Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Φωτογραφίες και βίντεο από τον ιστορικό περίπατο για το Μπλόκο της Καλογρέζας, 2/4/17

Τετάρτη 15 Μάρτη 1944, 73 χρόνια πριν. Η Καλογρέζα είναι η περιοχή που έγινε το πρώτο, μεγάλο Μπλόκο της Κατοχής (είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν η μάχη στην Κοκκινιά).

Η Νέα Ιωνία ήταν εργατούπολη και εκκολαπτήριο του ΕΑΜ και του εργατικού ΕΑΜ. Άρα για τα τάγματα ασφαλείας και τη χωροφυλακή, η περιοχή ήταν εχθρική. Η Καλογρέζα, είναι η περιοχή που έγινε η πρώτη εκτέλεση της ΟΠΛΑ, της οργάνωσης που στοχοποιούσε και εκτελούσε, συνήθως σε δημόσιους χώρους, τους συνεργάτες των Γερμανών. Είναι η γειτονιά που οι δυνάμεις της Χωροφυλακής "χτύπησαν" χωρίς γερμανική εντολή. Οι στιγμές αυτές είναι ακόμη ζωντανές. Κάτι που φάνηκε χθες το πρωί Κυριακή 2 Απρίλη, στον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε από την Εκτός Σχεδίου, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της πόλης μας, στα βασικά σημεία που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Χαλέμος, οδηγός μας σε αυτόν τον περίπατο, ο οποίος ερευνά το θέμα επί σειρά ετών μελετώντας πρωτογενείς πηγές και συλλέγοντας μαρτυρίες, μας βοήθησε να ακολουθήσουμε τα ίχνη των γεγονότων, με στάσεις σε κτίρια και τοποθεσίες όπου έλαβαν χώρα οι συλλήψεις, τα κυνηγητά, οι άγριοι ξυλοδαρμοί και οι εκτελέσεις στην περιοχή. Οι ερωτήσεις πολλές, και οι αφηγήσεις επίσης…

Για εμάς, ήταν μια πρώτη προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα ένα κομμάτι της Ιστορίας που μας καθορίζει ακόμη. Γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτά τα γεγονότα, που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας και δη της αντιστασιακής ιστορίας, να τα γνωρίζουμε, να τα συζητάμε και να εμπνεόμαστε για τον δύσκολο- μα όμορφο αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες νοσταλγοί του Χίτλερ, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται, θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας.

Σήμερα, που ο αγώνας ενάντια στη νέα βάρβαρη καταπίεση για την επιβίωση και την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους εκμεταλλευτές μας συνολικά, είναι αναγκαίος όσο ήταν και τότε.