Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΙΩΝΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μία πρωτοφανή κίνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20/4/2015 (η οποία μάλιστα έχει και αναδρομική ισχύ από τις 17/3/2015), επιβάλλει τη δέσμευση των διαθέσιμων χρημάτων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και περιφερειών.

Η αντιλαϊκή πράξη αυτή σημαίνει ότι θα έχουν τεράστια προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και γενικά όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα για τους δήμους όλα τα χρήματα (πλην όσων είναι άμεσα αναγκαία για τις επόμενες 15 μέρες) που προέρχονται από τα οποιαδήποτε έσοδα των δήμων (τροφεία, δημοτικοί φόροι κ.α.) και προορίζονται τη λειτουργία των υπηρεσιών τους(γεύματα των παιδικών σταθμών, μισθοί εργαζόμενων, καύσιμα απορριμματοφόρων και δημοτικής συγκοινωνίας, λειτουργικά έξοδα ΚΑΠΗ, σχολείων κλπ) πάνε στην Τράπεζα Ελλάδος προς «επένδυση».

Θα χρησιμοποιηθούν για έκδοση τίτλων μικρής διάρκειας, ώστε να πληρώνονται οι δανειστές, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ. Ότι ζήσαμε το 2012 με το PSI σε μια νέα έκδοση.

Η κίνηση αυτή μάλιστα γίνεται μετά από απαίτηση των «θεσμών» ώστε να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι θα πάρουν τις δόσεις και δεν θα «μπουν σε περιπέτειες…»

Η κυβέρνηση ανάμεσα στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την εξυπηρέτηση των δανειστών επιλέγει το δεύτερο.

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της γραμμής επιδίωξης του «έντιμου συμβιβασμού» και της πάση θυσία αποπληρωμής των δόσεων του ληστρικού δημόσιου χρέους που οι εργαζόμενοι με τεράστιες θυσίες το έχουν χιλιοπληρώσει την τελευταία 5ετία.

Στην ήδη τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων (η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 80% από το 2009 ενώ οι τομείς αρμοδιότητας έχουν αυξηθεί) η απόφαση οδηγεί στην αδυναμία λειτουργίας τους, στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών δαπανών και σε νέα επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και το λαό.

Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί με την αδυναμία λειτουργίας των δήμων είναι «βούτυρο στο ψωμί» όλων όσων(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και οι δήμαρχοι του μνημονιακού μπλοκ) προβάλουν και επιδιώκουν τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν (εκτός από δημοτικούς φόρους) και άμεσα οποιαδήποτε υπηρεσία του δήμου.

Η επιβολή αυτής της απόφασης με την ατιολογία «της έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν διαφέρει δυστυχώς από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο λαός δεν μαύρισε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για να δει την ίδια πολιτική να «μπαίνει από το παράθυρο». Αποδεικνύεται ότι η πολιτική «ούτε ρήξη ούτε υποταγή» είναι αδιέξοδη.
  • Απαιτούμε άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.
  • Το δημοτικό συμβούλιο να αρνηθεί να υπακούσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να επιλέξει τις λαϊκές ανάγκες αντί της πληρωμής του χρέους.
Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους της Νέας Ιωνίας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια του. Να αγωνιστούν για μην πάει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του δήμου στα κοράκια ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Ο δρόμος για μια αξιοβίωτη ζωή επιβάλλει να αγωνιστούμε για :
  • Ανατροπή της πολιτικής της «υποταγής» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  • Άρνηση πληρωμής και μονομερή διαγραφή του χρέους
  • Έξοδο από ευρώ και ΕΕ
  • Ανατροπή την πολιτικής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ - ΔΝΤ.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία