Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

21 Μάρτη, παγκόσμιος ξεσηκωμός κατά του φασισμού και του ρατσισμού


Η 21η  Μαρτίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά  του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Αυτό δεν μπορεί παρα να αποτελέσει εφαλτήριο για συσπείρωση όλου του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού  κινήματος και τη πρόκληση μιας ισχυρής δυναμικής ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές των τελευταίων ετών .

Η ημέρα αυτή  έχει φέτος διπλή  σημασία  σε ένα πλαίσιο όπου περιστατικά κακοποίησης μεταναστών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθημερινά, όπου τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους όχι μόνο  εξακολουθούν να λειτουργούν και να προκαλούν θανάτους αλλά συμπληρώνονται στη δράση τους απο τη χρήση των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων ως φυλακών. Σε μια περίσταση όπου οι Σύριοι πρόσφυγες ,που εκδιώχθηκαν απάνθρωπα από το Σύνταγμα,  ζουν κάτω απο συνθήκες εξαθλίωσης και αβεβαιότητας με το μηχανισμό ασύλου να είναι τουλάχιστον ανεπαρκής ενώ στα  παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν δίνεται ελληνική ιθαγένεια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απέλαση μόλις συμπληρώσουν  τα 18 χρόνια .

Η δράση του κινήματος σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο δεν μπορεί παρά να είναι αγωνιστική.  Οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ΝΔ διέλυσαν  τα  εργατικά δικαιώματα και εξαφάνισαν οποιαδήποτε προστατευτική δικλείδα υπερ των εργαζομένων, ώθησαν ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στην φτώχεια ενώ παράλληλα κατέστρεψαν τη δημόσια υγεία και παιδεία. Η δικαιολόγηση της πολιτική  αυτής θεμελιώθηκε σε  μια φασιστική ρητορική και πρακτική που στήριξε την άνοδο της χρυσής αυγής και παγίωσε τη δύναμη της όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές. Επιπλέον με αυτό το τρόπο εξυπηρετήθηκε το δόγμα της ασφάλειας που νομιμοποιήσε την άκρα καταστολή  και  η οποία προαπαιτούσε τη κατασκευή  ενός "εχθρού " . Είναι σαφές ότι η απάντηση κατά του ρατσισμού μπορεί δοθεί μόνο σε συνδυασμό με τη νίκη κατα του φασισμού  και το νεοναζισμού. Η φυλάκιση των μελών της χρυσής αυγής είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο μακρύ δρόμο που πρέπει να διανυθεί.