε παραπάνω.
  • Διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της λειτουργίας παιδικών σταθμών.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς
  • Κατασκευή νέων σύγχρονων-λειτουργικών κτιρίων για να στεγαστούν οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής μας, ώστε να καλύπτονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι
  • Να φροντίσει η διοίκηση του ΚΕΒΡΕΦΟ να διεκπεραιώσει τυπικές και γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που ενδεχομένων να υπάρχουν και αφορούν τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία