Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας: Κάθε χρόνος η ίδια ιστορία


Από το 2011 λειτουργεί στον Δήμο Νέας Ιωνίας το Δημοτικό Ωδείο. Μία δομή που θα πρέπει να έχουν όλοι οι δήμοι προσφέροντας καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε όποιον τον επιθυμεί. Μία δομή όμως που ενώ είναι «δεδομένο το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση τόσο στη γενική όσο και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και με την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να του το παρέχει, ενώ ο ίδιος αδυνατεί οικονομικά, εξαιτίας και της οικονομικής συγκυρίας» (απόσπασμα από την πράξη 31/2011 τους ΟΠΑΝ, Έγκριση δημιουργία Ωδείου) δεν παρέχεται δωρεών αλλά με την μορφή διδάκτρων. Δίδακτρα που εισάγουν αποκλεισμούς σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.

Πέρα όμως από την εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης γνώσης, λειτουργεί και με έναν τρόπο που θα ζήλευαν και αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς η καταβολή της αμοιβής του καθηγητή εξαρτάται από το αντίτιμο που καταβάλουν οι μαθητές.  Δεν αρκεί όμως αυτό το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι καθηγητές υπογράψανε τις συμβάσεις τους στα τέλη του Δεκέμβρη του 2014, παρόλο που οι ίδιοι δούλευαν στο Ωδείο από τις αρχές του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Στην πράξη δηλαδή ήταν 4 μήνες απλήρωτοι.

Με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα οι καθηγητές πληρώθηκαν και πήραν τα ένσημά τους (ως αριθμό) για το σύνολο της απασχόλησης τους, ενώ τους δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι από "του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα"...

...  και όμως τα ίδια μένουν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησε και η νέα χρονιά λειτουργίας του Ωδείου, η κατάσταση όμως των εργαζομένων δεν άλλαξε καθόλου. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου 2016, οι εργαζόμενοι εργάζονταν στο Ωδείο χωρίς να έχουν υπογράψει καμία σύμβαση εργασίας, δηλαδή εργάζονταν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.