Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Όταν τελειώνουν τα ωραία λόγια-Σχετικά με το δημ. συμβούλιο της 20/10/14


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά, κάτι που αντανακλάται και στην κατάσταση στην πόλη μας. Από πλευράς μας θυμίζουμε  πως προεκλογικά είχαμε τονίσει πως η «τοπική αυτοδιοίκηση» έχει μετατραπεί σε «τοπικό κράτος», ασφυκτικά ελεγχόμενο από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μέσω σειράς νομοθετημάτων και θεσμικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, όπως ο Καλλικράτης, το Παρατηρητήριο κ α.. Κατά συνέπεια, όλες οι καταγγελίες, αγωνιστικές διαθέσεις, και υποσχέσεις που δίνονταν τότε (προεκλογικά) αποτελού κενό γράμμα αν δεν συνοδεύονταν  με πράξεις ρήξης και σύγκρουσης με το υπάρχον πλαίσιο άσκησης πολιτικής και πάντα σε συνδυασμό με την ενημέρωση και μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή η οποία ανανέωσε για μια 5ετία τη θητεία της, είχε δείξει δείγματα γραφής- αρνητικά κατά τη γνώμη μας- και στην προηγούμενη θητεία της. Σε αυτό το πρώτο διάστημα της 2η; θητείας της, φαίνεται πως συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, η οποία έχει αντιλαϊκά, αντιδραστικά και αυταρχικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν δύο πρόσφατα περιστατικά, τα οποία συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 20/10.

Το πρώτο είναι η εφαρμογή πειθαρχικής δίωξης σε βάρος εργαζόμενου του δήμου και μάλιστα του αντιπροέδρου του σωματείου για συμβάν εκτός υπηρεσίας, με βάση το νέο αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίου υπαλλήλους. Θυμίζουμε ότι αυτό το πειθαρχικό δίκαιο ψηφίστηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με συγκεκριμένη αποστολή παρακολούθησης και τιμωρίας εντός αλλά και εκτός υπηρεσίας και στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, εκφοβισμού και σιωπής στους χώρους εργασίας. Είναι πλευρά της συνολικής προσπάθειας που κάνουν οι καθεστωτικές δυνάμεις για να τρομοκρατήσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης του λαού και των εργαζομένων. Με το νόμο αυτό οποιοσδήποτε εργαζόμενος συμμετέχει σε πορείες, απεργίες διαδηλώσεις κλπ, μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε αναφορά και να περάσει από πειθαρχικό. Αυτά τα νέα πειθαρχικά μέτρα που δήθεν πολεμάνε τους “επίορκους”, έχουν στόχο να απειλήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν οποιαδήποτε πολιτική ή συνδικαλιστική δράση. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει ήδη εφαρμοστεί σε βάρος συνδικαλιστών, δασκάλων και καθηγητών. Αυτή η δημοτική αρχή που πλασάρεται ως αριστερή και δημοκρατική και εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ,  γίνεται ο πρώτος δήμος της χώρας που αποφασίζει να εφαρμόσει αυτόν τον αντιδραστικό νόμο και μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Γκότσης στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καν να διαβάσει την απολογία του εργαζομένου. Η πράξη αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτούμε ότι ο κ. Γκότσης εκλέχτηκε πρόσφατα πρόεδρος της ΠΕΔΑ(Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.) Και σαν να μην έφταναν αυτά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή δεν ήθελε να συζητηθεί το θέμα «...διότι θέματα αρμοδιότητας του δημάρχου δεν μπορεί να συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο».