Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

ΣΙΤΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ. ΑΠΟ ΠΟΥ; ΜΑ … ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ¨ΦΙΛΟΥΣ¨ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε εκμισθωτές  σχολικών κυλικείων  για να ενταχθούν σε πρόγραμμα παροχής ενός  γεύματος σε μαθητές σχολείων. Φορέας της πρόσκλησης είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Διαβάζοντας τη  σχετική είδηση θα χαμογελούσε κανείς με ικανοποίηση  και θα σκεφτόταν ότι  επιτέλους  αυτό είναι ένα καλό νέο για τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Κι όμως μία προσεκτική ματιά  στο κείμενο του υπουργείου φτάνει να σβήσει τα χαμόγελα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά μόνο σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, θα υλοποιείται μέσω των σχολικών κυλικείων, θα  περιλαμβάνει ένα μικρογεύμα-σνακ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 8.180.000 ευρώ για το διάστημα που έχει απομείνει από το σχολικό έτος που διανύουμε, αφήνοντας πολλά δημοτικά σχολεία εκτός.
Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα εφαρμοστεί σε όσες σχολικές μονάδες υλοποιούνται άλλα Προγράμματα Σίτισης από οποιονδήποτε Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα . Δηλαδή, δε θα περιληφθούν σχολεία όπου πχ οι ίδιοι οι δήμοι μοιράζουν μερίδες φαγητού κι εφαρμόζουν προγράμματα σίτισης μέσω ΕΣΠΑ, ενώ θα διακοπεί την περίοδο που θα υλοποιηθεί το άλλο υποτυπώδες πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (επίσης ΕΣΠΑ), με το οποίο θα μοιράζονται πακέτα με φρούτα στα σχολεία.
Ενώ προβληματισμό δημιουργεί η αναφορά ότι τα γεύματα θα διανέμονται στους «παρόντες μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης»