Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Εκτός Σχεδίου – Για τα δημοτικά τέλη και τον προϋπολογισμό στο δήμο Ν. Ιωνίας


Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός προϋπολογισμός και οι προϋπολογισμοί των ΝΠΔΔ για το έτος 2015. Σε όλα τα ζητήματα τοποθετηθήκαμε θέτοντας την αναγκαιότητα οι αποφάσεις που θα πάρει το ΔΣ να απαντούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής μας, των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, την  ΕΕ και το κεφάλαιο. Να προβάλουν τις κοινωνικές ανάγκες  και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διεκδικητικού λαϊκού κινήματος για την ικανοποίησή τους.

Δυστυχώς αυτό που αποτυπώθηκε  στη συζήτηση και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν α) μια πολιτική πλήρους υπακοής, υποταγής και συνεπούς διαχείρισης στα ασφυκτικά σημερινά οικονομικά και θεσμικά πλαίσια, που επιβάλουν ο Καλλικράτης, το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, οι τεράστιες περικοπές των πόρων που το κράτος πρέπει να αποδώσει στους ΟΤΑ και οι νόμοι των μνημονίων, β) η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ενεργοποίησης του λαού της Νέας Ιωνίας ώστε να διεκδικήσει  και να επιβάλλει όσα δικαιούται.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι :

Για τους φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Σε μία εποχή βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ανεργίας και πρωτοφανούς εξαθλίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του λαού, που ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας,

καταθέσαμε ως Εκτός Σχεδίου πρόταση για δραστική μείωση, στην προοπτική της κατάργησης των δημοτικών τελών στην καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για τη λαϊκή κατοικία με ταυτόχρονη αύξηση των τελών για τράπεζες, πολυκαταστήματα, supermarket, ιδιωτικά σχολεία και  τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ταυτόχρονα, απαλλαγή από αυτά των άνεργων (ανεξαρτήτως χρόνου ανεργίας), των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στα απλά μαθηματικά της σημερινής απελπιστικής κατάστασης του λαού. Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι δήμοι πρέπει να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση που έχει περικοπεί από την κυβέρνηση κατά 67% και να αυξήσουν τα έσοδά τους από την φορολόγηση του κεφαλαίου.  

Ωστόσο, η δημοτική αρχή (παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί «κοινωνικής ευαισθησίας» και «δικαιοσύνης») αρνήθηκε να προχωρήσει σε αύξηση των τελών στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις  και αποφάσισε να διατηρήσει τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους για το 2015 στο ίδιο ύψος με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα επιχείρησε να το παρουσιάσει σαν ένα «θετικό πάγωμα» για τους εργαζόμενους αγνοώντας την αύξηση της ανεργίας, του κόστους ζωής στα είδη πρώτης ανάγκης, τους υπόλοιπους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι τη μείωση μισθών και συντάξεων. Επίσης, δεν δέχτηκε τη μείωση ή και κατάργηση δημοτικών τελών για ευάλωτες ομάδες όπως οι άνεργοι ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στα πλαίσια της υπάρχουσας νομοθεσίας,  γι αυτό και επιχειρεί με «τρυκ» με τα οποία προτρέπει τους μακροχρόνια άνεργους (που μπορούν να το αποδείξουν φυσικά)  να δηλώνονται ως άποροι, ώστε να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που ορίζει ο νόμος, αφήνοντας απέξω τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και την πλειοψηφία των ανέργων και ημιαπασχολούμενων που είτε δεν συμπληρώνουν ολόκληρο χρόνο ανεργίας, τρέχοντας από πεντάμηνα σε βάουτσερ, είτε δεν είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ.