Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ: Θέση της Εκτός Σχεδίου για το θέμα

Εισαγωγή

Τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών αλλά και νωρίτερα (αν θυμηθούμε τα παλαιότερα προγράμματα stage που εκτιμάται ότι απασχολήθηκαν πάνω από 120.000 εργαζόμενοι),  έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για να περάσουν και να εμπεδωθούν από την κοινωνία νέα μοντέλα εργασιακών σχέσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα. Στον χώρο της ΕΟΚ και της ΕΕ οι κατευθύνσεις αυτές αποκτούσαν συγκεκριμένη προγραμματική κατεύθυνση ήδη με τη «Λευκή Βίβλο» του Ντελόρ το 1993.

Όλες οι σύνοδοι κορυφής από το ’94 και μετά, ασχολούνταν με αυτό το ζήτημα που αποτελούσε ιδιαίτερο κεφάλαιο της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, για να κορυφωθεί με τη σύνοδο της Λισσαβόνας το 2000, που καθόριζε σαν στόχους, τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας και τη μείωση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση με δραματικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Παράλληλα επινοούσε την έννοια και την πολιτική της λεγόμενης ελαστασφάλειας, καταργώντας βασικά δικαιώματα της εξαρτημένης εργασίας.
Θεσμικό Πλαίσιο
Ας επικεντρωθούμε όμως λίγο στις αλλαγές που έχουν προκύψει στις εργασιακές σχέσεις στους Δήμους που μετά των Καλλικράτη και τους μνημονιακούς νόμους έχουν μετατραπεί σε τοπικό κράτος, έχοντας αποκτήσει ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων. Για να μπορέσουμε όμως να δούμε τα πράγματα πιο σφαιρικά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη και τα στοιχεία εκείνα κάτω από τα οποία διαμορφώνεται η κατάσταση και  η πολιτική στους Δήμους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν:
·           Η πολύ μεγάλη μείωση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος σε συνδυασμό με την υποχρέωση κατάρτισης και εκτέλεσης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και συμμόρφωσης με το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ.
·           Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΙΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ


 

Τα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πάντοτε αποτύπωναν τη γραμμή της κυρίαρχης πολιτικής για  τους δήμους  στην κάθε περίοδο. Το φετινό συνέδριο διεξάγεται ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ύστερα από μια 5ετία μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών από κυβερνήσεις, ΕΕ, ΔΝΤ, που μεταξύ των άλλων επέβαλλαν και στους δήμους καθεστώς επιτροπείας, αλλά και μετά την πρώτη 4ετία εφαρμογής του Καλλικράτη. Γίνεται λίγους μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και μερικές εβδομάδες μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε τη μεταφορά των διαθέσιμων των δήμων στην ΤτΕ για την πληρωμή των δόσεων του δημόσιου χρέους.

Οι θέσεις, που διατυπώθηκαν στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από το Φλεβάρη του 2015, από τους δημάρχους που στηρίζουν και στηρίζονται από τα κόμματα των μνημονίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, τους δήθεν ανεξάρτητους δημάρχους-manager που θέλουν τη λειτουργία των δήμων στα πρότυπα των επιχειρήσεων αλλά και τους δημάρχους που μιλούν στο όνομα της αριστεράς ακολουθώντας μια διαφορετική διαχειριστική πολιτική στα ίδια πλαίσια, φανερώνουν τις πολιτικές αντιλήψεις για το ρόλο των δήμων και την πολιτική που ασκούν και θέλουν να προχωρήσουν .

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σιθωνία της Χαλκιδικής από τις 7-9/5/2015 γίνεται σε μια περίοδο που :

·         Κλιμακώνεται η εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην κοινωνική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βαθαίνουν οι οικονομικές ανισότητες, προωθώντας μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους.

·         Το κεφάλαιο παγκόσμια επιχειρεί να ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, να εδραιώσει την εξουσία και τα κέρδη του με βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, λεηλασία των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος, αποδόμηση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων έχουν απομείνει, περιστολή στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, καλλιέργεια ρατσιστικών, ξενοφοβικών, σκοταδιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών αντιλήψεων.