Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΟΤΑ: όταν……οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» …
Πρόσφατα, άρχισε να εφαρμόζεται στους ΟΤΑ το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπορευόμενο από την Ε.Ε. και συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, ΕΣΠΑ, που έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Να συμπιέσει κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που με τις πολιτικές που ακολουθούνται από κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν για πέντε μήνες οι άνεργοι θυμίζουν καθεστώς γαλέρας, καθώς, χιλιάδες άνεργοι, που εντωμεταξύ ονομάζονται «ωφελούμενοι» θα απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου, με μελλοντικό αντάλλαγμα 19,6 ευρώ ημερομίσθιο για 5 μήνες εργασίας (490 ευρώ «τον μήνα» αν δεν αρρωστήσουν/λείψουν καμία μέρα και 17,1 ημερομίσθιο και 427ευρώ αντίστοιχα για τους κάτω των 25).
Δηλαδή, δεν φτάνει που οι άνεργοι-"ωφελούμενοι" είναι άνεργοι, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, ένσημα, ρεπό, άδειες, σε θέσεις που έως τώρα είχαν εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ούτε σταθερή καταβολή μισθού δεν έχουν αφού πληρώνονται στο τέλος του 5μηνου.
θα πρέπει να  μην έχουν κανένα δικαίωμα επιλογής του χρόνου και του χώρου εργασίας, αλλά να υποταχθούν στο μοντέλο ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε χωρίς να λέμε κουβέντα, ενώ «στρέφονται» και ενάντια σε άλλους εργαζόμενους, όπως στην περίπτωση των θέσεων στον ΟΑΣΑ όπου οι άνεργοι έκαναν αίτηση για θέσεις διοικητικών και τώρα τους ανακοινώνονται θέσεις ελεγκτών κομίστρου, εκβιαζόμενοι ότι αν αρνηθούν χάνουν το επίδομα και το δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση για τέτοια προγράμματα.
Στη Νέα Ιωνία, έχουν γίνει πάνω από 400 αιτήσεις για απασχόληση ατόμων μέσω των προγραμμάτων αυτών, έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται 96 άτομα στους τομείς γενικών καθηκόντων κ διοικητικό προσωπικό, ενώ το συνολικό νούμερο (ακόμη δεν έχουν έρθει οι ειδικότητες πληροφορικής) είναι107 άτομα. Με επιχειρήματα όπως «η τρόικα και τα μνημόνια δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε», «δεν μας δίνουν λεφτά», «θέλουμε να ανακουφίσουμε» τους χιλιάδες ανέργους», κ.α.. η δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας από καιρό προσπαθεί να αιτιολογήσει (δικαιολογήσει) τη συμφωνία της κ συμμετοχή της στα προγράμματα αυτά. Ως ελάχιστο δείγμα αν ήθελε να υπερβεί αυτή την κατάσταση και να συγκρουστεί, θα τολμούσε να πληρώσει με τη ΣΣΕ   αυτούς τους εργαζόμενους.