Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα

Συνήθως όταν μιλάμε για την περιουσία της εκκλησίας…. λίγο πολύ χάνουμε τη μπάλα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, οικόπεδα και ακίνητα (κάποιες φορές και λίμνες και ποτάμια) σε όλη τη χώρα. Κι όχι μόνο αυτά, καθώς μαζί με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις το ύψος της εκκλησιαστικές περιουσίας αποτιμάται (όσο μπορεί να αποτιμηθεί) σε δις ευρώ.

Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και η στήριξη δεν είναι μόνο απο το παγκάρι και τον οβολό των πιστών. Η εκκλησία μετατρέποντας τη γνωστή ρήση της Καινής Διαθήκης «ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον έναν», σε «ο έχω δύο χιτώνας, τους κάνει τρεις»…, προχωρά σε επενδύσεις, με στόχο (τι άλλο;), από την άντληση κερδών, υπηρετώντας και το Μαμμωνά (πλούτο).
Έτσι, λοιπόν, και στην περιοχή μας (όπως μάθαμε στη συνεδρίαση της επιτροπής σχεδίου πόλης της Ν Ιωνίας η οποία έγινε στις 24/3/2017), η «φιλάνθρωπος» τράπεζα Πειραιώς, παραχώρησε (!) στην Ιερά Μητρόπολις Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας το οικόπεδο ιδιοκτησίας της στο ΟΤ 445, περίπου 8 στρεμμάτων, στο οποίο προτίθεται να κατασκευάσει τα εξής:
  1. Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων 2.000 τμ.
  2. Συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων - συνεδρίων 600 τμ
  3. Παιδικό Σταθμό 400 τμ.
  4. Ιερό Ναό 400 τμ ο οποίος μάλλον θα έχει το σκήνωμα του πολιούχου της πόλης
  5. Υπόγειο σταθμό 200 αυτοκινήτων 5.000 τμ .
Επίσης, στις 20/4/17, μάθαμε ότι ο δήμαρχος «καλεί τους κατοίκους της γύρω περιοχής, τη Τρίτη 25-4-17 και ώρα 18.30, για συζήτηση και ενημέρωση για το ΙΩΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί, στο οικόπεδο απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Περισσού».

Ως Εκτός Σχεδίου έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη γνώμη μας για τους ελεύθερους χώρους, ιδιαίτερα σε μια περιοχή σαν τη δική μας με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο στο λεκανοπέδιο. Ωστόσο, ενώ με τις 395/2011 και 368/2014 αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου ο χώρος αυτός έχει χαρακτηριστεί ως χώρος κοινωφελών δηµοτικών χρήσεων («πολιτιστικών – εκπαιδευτικών – αθλητικών δραστηριοτήτων»), ο δήμος δεν προχώρησε ως όφειλε τη διαδικασία.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας ότι:
  • Λίγους μήνες πριν, ζητήθηκε από την Μητρόπολη η αλλαγή του πολιούχου της περιοχής μας, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, που έφερε άμεσα και υπερψήφισε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
  • Επίσης λίγο καιρό πριν έγινε αγορά 20 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Ριζούπολης από τον όμιλο Μελισσανιδη με πρόθεση την κατασκευή κτιρίων εμπορικής χρήσης (…)
Δημιουργείται, δηλαδή, ένα νέο υπερτοπικό κέντρο στην εν λόγω περιοχή, με συνεδριακό κέντρο, τεράστιο ναό, μεγάλα γκαράζ και γήπεδα για τις μπιζνες των 'μεγαλοπαραγοντων"… και τίποτα πια, δεν μοιάζει να είναι τυχαίο.

Με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής, η οποία σαν έτοιμη απο καιρό, σαν θαραλλέα δεν εξέφρασε κάποια διαφωνία στη συνεδρίαση της επιτροπής, αντιθέτως, δήλωσε πως το έργο αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του δήμου.

Βέβαια οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική που έχει ακολουθήσει από την πρώτη μέρα της θητείας της και που θα ζήλευαν οι επίδοξοι διεκδικητές της θέσης (Μανούρης - Θωμαϊδου - Τσοπανιδης). Στο πλαίσιο των σχέσεων σκοπιμότητας δίνονται χρήματα για το “φιλανθρωπικό έργο” της Μητρόπολης Ιωνίας-Φιλαδέλφειας επισκευάζοντας χώρο για συσσίτια που πραγματοποιεί… η εκκλησία (καθώς φαίνεται πως η εκκλησία έχει πρόβλημα χρημάτων ενώ ο δήμος πλεόνασμα), ενώ παράλληλα τείνει να μετατρέψει το γραφείο τύπου του δήμου σε παράρτημα δημοσίων σχέσεων της μητρόπολης, που πραγματοποιεί σε συνεργασία μαζί της συμπόσια για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία, καλώντας τον Παυλόπουλο και τον Παπαχελά, κάνοντας γαργάρα το θέμα του διαχωρισμού πολιτείας-εκκλησίας.

Η δημοτική κίνηση "Εκτός Σχεδίου" έχει καταστήσει σαφή την θέση της σε ανάλογες περιπτώσεις
  • Ενάντια σε επιχειρηματικά σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένα με επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Προστασία των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής και δημιουργία ακόμη περισσότερων για τις ανάγκες.
  • Πλήρης διαχωρισμός κράτους εκκλησίας.
  • Διαδικασίες "εξευγενισμού" οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής, αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες και οδηγούν σε έξωση τους κατοίκους
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας