Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί χωρίς τροφεία με παροχές υψηλής ποιότητας

Μπροστά στο νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 25 του Γενάρη και με δεδομένο ότι διανύουμε τον έκτο χρόνο απάνθρωπης λιτότητας εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι απαραίτητο όλα τα κλεμμένα δημόσια αγαθά να μπουν στην ημερησία διάταξη διεκδίκησης και άμεσης επιστροφής.

Η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, η ανεργία και ο αποκλεισμός από τη δωρεάν δημόσια υγεία και εκπαίδευση πρέπει να τελειώσουν.

Μέσα στις σημερινές τραγικές συνθήκες που βιώνουν και οι δημότες της Νέας Ιωνίας, επανέρχεται επιτακτικά το αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς τροφεία, όλων των παιδιών που το επιθυμούν, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Θεωρούμε ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν μία δημόσια βαθμίδα προσχολικής φροντίδας και αγωγής.

Η συμβολή των παιδικών σταθμών στη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών καθώς επίσης και στην απαραίτητη κοινωνικοποίησή τους είναι αναγνωρισμένη από όλους τους παιδαγωγούς και παιδοψυχολόγους.

Στους παιδικούς σταθμούς πρέπει να έχουν πρόσβαση δωρεάν, όσα παιδιά το επιθυμούν οι γονείς τους. Άλλωστε η καταβολή των φόρων από τους πολίτες τους δίνει το δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε κοινωνική παροχή και μάλιστα υψηλής ποιότητας. Η καταβολή τροφείων, ακόμη και με εισοδηματικά κριτήρια, ανοίγει το δρόμο στη θέσπιση διδάκτρων και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα εισοδήματα του καθενός ας αποτελούν φορολογικά «κριτήρια» και όχι κριτήρια επιβολής ή όχι τροφείων.

Στους παιδικούς σταθμούς πρέπει να εξασφαλίζονται σταθερές σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των παιδαγωγών, για να μπορούν να επιτευχθούν οι παιδαγωγικοί στόχοι, και μια σταθερή και συνεχή παρουσία όλου του βοηθητικού προσωπικού. Αυτό απαιτεί οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς να είναι μόνιμοι αφού οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείς με ανθρώπινα και όχι εξαντλητικά ωράρια. Απαιτεί τμήματα με μειωμένο αριθμό παιδιών, σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα για να παράγεται ουσιαστικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι παιδικοί σταθμοί θα υπολειτουργούν και θα μετατρέπονται σε «χώρους φύλαξης».

Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να καλύπτουν όλους τους όρους ασφάλειας και προστασίας. Αν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε κτήρια τα οποία παρέχουν αμφίβολη αντισεισμική προστασία (π.χ 5ος παιδικός σταθμός), θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων και η μεταφορά τους σ’ αυτά.

Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά φαγητό υψηλής ποιότητας. Αυτό απαιτεί συχνούς και απροειδοποίητους ελέγχους των προμηθειών ειδικά σε ευπαθή προϊόντα και έγκαιρη αναστολή της προμήθειας σε περίπτωση που εντοπιστεί αλλοιωμένο προϊόν.

Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν μόνιμους παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους που να μπορούν να παρακολουθούν σε μόνιμη βάση τα παιδιά και όπου χρειάζεται να συμβουλεύουν και να στηρίζουν ψυχολογικά τα ίδια και τους γονείς τους. Έτσι θα μπορούν να πιστοποιούν την καλή ή όχι κατάσταση υγείας των παιδιών χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν οι γονείς σε ιδιώτες παιδιάτρους για πιστοποιητικά που αφορούν σε υπηρεσίες του Δήμου.

Πιστεύουμε πως η περίοδος της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων μας σε κάποιους «ειδικούς» και «φωστήρες», έχει περάσει. Άλλωστε αυτοί που μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση ως «ειδικοί» και ως «φωστήρες» μας συστήθηκαν. Οι γονείς πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μόνο αυτοί μπορούν να απαιτήσουν και να επιβάλλουν λύσεις προς το συμφέρον των παιδιών τους.

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε!
  • Κατάργηση τροφείων για όλους
  • Παιδικοί σταθμοί ανοιχτοί σε όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, που το επιθυμούν
  • Πλήρες και μόνιμο προσωπικό
  • Τροφή, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, υψηλής ποιότητας
  • Κτήρια ασφαλή και κατάλληλα για φιλοξενία παιδιών

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία