Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ …ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ

Με περσινό έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει σε κληρικούς να επισκεφτούν τα σχολεία και να παρακολουθήσουν το πώς γίνεται το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Αφήνεται επίσης να εννοηθεί ότι είναι δυνατό ο επισκέπτης κληρικός ακόμη και να διδάξει το μάθημα… Είχε προηγηθεί αίτημα της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας προς την κατεύθυνση αυτή. Το ίδιο το υπουργείο μάλιστα, ως Πόντιος Πιλάτος μιλά για εγκυκλίους της προηγούμενης κυβέρνησης που έχουν λήξει και, τελικά, πετάει το μπαλάκι για την υλοποίηση του αιτήματος στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων.

Το νέο αυτό επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε ένα σερί συνεργασιών της κατά τα άλλα «αριστερής» κυβέρνησης που επιθυμεί να κάνει την Εκκλησία συμμέτοχο και συνεργάτη στην υλοποίηση του μοιράσματος της φτώχειας. Έτσι μετά τη διανομή τροφίμων μέσω των γνωστών εκκλησιαστικών ΜΚΟ έρχεται και η παρουσία των μητροπολιτών στα σχολεία.

Η παρουσία της εκκλησίας στη σχολική ζωή είναι διαχρονικά έντονη και ασφυκτική. Πρωινή προσευχή , εκκλησιασμός αλλά και το ίδιο το μάθημα των Θρησκευτικών με τον ανορθολογικό κατηχητικό του χαρακτήρα είναι στοιχεία που εμπεδώνουν την περίφημη συμπόρευση εκκλησίας και Κράτους από γεννήσεως ελληνικού κράτους. Το πόσο η εκκλησία συνέβαλε και συμβάλλει στην διαπαιδαγώγηση της ελληνικής κοινωνίας είναι γνωστό. Τα παραδείγματα αυτής της συμβολής ολοζώντανα. Από το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών μέχρι και την υπόθεση των ταυτοτήτων .

Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως αν η εγκύκλιος της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος στενής συνεργασίας της κυβέρνησης με τον αντιδραστικό θεσμό της εκκλησίας, η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να κόψει τους όποιους δεσμούς. Ποιος θυμάται τις διακηρύξεις περί διαχωρισμού εκκλησίας –κράτους; Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και η απόφαση του δήμου Νέου Ηρακλείου να δωρίσει οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως χώρο για αθλοπαιδιές, για ανέγερση ναού, η επιχορήγηση του δήμου Ν. Ιωνίας στη μητρόπολη Ιωνίας-Φιλαδέλφειας για επισκευή χώρου για συσσίτια που πραγματοποιεί… η εκκλησία (καθώς φαίνεται πως η εκκλησία έχει πρόβλημα χρημάτων ενώ ο δήμος πλεόνασμα), ή η απαίτηση της μητρόπολης να πληρώσει ο δήμος Μεταμόρφωσης το λογαριασμό ΔΕΗ σε ναό που βρίσκεται στο δήμο Μεταμόρφωσης…

Ως “Εκτός Σχεδίου” είμαστε αντίθετοι σε κάθε εμπλοκή της εκκλησίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ας αφήσει η μητρόπολη και το Υπουργείο τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους και το μάθημα τους. Ακόμα και αν αυτό είναι των Θρησκευτικών.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
– Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία